Veelgestelde vragen

Hieronder staan antwoorden op veelgestelde vragen. De vragen zijn gesorteerd in twee categorieën: vragen over geld verdienen in het algemeen, en vragen specifiek over Geldverdienen.nl. Als je klikt op een vraag verschijnt het bijhorende antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op via de contact pagina.

Over geld verdienen in het algemeen

 »  Hoe zit het met belastingen?
Korte antwoord:
Officieel moet je al je inkomsten opgeven bij de Belastingdienst, maar in de praktijk is het niet zo’n probleem om kleine bijverdiensten (van maximaal een paar honderd euro per jaar) niet aan te geven. Strict gezien is dat niet legaal, maar in de praktijk doet de Belastingdienst daar vrijwel nooit moeilijk over, net zoals de Belastingdienst in de praktijk ook niet moeilijk doet over het niet aangeven van bijvoorbeeld inkomsten uit oppassen bij de buren.

Uitgebreide antwoord:
Wettelijk moet je al je inkomsten opgeven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Bijverdiensten horen in ‘box 1’ onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Dat wordt opgeteld bij de rest van je box 1 inkomen (zoals loon, als je dat hebt), en over je totale box 1 inkomen betaal je vervolgens inkomstenbelasting volgens (in 2023) deze tarieven. Door de ‘Algemene heffingskorting’ hoeft niemand belasting te betalen over de eerste €8313 box 1 inkomen. Mede daarom doet de Belastingdienst in de praktijk niet moeilijk over het niet opgeven van enkele honderden euro’s aan ‘online bijverdiensten’ als je geen ander inkomen (of uitkeringen) hebt. Verdien je vele honderden of zelfs duizenden euro’s bij? Dan is het netjes opgeven van je bijverdiensten wel echt aan te raden. Als je wordt betrapt moet je de niet betaalde belasting namelijk alsnog betalen en volgt een boete.

Toelichting algemene heffingskorting: dit is (in 2023) een korting van €3070 op de box 1 belasting en geldt voor iedereen (mits je inkomen niet te hoog is). Als je €8313 zou verdienen dan zou je eigenlijk €8313 x 36,93% = €3070 belasting moeten betalen. Maar de algemene heffingskorting mag je daar dan nog vanaf halen, en dan kom je dus uit op precies €0,00.

 »  Ik heb een uitkering, hoeveel mag ik bijverdienen?
Als je een uitkering hebt ben je officieel verplicht om al je bijverdiensten bij zowel de Belastingdienst als je uitkeringsinstantie te melden. Je zult dan vrijwel altijd worden gekort op je uitkering. Wel word je nooit meer gekort dan het bedrag dat je bijverdient.

De hoogte van de korting verschilt per uitkering. Als je in de bijstand zit en ouder bent dan 27 jaar mag je 25% van je bijverdiensten houden met een maximum van €246 per maand. Ben je 27 of jonger, dan worden je bijverdiensten meestal volledig in mindering gebracht op je uitkering, al verschilt dat wel per gemeente. Het beste vraag je van te voren bij je eigen gemeente na wat precies de regels zijn. Bij de WW verschilt het zelfs per individueel geval en bepaalt het UWV hoeveel je uitkering precies wordt gekort. Ook bij de WAO hangt het af van je individuele situatie; maar vaak gaat het om een korting gelijk aan 70% van het bedrag dat je bijverdient. Als je €100 verdient gaat in dat geval je WAO-uitkering met €70 omlaag, en hou je netto €30 meer over dan wanneer je niets zou bijverdienen. Bij het krijgen van studiefinanciering was er vroeger (onder het oude stelsel) sprake van een bijverdiengrens maar nu niet meer. Informatie over hoeveel je vroeger mocht bijverdienen vind je bij het DUO.

 »  Wat is zwart geld verdienen?
Daarvan is sprake als je je inkomsten niet opgeeft bij de Belastingdienst om zo bijvoorbeeld geen belasting te hoeven betalen. Een andere reden waarom mensen verdiensten soms niet opgeven is om te voorkomen dat ze gekort worden op hun uitkering of een (gedeelte van) hun studiefinanciering moeten terugbetalen. Zwart verdienen is natuurlijk niet legaal; als de Belastingdienst er achter komt dan moet je de ontdoken belasting alsnog betalen en volgt meestal een boete.
 »  Kan ik meedoen vanuit het buitenland?
Voor veel verdien manieren hier op Geldverdienen.nl is het nodig dat je beschikt over een Nederlands of Belgisch adres en over een Nederlandse of Belgische bankrekening. Maar er zijn opties waar je zonder problemen aan mee kunt doen als je in het buitenland woont:

 »  Ik ben nog geen 18, kan ik toch geld verdienen?
Als je minderjarig bent kun je eigenlijk alleen meedoen met deze verdien manieren:

Dat is echter enigszins te omzeilen door je eigen bedrijf te beginnen. In Nederland kan dat vanaf je 16e, maar daarvoor heb je dan wel toestemming van je ouders nodig. Heb je een eigen bedrijf? Dan komen affiliate marketing en een eigen webshop ineens binnen handbereik, ook al ben je pas 16 of 17. Tot slot is nog een andere optie om aan je ouders te vragen of je ergens op hun naam een account mag aanmaken (bijvoorbeeld bij Google Adsense, waar de minimum leeftijd 18 is, en waarbij de account-houder er 100% zeker van kan zijn dat het account alleen geld op kan leveren en nooit geld kan kosten).

 

Over Geldverdienen.nl

 »  Hoe worden de totaalscores bepaald?
De totaalscores worden bepaald door het gemiddelde te nemen van de gemak, snelheid, potentieel en zekerheid scores, en daar de bezoekersrating bij op te tellen. Die eerste vier worden vastgesteld door Geldverdienen.nl (meer daarover onder het volgende kopje), en het gemiddelde van die scores is voor elke verdien manier steeds maximaal 4.0. De bezoekersrating is maximaal 1.0 (= 100%). De maximaal mogelijke totaalscore komt daarmee uit op 5.0. In formulevorm:

Totaalscore formule

waarbij:

VG = verdien gemak score
VS = verdien snelheid score
VP = verdien potentieel score
VZ = verdien zekerheid score
GV = aantal stemmen voor ‘goede verdien manier’
S = totaal aantal stemmen
R = totaal aantal reviews
sterscore = de sterscore van een individuele review
 »  Wat betekenen de verdien gemak, snelheid, potentieel en zekerheid scores?

Elke verdien manier is beoordeeld op vier kenmerken: verdien gemak, verdien snelheid, verdien potentieel en verdien zekerheid. Zo kun je de sterke en zwakke punten van de verdien manieren beter vergelijken. De scores zijn vastgesteld door Geldverdienen.nl en geven het volgende aan:

Verdien gemak
Verdien snelheid
Verdien potentieel
Verdien zekerheid

geeft aan hoe makkelijk het geld verdienen gaat. Moet je ergens goed in zijn? Of kan iedereen het? En nog belangrijker: Hoeveel moeite en inspanning kost het?
geeft een indicatie hoe snel je je eerste verdiensten op je bankrekening kunt hebben staan.
geeft aan of het mogelijk is om veel geld te verdienen (op de korte òf lange termijn).
geeft aan of je risico loopt geld te verliezen en hoe zeker je ervan kunt zijn dat als je begint je uiteindelijk ook echt een betaling zult ontvangen. Bij sommige verdien manieren (zoals bijvoorbeeld bij proberen zelfgemaakte foto’s te verkopen) heb je namelijk maar weinig zekerheid dat als je het probeert het ook echt geld zal opleveren. Zou je meedoen met spaarprogramma’s? Dan heb je dat soort zekerheid wel.
 »  Wat geeft de bezoekersrating aan?
De bezoekersrating drukt de uitgebrachte stemmen en reviews uit als percentage van de maximaal mogelijke score die hoort bij dat aantal stemmen en reviews. In formule vorm:

Bezoekersrating formule

waarbij:

GV = aantal stemmen voor ‘goede verdien manier’
S = totaal aantal stemmen
R = totaal aantal reviews
sterscore = de sterscore van een individuele review

Als een verdien manier een bezoekersrating van 100% zou hebben betekent dat dus dat er alleen op ‘goede verdien manier’ is gestemd (en nooit op ‘slechte verdien manier’) en dat alle geplaatste reviews een beoordeling van 5 sterren hebben.

 »  Waarom is mijn echte naam verplicht bij het plaatsen van een reactie?
We vinden het belangrijk dat de reviews en reacties op Geldverdienen.nl authentiek en te vertrouwen zijn. De ervaring leert dat het verplicht gebruik van je echte naam en e-mailadres daar enorm aan bijdraagt en daarnaast spam helpt te voorkomen.
 »  Hoe krijg ik een persoonlijke avatar bij mijn reacties?
Als je geen persoonlijke avatar hebt ingesteld wordt standaard onderstaande algemene avatar naast al je vragen, reviews en reacties getoond:

Standaard avatar

Wil je zelf je afbeelding kiezen? Ga dan naar Gravatar.com om een afbeelding aan je e-mailadres te koppelen. Gravatar toont dan automatisch die persoonlijke afbeelding bij alle reacties die je plaatst op sites die met WordPress werken. Geldverdienen.nl gebruikt ook WordPress, dus die afbeelding is dan ook automatisch hier zichtbaar.