Geld verdienen met foto's verkopen

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023

Heb je een goede camera, talent voor het schieten van mooie plaatjes, en weet je bij voorkeur ook nog hoe je foto’s digitaal kunt bewerken zodat ze er op hun best uitzien? Dan kun je geld verdienen door je foto’s te verkopen aan webmasters, designers en marketingbureaus via zogenaamde “stock photo sites”.

Hoe werkt het?

Stock photo sites (ook wel “stocksites” genoemd) zijn marktplaatsen voor foto’s. Het bekendst zijn iStockphoto en Dreamstime. Fotografen kunnen er foto’s uploaden, en webmasters, designers en reclamebureaus kunnen die foto’s bekijken en bij interesse de gebruiksrechten kopen. Als een foto wordt verkocht krijgt de fotograaf een deel van de opbrengst. Het leuke van deze verdien manier is dat je een foto maar één keer hoeft te uploaden, en dat je er dan voor de rest van je leven aan kunt blijven verdienen.

Kwaliteitseisen

Niet elke foto die je als fotograaf wilt uploaden wordt toegelaten tot de database van de stocksites. De stocksites hanteren redelijk strenge kwaliteitseisen en alleen echt goede foto’s komen door de keuring heen. De kwaliteitseisen zijn het strengst bij stocksites, en iets minder streng bij microstocksites. (Daarover zo meteen meer.)

Hoeveel kun je verdienen?

De belangrijkste factoren die bepalen hoeveel je verdient zijn de hoeveelheid foto’s die je uploadt (de grootte van je portfolio) en de kwaliteit ervan. Een hogere kwaliteit betekent meer downloads èn een betere prijs per download. De prijzen worden namelijk bepaald door de stocksite op basis van de kwaliteit van je foto’s.

Als fotograaf ontvang je een percentage van de opbrengsten van je foto’s. Zijn de onderwerpen en kwaliteit van je foto’s gemiddeld? Dan kun je per 100 foto’s in je portfolio grofweg €5 per maand verwachten te verdienen. Met 500 foto’s is dat zo’n €300 per jaar. (Dit is een hele ruwe schatting; wat je werkelijk verdient hangt af van de kwaliteit en de onderwerpen van je foto’s.)

Het verschil tussen stocksites en microstocksites

Er zijn twee soorten stocksites: (normale) stocksites, en microstocksites. Stocksites richten zich op professionele fotografen en de kwaliteitseisen liggen daar het hoogst. Daartegenover staan microstocksites. De kwaliteitseisen zijn er minder streng, wat ze beter geschikt maakt voor amateur fotografen. Bij de microstocksites zijn de fotoprijzen echter ook lager. Maar doordat je er als fotograaf ook hogere percentages van de opbrengst kunt krijgen betekent dat niet per se dat je er ook veel minder verdient.

De beste stocksite

De grootste internationale stocksite is iStockphoto. Je begint er als fotograaf met een percentage van 15%, maar als je bereid bent iStockphoto “exclusiviteit” te geven (wat betekent dat je belooft je foto’s alleen bij iStockphoto te uploaden), dan loopt dat percentage op tot 45% zodra je 250 verkopen hebt behaald. Als je $100 hebt verdiend kun je je laten uitbetalen, onder andere via cheque of Paypal.

De beste microstocksite

Dat is Dreamstime. Je begint er met een percentage van 25%, maar naar mate je meer foto’s hebt verkocht loopt dat op naar 50%. Het mooiste van Dreamstime is dat ze exclusieve fotografen nog royaler vergoeden: als je alleen foto’s op Dreamstime uploadt (en dus geen enkele van jouw foto’s op een andere stocksite zet) dan krijg je van Dreamstime een percentage van 60% plus standaard $0.20 cash per geüploade foto die goedgekeurd wordt. Ook bij Dreamstime kun je uitbetaald worden via cheque of Paypal zodra je $100 hebt verdiend. Om je aan te melden ga je naar de homepage van Dreamstime en klik je rechtsonder bij “Photographers:” op “Sign up for free”.

Lange termijn business

Het is belangrijk om te beseffen dat geld verdienen met stockfoto’s iets is voor de lange termijn. In het begin ben je veel tijd kwijt met het maken en uploaden van foto’s zonder dat het veel opbrengt. Pas als je een portfolio hebt opgebouwd van vele honderden of zelfs duizenden foto’s, pas dan zal blijken dat al je moeite heeft geleid tot een leuk extra maandelijks inkomen. Des te langer je bezig bent en des te groter je portfolio is geworden, des te meer je zult verdienen.

Alternatief voor stocksites: je eigen fotowinkel

Maak je wel eens foto’s op feestjes, familieweekenden of buurt BBQs? Dan ken je vast het probleem dat vrienden, kennissen en/of familieleden zo enthousiast zijn over je foto’s dat ze om extra afdrukken vragen. In plaats van dat soort afdrukken gratis te geven, kun je er ook voor kiezen ze te verkopen via je eigen Oypo fotowinkel.

Bij Oypo kun je geld verdienen met een fotowinkel waarin alleen jouw eigen foto’s te koop zijn. Het enige dat je hoeft te doen is een gratis account aan te maken, de betreffende foto’s te uploaden en je prijzen te bepalen. Vervolgens krijg je een URL van je winkel om met geïnteresseerden te delen, zodat zij je foto’s kunnen bestellen. Oypo regelt de volledige afhandeling met de klanten: de betaling én het versturen van de foto’s. Je betaalt geen opstartkosten, maar Oypo rekent wel een commissie van 20% over je verdiensten. Als je saldo minimaal €100 is kun je je verdiensten laten uitbetalen.

Tip: Je kunt Oypo ook prima gebruiken om als freelance fotograaf aan de slag te gaan op lokale evenementen. Maak bijvoorbeeld foto’s op een lokaal jeugd judotoernooi, en laat de bezoekende ouders dan weten wat de URL is van je Oypo-fotowinkel en vanaf wanneer zij daar de foto’s kunnen bestellen.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • cindy b.

  Ik heb een Frans en Nederlands belastingnummer. Hoe moet ik dat doen met de Amerikaanse ITIN nummer?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Cindy,

   Zoek eens op “ITIN” in het zoekvenster hierboven, dan vind je een antwoord dat vermoedelijk ook jouw vraag beantwoordt. Succes.

 • Paula J.

  Zou ik problemen krijgen als ik foto’s die ik al ergens op internet heb geupload verkoop? Of verkochte foto’s ergens upload?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Paula,

   Ja dat is niet toegestaan. In het ergste geval zou je aangeklaagd kunnen worden door de werkelijke eigenaar van de rechten van de betreffende foto’s, in een minder erg maar zeker niet onwaarschijnlijk geval komt de stocksite erachter, wordt je account bevroren en worden je verdiensten niet uitbetaald.

 • Amanda S.

  Ik heb me aangemeld op iStockphoto maar kan nergens iets vinden over het uploaden van je foto’s om ze te verkopen.
  Er staat alleen allemaal uitleg over hoe ik foto’s kan aanschaffen.

  Wat doe ik fout of waar kan ik uitleg vinden?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Amanda,

   Uitleg daarover vind je op deze pagina.

   Succes!

 • earyn i.

  Hallo,

  Ik vraag me af of je dit ook mag doen als je ongeveer 12 bent en cursusen hebt gevolgd. Mijn zoon heeft hier echt talent voor !

  • Geldverdienen.nl

   Dag Earyn,

   Bij zowel iStockphoto als Dreamstime geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Uiteraard is het wel mogelijk dat jij als ouder een account aanmaakt en dat je zoon dat account dan gebruikt.

 • Maarten H.

  Ik heb de gratis versie van Artweaver. Mag ik geld vragen voor foto’s die hiermee bewerkt zijn?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Maarten,

   Natuurlijk mag dat :)

 • Roy K.

  Mag je ook foto’s insturen die je op het internet heb gevonden?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Roy,

   Dat is niet toegestaan, het moeten zelfgemaakte foto’s zijn of je moet alle gebruiksrechten bezitten. (Als je de foto’s niet zelf hebt gemaakt zou dat kunnen door de volledige gebruiksrechten van iemand anders te kopen.)

 • T W.

  Om bij Dreamstime uitbetaald te worden moet je eerst een W-8BEN formulier invullen en een ITIN nummer aanvragen. Is het het waard om dit te doen of is het te omslachtig? En hoeveel kost het aanvragen van een ITIN nummer?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo T W,

   Goede vraag!

   Allereerst het invullen van het W-8BEN formulier. Dat stelt gelukkig niet zoveel voor: eerst klik je hier de optie “For individuals: I’m NOT a US Citizen” aan, en vervolgens verschijnt er automatisch een link om dat W-8BEN formulier online in te vullen. (Je hoeft het dus niet fysiek op te sturen.)

   Een onderdeel van dat formulier is het melden van je ITIN (Amerikaans belastingnummer). Meer informatie daarover hier. Alhoewel je dat nummer officieel inderdaad wel zou moeten aanvragen is dat in de praktijk redelijk overdreven en bovendien niet noodzakelijk om uitbetaald te kunnen krijgen. Je kunt in dat W-8BEN formulier namelijk ook gewoon de optie “applied for (0%)” aanvinken. (Daarmee zeg je dat je dat ITIN-nummer wel hebt aangevraagd, maar dat je het alleen nog niet ontvangen hebt.) Dat heeft in het verleden altijd gewerkt. Als die optie in de toekomst niet meer zou werken kun je ook de optie “no treaty country (30%)” kiezen. (Groot nadeel is wel dat er dan automatisch 30% belasting op je inkomsten wordt ingehouden.)

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

   PS. Zoals in de artikel-tekst aangegeven kun je overigens pas een uitbetaling aanvragen als je $100 of meer hebt verdiend. Zolang je dat bedrag niet hebt bereikt is er dus geen haast bij het invullen van dat formulier.

 • Laura C.

  Hallo,

  Ik heb me een tijdje terug aangemeld bij Dreamstime en toen was het maximum aantal foto’s dat ik per week mocht uploaden volgens mij meer dan 500. Nu is dat nog maar 93. Hoe komt dat??

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Laura,

   Het aantal foto’s dat je per week mag uploaden is afhankelijk van je ‘approval ratio’: het percentage van eerder door jou geuploade foto’s dat door de keuring van Dreamstime is gekomen.

   Zie ook het kopje “Kwaliteitseisen” op deze pagina, en de FAQ van Dreamstime op http://www.dreamstime.com/faq14-how-many-images-can-i-upload-in-a-week

   Je approval ratio kun je omhoog krijgen door simpelweg wat kieskeuriger te zijn, en alleen foto’s te uploaden waarvan je denkt dat ze door de keuring komen. Daar wordt je beter in door te letten op welke van je foto’s worden af- en goedgekeurd.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens