Geld verdienen met ontwerpen voor geld

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2024

Ben je creatief en goed met design programma’s zoals Photoshop? Dan kun je geld bijverdienen door mee te doen aan ontwerp wedstrijden op zogenaamde design-contest-websites. Bij elke wedstrijd kiest de opdrachtgever het winnende design, en dat design wint dan een vooraf vastgestelde geldprijs.

Hoe werkt het?

Design-contest-websites brengen vraag en aanbod van designs bij elkaar. Bedrijven die een ontwerp nodig hebben kunnen er een wedstrijd plaatsen. Designers kunnen aan die wedstrijden meedoen. In de meeste gevallen gaat het om wedstrijden voor logo’s en websites. Het voordeel voor de opdrachtgevers is dat ze kunnen kiezen uit een heleboel inzendingen. Het voordeel voor de designers is dat er altijd opdrachten klaar staan. Nadeel voor de designers is dat ze geen zekerheid hebben dat ze betaald krijgen; je krijgt immers alleen betaald als je de wedstrijd wint.

Wat is een ‘gegarandeerde wedstrijd’?
Gegarandeerd betekent dat 100% zeker één van de inzendingen het prijzengeld krijgt, zelfs als de opdrachtgever met geen enkele inzending tevreden is.

Op de design-contest-sites kun je zien welke wedstrijden er lopen. Bij elke wedstrijd staat dan om wat voor een wedstrijd het gaat, wie de opdrachtgever is, hoeveel geld er te winnen is, en hoe lang de wedstrijd zal duren. Zolang de wedstrijd loopt kunnen designers onbeperkt designs insturen en geeft de opdrachtgever feedback op die designs. Zo weet je als designer hoe je je ontwerp kunt verbeteren om het meer in de smaak te laten vallen bij de opdrachtgever. Als de wedstrijd is afgelopen kiest de opdrachtgever het winnende design en wordt de winnaar uitbetaald.

De beste Nederlandse design-contest-site

De bekendste Nederlandse site is BrandSupply. Aan de meeste wedstrijden op deze site doen 5 tot 10 designers mee, meestal met meerdere inzendingen per designer. Je kans om te winnen is dus redelijk, zeker als de kwaliteit van je designs goed is.

Internationale design-contest-sites

Een goed alternatief voor bovenstaande Nederlandse site is het van oorsprong Engelstalige 99designs. Het grote voordeel van 99designs is dat de site veel groter is dan BrandSupply: je vindt er veel meer wedstrijden om aan mee te doen, en de hoeveelheid prijzengeld is vaak ook een stuk hoger. Nadelen zijn dat het merendeel van de wedstrijden Engelstalig is (al hebben ze sinds kort ook een Nederlands gedeelte), en dat je ook meer concurrentie hebt van andere designers.

Hoeveel kun je verdienen?

Bij BrandSupply bedraagt het prijzengeld meestal een paar honderd euro per wedstrijd. Bij 99designs gaat het vaak om vele honderden of zelfs duizenden euro’s, maar daar heb je als designer ook veel meer concurrentie. Hoeveel je verdient hang volledig af van hoe ‘goed’ je bent en aan hoeveel wedstrijden je meedoet. Er zijn een heleboel designers die hier hun full-time baan van hebben gemaakt, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

Niet meedoen aan contests, maar werken als freelancer

Vind je het belangrijk dat je zeker weet dat je betaald krijgt voor de tijd en moeite die je in een design steekt? Dan kun je er ook voor kiezen om als freelancer aan de slag te gaan. Dat betekent dat je op opdrachtbasis gaat werken en dat opdrachtgevers steeds alleen jou inhuren. Voor dit soort freelance opdrachten kun je niet terecht op design-contest-sites, maar wel op webmaster subfora zoals de marktplaats van sitedeals.nl.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • André de W.

  – Wedstrijden zijn in werkelijkheid NIET gegarandeerd.
  – Designers zijn grotendeels amateurs
  – Verwacht geen originele ontwerpen
  – Plagiëren is geen probleem.

 • Lamija D.

  Hallo
  Ik wil een logo laten ontwerpen door jullie netwerk,
  Waar kan ik mijn reactie plaatsen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lamija,

   Op geldverdienen.nl zelf kun je geen ontwerpwedstrijd starten, maar dat kan wel op de sites die in bovengenoemd artikel worden genoemd. Gewoon even de links volgen dus. Succes :-)

 • Armando S.

  Moet je ingeschreven zijn bij kvk? Of kun je gewoon meedoen?

  Heb hiernaast nog een goedbetaalde baan…

  • Geldverdienen.nl

   Hi Armando,

   Nee, een kvk-inschrijving is niet nodig. Een kvk-inschrijjving heb je alleen nodig als je bedrijfsmatig optreedt (wat toegegeven, een beetje een vaag begrip is ;)

   Of je een baan het of niet, kleine bijverdiensten mag je in ieder geval gewoon verdienen en die geef je dan op in box 1 als “resultaat uit overigen werkzaamheden”. Zie ook de meest gestelde vraag op de veelgestelde vragen pagina.

 • julian b.

  Als hobby doe ik wat ontwerpen en ik ben 15. Welke site valt beter aan te raden? design-voor-geld of brandsupply? Ik wil een betrouwbare site die ook open staat voor jonge ontwerpers, en een flexibele site met mogelijkheden in functies en waar ik wat geld mee zou kunnen verdienen. Ik weet alleen niet goed welke site ik moet kiezen omdat ze allebei goed eruit zien. Welke site kunnen jullie mij het beste aanraden?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Julian,

   Beide sites zijn goed en er is eigenlijk geen reden om er maar voor één te kiezen. Het beste kun je je gewoon bij allebei aanmelden en bij allebei aan wedstrijden meedoen; mocht je bij één site dan duidelijk meer of makkelijker verdienen, dan kun je later altijd nog met de andere stoppen.

   Succes :-)

 • benjamin k.

  ik ben heel goed in tekenen maar wil wel gewoon betaald krijg voor wat ik maak. en het liefst wil ik voor een reclame bureau werken naja ontwerpen. hoe kan ik dat doen? en hoe werkt dat

  • Geldverdienen.nl

   Dag Benjamin,

   Als je heel goed bent in tekenen zou je kunnen overwegen een tekentablet te kopen (bijvoorbeeld van Wacom), en daarmee dan designs maken voor de wedstrijden bij de design-contest-websites die op deze site worden genoemd. Als je op zoekt bent naar een baan kun je het beste zoeken via Google naar vacature sites. Maar net als bij veel ander succes in het leven begint het bij proactiviteit; niemand neemt je aan de spreekwoordelijke hand..

   Succes

 • Remco S.
  4

  Ik heb ervaring met meerdere van deze website’s, toch moet ik zeggen dat ontwerpen-voor-geld.nl het beste uit de bus komt. De hoogste vergoedingen en beste website. Inmiddels ook internationaal met crowdsite.com en je wedstrijden gratis aanbieden in meerdere talen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens