Geld verdienen met medisch onderzoek

Laatst bijgewerkt: 28 februari 2024

Medicijnen mogen pas op de markt worden gebracht als ze uitvoerig zijn getest. Testen op mensen hoort daarbij. Voor deelname aan medisch onderzoek worden daarom hoge vergoedingen geboden. Het klinkt als een makkelijke manier om snel veel geld te verdienen, maar risicoloos is het natuurlijk niet.

Waarschuwing vooraf

Het toezicht op medisch onderzoek is enorm streng in Nederland, en de kans dat je als proefpersoon ernstige bijwerkingen of blijvende gezondheidsschade oploopt is daardoor klein. Maar je gezondheid wordt niet voor niets ‘je meest waardevolle bezit’ genoemd. Denk dus héél goed na voordat je kiest voor deze verdien manier.

Hoe werkt het?

Betaald medisch onderzoek voor nieuwe medicijnen vindt in Nederland plaats in gespecialiseerde onderzoeksklinieken. De bekendste zijn ICON in Groningen en CHDR in Leiden. Deze klinieken zijn ingericht op meerdere nachten verblijf; naast slaapkamers zijn er gemeenschappelijke ruimtes, recreatieruimtes, badkamers, binnenplaatsen, etc.

Afhankelijk van het type onderzoek wordt je een paar dagen tot maximaal een maand opgenomen in zo’n kliniek, samen met andere deelnemers van hetzelfde onderzoek. Je krijgt daar dan een medicijn of placebo toegediend (een placebo is een nep-medicijn zonder werkzame stoffen), en vervolgens worden er gedurende je verblijf regelmatig tests en onderzoekjes bij je uitgevoerd. Denk aan het meten van je hartslag, bloed, urine, etc. Op momenten je niet met het onderzoek bezig bent mag je doen wat je zelf wilt, bijvoorbeeld tv kijken, lezen, werken op je laptop (als je die hebt meegenomen), of spelletjes spelen in de recreatieruimte met andere patiëntvrijwilligers.

Jaarlijks doen er ongeveer 40.000 Nederlanders mee aan dit type betaald medisch onderzoek. Een video-introductie van ICON staat hierboven.

Om wat voor medicijnen gaat het?

Geneesmiddelenonderzoek is nodig voor allerlei soorten medicijnen; van middeltjes tegen depressie en overgewicht, tot geneesmiddelen voor diabetes en trombose. Echt zware geneesmiddelen (bijvoorbeeld tegen kanker) worden overigens nooit op gezonde vrijwilligers getest, maar alleen op zieke patiënten. (Patiënten die ook echt beter zouden kunnen worden door gebruik van het nieuwe medicijn).

Hoeveel kun je verdienen?

De hoogte van de vergoeding heeft nooit te maken met ‘hoe gevaarlijk’ een onderzoek is, maar alleen met hoe vaak je aan testjes en onderzoeken mee moet doen.

Er wordt altijd gewerkt op basis van een dagvergoeding tussen de 100 en 190 euro. De precieze hoogte van de vergoeding hangt af van hoe intensief je dag is; moet je aan veel tests en onderzoekjes meedoen of heb je juist veel vrije tijd? Gemiddeld kun je rekenen op €120 per dag. Bovenop de dagvergoeding ontvang je een reiskostenvergoeding van €0.19 per kilometer.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Bij elk onderzoek worden bepaalde eisen gehanteerd met betrekking tot leeftijd en geslacht. Daarnaast zijn de onderzoekers soms specifiek op zoek naar gezonde vrijwilligers en andere keren juist naar patiënten.

De keuring is voornamelijk een formaliteit. Als je voldoet aan de voorwaarden die op de website staan aangegeven kom je vrijwel altijd door de keuring heen.

Via de websites van de onderzoeksklinieken kun je meer informatie opvragen over een specifiek onderzoek. Als je je aanmeldt voor een onderzoek ontvang je een informatie-pakket en wordt er telefonisch contact met je opgenomen om een afspraak te maken voor een informatiegesprek en een medische keuring. Bij die keuring wordt vastgesteld of je voldoet aan de gestelde voorwaarden en geschikt bent voor deelname. Je krijgt daar bij alle klinieken een reiskostenvergoeding voor van €0.19 per kilometer. Alleen bij CHDR ontvang je daarbovenop een vaste vergoeding van €15 voor de keuring zelf.

Overzichten van aankomende onderzoeken:

 1. Onderzoeken bij ICON
 2. Onderzoeken bij CHDR

Hoe veilig is het?

Nieuwe medicijnen mogen pas op mensen worden getest als er aan een heleboel strenge wettelijke eisen is voldaan. Na jarenlang laboratorium onderzoek (waarbij ook vaak proefdieren worden gebruikt) moet er overtuigend bewijs op tafel liggen dat het nieuwe medicijn met grote zekerheid werkt en geen onacceptabele bijwerkingen zal hebben. Bovendien moet het voorgestelde onderzoek vooraf door een onafhankelijke “medisch-ethische toetsingscommissie” (METC) worden goedgekeurd. Het risico op ernstige bijwerkingen is daardoor relatief klein.

Maar er wordt natuurlijk niet zonder reden op mensen getest. De situatie is nou eenmaal dat de onderzoekers niet zeker weten hoe het menselijk lichaam op het betreffende medicijn reageert. Ongeveer 10 tot 20 procent van alle testpersonen krijgt last van lichte bijwerkingen (zoals hoofdpijn, misselijkheid of diarree). En alhoewel het in de praktijk nauwelijks voorkomt, loop je als proefpersoon ook het risico dat je ernstige bijwerkingen of blijvende gezondheidsschade oploopt. Als dat gebeurt, wordt het onderzoek uiteraard wel meteen stopgezet.

De vraag die je jezelf moet stellen is of het geld dat je kunt verdienen voor jou genoeg compensatie is voor de risico’s die je loopt.

Rechten van proefpersonen

In de wet is vastgelegd dat je als medisch proefpersoon op elk moment mag stoppen, ook als je geen bijwerkingen hebt. Je krijgt dan gewoon de vergoeding uitgekeerd die hoort bij de tijd die je tot dan toe in de kliniek bent verbleven. Daarnaast staat er ook in de wet dat je maximaal eens in de drie maanden mee mag doen aan medisch onderzoek. Om die wet te kunnen handhaven worden je deelnames bijgehouden in een landelijke database waar alle klinieken toegang tot hebben.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • harry van d.

  Welke leeftijd wordt gevraagd en is testen op mensen waar het medicijn voor is of het dichtst bij in de buurt komt toch het beste want wat voor zin heeft het als je alleen maar kern gezonde sportief ingestelde met perfecte gewicht en verder alleen een probleem met hun telefoon gedrag maar verder niets dat lijkt mij geen goed onderzoek maar ik kan het verkeerd zien daarom deze vraag en graag ook een antwoord hier op want dit houd mij al een tijdje bezig vriendelijke groeten

  • Geldverdienen.nl

   Dag Harry,

   Dat antwoord verschilt per onderzoek. Bij elk onderzoek wordt altijd aangeven aan welke eisen je moet voldoen en zoals ook in de artikeltekst beschreven vindt er van te vore ook altijd nog een keuring doorgevoerd.

   In algemeen houden de onderzoekers er in ieder geval wel rekening mee dat het onderzoek op een representatieve groep mensen wordt doorgevoerd. En perfect gezond hoef je dus absoluut niet te zijn. In sommige gevallen zijn ze juist bewust op zoek naar mensen met (gewrichts-)problemen, rokers, sporters of niet-sporters, etc.

 • Willeke D.

  Ik woon in een psychiatrisch ziekenhuis ik heb astma diabetes type 2 en psychisch heb ik vordering kan ik dan ook mee doen aan medisch onderzoek en dat ik de medicijnen in de instelling ga testen op betaling

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Willeke,

   Dat verschilt per bureau en per onderzoek. Wat precies de vereisten zijn staat voor elk onderzoek altijd duidelijk op de site van het betreffende onderzoeksbureau vermeld.

 • Rian V.

  Ik ben gisteren voor niets naar QPS in Groningen gegaan, omdat mijn hartslag maar 37 is. Geen formaliteit dus, ook voor andere onderzoeken vN hen kom ik daardoor niet in aanmerking. Enig idee waar dit wel kan? Iemand?

 • Nelleke G.

  Klopt het dat bij elk onderzoekscentrum de anticonceptiepil is vereist als vrouw (of overgang etc, oftewel uitsluiten van kinderen krijgen) ?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nelleke,

   Dat klopt niet, wat precies wel en/of niet vereist is steeds altijd in de site onderzoeksbeschrijving op de site van het onderzoekscentrum beschreven. Voor meer inhoudelijke vragen kun je vervolgens het beste even contact opnemen met de support van het onderzoeksbureau zelf.

 • Chiënne van H.

  hoi,
  wanneer er iets mis gaat, ben je dan verzekerd of draai je zelf voor alle kosten op?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chiënne,

   Je bent altijd verzekerd voor de behandeling van gezondheidsproblemen die door deelname aan de test optreden.

 • Aliona O.

  Vanaf welke leeftijd kan je proefpersoon worden?

  mvg

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Aliona,

   Altijd minimaal 18 jaar. Voor individuele onderzoeken kan het zijn dat er nog specifiekere leeftijdseisen zijn; bijvoorbeeld alleen deelnemers tussen de 30 en 40. Dat soort eisen worden altijd duidelijk aangegeven bij de onderzoeksbeschrijving.

 • Joey A.

  Ik ga mee doen aan onderzoek waarbij ik 20 dagen moet blijven en dan nog 4 bezoeken achteraf dag 105 en 108 worden genoemd hoe zit het met betaling krijg je die ook pas volledig achteraf? Dus na 108 dagen dat ik uit die kliniek ben gekomen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Joey,

   Voor antwoorden op dit soort vragen kun je het beste even contact opnemen met de support van de betreffende onderzoekskliniek. Hoe er in dit soort gevallen met de betalingen omgegaan wordt verschilt per kliniek.

 • Roger K.

  Het bruto bedrag dat ik moet krijgen.. gaat daar eerst al de belasting af via jullie of moet ik dat zelf wel of niet opgeven en afstaan.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Roger,

   Je krijgt inderdaad bruto bedragen en dat betekent dat je die bedragen zelf moet aangeven bij je belastingaangifte en er afhankelijk van je situatie ook nog belasting over moeten betalen. Je dient de inkomsten in ieder geval op te geven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Zie ook de veelgestelde vragen pagina.

 • kwintijn e.

  goede middag,

  ik las bij elke onderzoek dat je njet mag roken. hoe lang moet je gestopt zijn om hier aan mee te doen…?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Kwintijn,

   Voor een antwoord op dit soort vragen kun je het beste even contact opnemen via de contactpagina van het onderzoeksbureau zelf. Succes.

 • Marc V.

  Ik heb overgewicht en last van last van diabetes en wil ook graag een bijdrage leveren aan de wetenschap en vraag me af of ik kan deel nemen aan een test.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Marc,

   Het hebben van overgewicht, diabetes en/of andere gezondheidsproblemen betekent niet automatisch dat je niet mee kunt doen met dit soort onderzoeken, en vaak zijn de onderzoekers juist op zoek naar testpersonen met een specifiek gezondheidsprobleem.

   De precieze eisen staan altijd duidelijk aangegeven bij de onderzoekdsomschrijvingen. Voor een overzicht van onderzoeken klik je op de links onder het kopje “Overzichten van aankomende onderzoeken” in de artikeltekst.

 • marc c.

  Hey,
  ik ben bijna 27 en woon in België, tegen Antwerpen. Zou het beter zijn voor mij dergelijk onderzoek te laten doen hier? Zo ja, wat zijn betrouwbare faciliteiten in België? Ik zoek uiteraard zo dicht en veilig mogelijk.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Marc,

   Wij hebben zelf geen ervaring met bureau’s in België, maar met Google kun je er wel wat vinden: bijvoorbeeld CPU, SGS en CRU. Hopelijk heb je hier wat aan, succes.

 • Mischa h.

  Hey ik kom uit het zuidelijkste van limburg en ben 19jaar waar zou ik het beste naartoe kunnen gaan?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mischa,

   Alle klinieken zijn een behoorlijk eind bij jou vandaan, maar zoals je in de artikeltekst kunt lezen bieden ook alle klinieken een reiskosten vergoeding van €0.19 per kilometer. Dat zou je totale reiskosten grofweg moeten compenseren.

   Het beste kun je gewoon een keuze maken op basis van het type onderzoek waaraan je mee wilt doen.

 • Merter S.

  Ik ga meedoen als proefpersoon (19 jaar geen andere inkomsten) voor 2000 bruto. Betaal ik hier belasting over? (6500€ norm?)

  • Geldverdienen.nl

   Hi Merter,

   Als je geen andere inkomsten hebt betaal je er inderdaad geen belasting over; in 2015 hoef je over de eerste €6035 door de Algemene Heffingskorting namelijk geen belasting te betalen. (zie ook de veelgestelde vragen pagina)

   Let wel op dat je de inkomsten wel gewoon moet opgeven bij je belastingaangifte, en dat het mogelijk wel gevolgen heeft voor een uitkering als je die hebt. (zie wederom de veelgestelde vragen pagina)

 • mieke p.

  je geld dat je krijgt na een onderzoek wordt opgegeven aan de belasting? Mijn vraag is als je een WAO uitkering hebt mag je dan mee doen aan het onderzoek

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mieke,

   Het antwoord op jouw vraag staat op de veelgestelde vragen pagina, zie de tweede vraag.

 • joyce p.

  hallo,
  in deze advertentie staat dat je in een kliniek verblijft gedurende het onderzoek. ik ben een student en zal dus naar school moeten. kan dat?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Joyce,

   Niet bij elk onderzoek is verblijf in een kliniek nodig. Of het van toepassing is en zoja hoe lang staat altijd in de onderzoeks-omschrijving aangegeven.

   Overigens mag je gewoon boeken en je laptop meenemen, dus in de kliniek studeren zou in principe wel kunnen.

 • Antoine B.

  Ik wil me wel aan melden ik ben 18 jaar kom uit zeeland maar voor een hoelange termijn zijn de onderzoeken

  • Geldverdienen.nl

   Hi Antoine,

   Onder het kopje “Overzichten van aankomende onderzoeken” vind je links naar pagina’s met details over de onderzoeken, ook over hoe lang ze duren.

 • Koen H.

  Hoe oud moet je precies zijn

  • Geldverdienen.nl

   Hi Koen,

   De minimumleeftijd is altijd 18, maar afhankelijk van het onderzoek kunnen er ook nog specifiekere leeftijdseisen zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de onderzoekers specifiek op zoek zijn naar mensen tussen de 35 en 50. Als dergelijke eisen van toepassing zijn dan staat dat altijd duidelijk aangegeven in de onderzoeksomschrijving.

 • erol s.

  Hoi,

  Ik wil mij graag als proef persoon aanmelden om wat te verdienen. Ik zou graag hierover willen bellen maar ik zie geen nummer. Laat mij wat weten hoe het precies werkt en welke nummer ik kan bellen.
  groetjes erol

  • Geldverdienen.nl

   Dag Erol,

   Op de contactpagina’s van alle genoemde onderzoeksklinieken staat gewoon een telefoonnummer..

 • javier oude ophuis f.

  Hallo,

  Ik heb de vergoeding uitgerekend van bruto naar netto; Ik ben 18 jaar en het is eenmalig in een tijdvak van 4 weken. Ik bereken bruto 3000,00 en dan netto 2048,07. Klopt het netto bedrag dan?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Javier,

   Dat kun je zo niet zeggen, want de hoeveelheid belasting die je precies dient af te dragen hangt af van je individuele situatie: of je nog andere inkomsten hebt en zoja hoeveel dan. Zie ook het antwoord op de belasting vraag op de veelgestelde vragen pagina.

   Daar kun je lezen dat als je geen andere inkomsten hebt (en ook geen uitkering), bijvoorbeeld als je student bent, dat de eerste 6035 euro dan belastingvrij is. Heb je ander inkomen maar niet buitengewoon veel, dan is het toe te passen belastingtarief waarschijnlijk 36,5%. In dat geval houd je van 3000 euro bruto 1905 euro netto over.

 • Jaust M.

  Hoe zit het met de vergoeding? Is dat een Netto bedrag?
  Ik geef zelf ook training en ontvang daar een vrijwilligers vergoeding voor. Valt dit onder het zelfde?

  Groetjes

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jaust,

   De vergoeding die je ontvangt voor deelname aan medisch onderzoek is helaas niet belastingvrij maar telt als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Zie de veelgestelde vragen pagina voor meer informatie.

 • Niels T.

  Is het mogelijk om met een uitkering hier aan mee te doen?
  of moet je dan als nog al het geld terug betalen?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Niels,

   Ja dat kan, maar het zal vermoedelijk wel leiden tot een korting op je uitkering; zie ook de “Ik heb een uitkering, hoeveel mag ik bijverdienen?” vraag op de veelgestelde vragen pagina.

 • mike b.

  Haallo ik zou we graag in willen schrijven maar ben 16 jaar mag dat
  Gr mike

  • Geldverdienen.nl

   Dag Mike,

   Het antwoord op jouw vraag staat twee vragen hieronder..

 • Peter K.

  Hallo een boeiend onderwerp is het zeker.

  Is alles intern en maakt het uit of ik al medicatie heb en gebruik ?

  Bij voorbaat dank

  • Geldverdienen.nl

   Hi Peter,

   Wat bedoel je precies met ‘intern’? De onderzoeken vinden altijd plaats bij de onderzoekskliniek; vaak houdt dat in dat je daar ook een paar dagen (of zelfs voor langere tijd) blijft slapen. Daarnaast dien je meestal voor en/of na het onderzoek een paar keer langs te komen voor een controle. (Daar wordt je dan overigens ook voor vergoedt.) Het al gebruiken van medicatie is niet altijd een probleem, maar soms wel.

   Al dit soort details verschillen in ieder geval per onderzoek en staan meestal gewoon in de onderzoeksomschrijving. Als je toch nog vragen hebt na het lezen van de omschrijving kun je het beste gewoon even contact opnemen met de betreffende onderzoekskliniek.

 • Alnes M.

  Hoe oud moet je zijn hiervoor?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Alnes,

   Sowieso 18 jaar of ouder, maar de precieze leeftijdseisen kunnen ook nog per onderzoek verschillen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de onderzoekers specifiek op zoek zijn naar mensen tussen bijvoorbeeld de 35 en 50. Dat soort leeftijdseisen staan altijd duidelijk aangegeven in de onderzoeksomschrijvingen op de websites van de onderzoeksklinieken.

 • Nick D.

  Hoe vaak per jaar mag of kun je meedoen aan dit soort onderzoeken? Ligt dit aan het onderzoek, aan je leeftijd of zit er automatisch een maximum aan verbonden?

  Groet,

  Nick

  • Geldverdienen.nl

   Dag Nick,

   Zie de laatste alinea; er staat dus in de wet dat je maximaal eens in de drie maanden mee mag doen aan zo’n onderzoek. Je leeftijd en/of het type onderzoek hebben verder geen invloed op die regel.

 • dirk t.

  Zou me graag aanmelden hier voor

 • Dairon M.
  4

  Beste mensen die dit lezen.

  Ik heb zelf pas geleden meegedaan met een onderzoek naar een nieuwe onstekkingsremmer,opzich gaat dat allemaal goed.
  Je word flink in de gaten gehouden.Als er iets mis is kun je dat gelijk melden.De instelling bij CHDR ziet er ook netjes uit en was best gezellig.
  We kregen één injectie in het been of buikwand,toen moest je een dag blijven met 16 terugkom momenten.Allemaal netjes en keurig aan mee gedaan.De uitbetaling duurt wel heel lang bij CHDR,wacht nu al een maand,heb het nog steeds niet,2 keer gebeld.Mij werd het belooft dat ik het binnen drie weken zou krijgen,vandaar deze matige review.Ik zou je adviseren liefst naar PRA Zuidlaren of Groningen Centrum gaan,als je dit overweegt om te doen.Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

  Groetjes Dai

  • Dairon M.

   Was nog even vergeten,dat bij groningen PRA ze wel in mijn ervaring nakomen wat ze zeggen.

  • Larissa G.

   Heb je uiteindelijk wel je geld gekregen, ookal duurde dat erg lang?? Hoeveel kreeg je eigenlijk?

  • Margret V.

   Had me ook aangemeld voor een onderzoek.
   Helaas afgewezen maar zou wel reiskostenvergoeding krijgen.Medisch onderzoek was 25 maart heb al verschillende keren contact gezocht via telefoon en email maar na 2 maanden wachten en diverse toezeggingen nog steeds geen geld. Bij PRA binnen 2 weken vergoeding ontvangen.

 • djamoro h.

  ik heb over gewicht kan ik meedoen ik ben 29 en weeg 120 kg

  • Geldverdienen.nl

   Hi Djamoro,

   Het antwoord op jouw vraag is eigenlijk hetzelfde als voor mensen die vragen of ze mee kunnen doen als ze roken: dat verschilt per onderzoek. Het is zeker niet zo dat mensen met overgewicht nooit mee kunnen doen, maar soms is het niet hebben van overgewicht inderdaad wel een voorwaarde. Andersom is het ook zo dat de onderzoekers soms expliciet wèl op zoek zijn naar deelnemers met overgewicht. Welke voorwaarden er precies worden gehanteerd staan altijd vermeld in de onderzoeksbeschrijving van het betreffende onderzoek (welke je gewoon van te vore online kunt lezen). Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord. Succes!

 • Engin S.

  Ik ben een roker, kan ik er ook aan meedoen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Engin,

   Dat verschilt per onderzoek maar staat altijd duidelijk in de onderzoeksbeschrijving aangegeven. Soms zijn de onderzoekers specifiek op zoek naar niet-rokers, soms specifiek naar wel-rokers en soms maakt het niet uit.

   Overigens is roken tijdens het verblijf in een onderzoekskliniek vrijwel nooit toegestaan.

 • Yvette H.

  Gaan de bruto inkomsten die je ontvangt als medisch proefpersoon in het totaal van je bruto WW uitkering af? Of hou je er nog iets aan over?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Yvette,

   De vergoeding die je ontvangt is een brutobedrag, dat je dient op te geven als ‘inkomsten uit arbeid’. Als je een WW uitkering hebt betekent dat inderdaad zeer waarschijnlijk dat je gekort zult worden op je uitkering. Hoeveel dat is verschilt per individueel geval. Zie ook: https://www.geldverdienen.nl/veelgestelde-vragen/#uitkering

   Samengevat is het advies eigenlijk om niet aan deze methode te beginnen als je een uitkering hebt. Alle onderzoeksklinieken geven immers aan de belastingdienst door wie er heeft deelgenomen en welke vergoedingen er zijn uitgekeerd, dus zwart geld verdienen is er bij deze methode echt niet bij. Succes in ieder geval..

 • Mauw van T.

  is er ook een kliniek in de buurt van amsterdam?

  • Geldverdienen.nl

   Nee, helaas.. De enige mogelijkheden zijn Leiden, Groningen en Zuidlaren (ook in gemeente Groningen).

 • Beatrijs Van R.

  Geachte,

  komen buitenlanders, (belgie) ook in aanmerking om in nederland zich op te geven om aan deze testen me te doen?
  en nog een bijkomende vraag, ik heb een maagverkleining gehad, ongeveer een vijf jaar geleden, ik voel me daar prima bij, kan men dan ook nog aan die tests deelnemen?

  mvg Bea

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Beatrijs,

   Het hebben van de Nederlandse nationaliteit is nooit een voorwaarde om mee te mogen doen. Deelname als Belg is dus gewoon mogelijk, al zul je dan waarschijnlijk wel maar een reiskostenvergoeding tot aan de Nederlandse grens krijgen.

   Wat betreft je vraag over de maagverkleining: dat verschilt per onderzoek, maar meestal is dat geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens