Dropshipping

Laatst bijgewerkt: 31 maart 2024

Bij dropshipping koop je als handelaar een product pas in als je het al hebt verkocht. Het mooie daarvan is dat je daardoor nooit verlies kunt maken. Voordeel twee is dat het hebben van een eigen webshop niet noodzakelijk is. Het verkopen van dropship-producten kan namelijk prima via Marktplaats en eBay.

Wat is dropshipping?

Dropshippers zijn producenten en groothandels (verspreid over de hele wereld) die hun product op verzoek van een handelaar (jij) direct naar de klant versturen. De klant bestelt het product gewoon bij jou, maar jij schuift de bestelling als het ware door naar de dropshipper. Als handelaar bestel je het product pas bij de dropshipper nadat de klant het product bij jou heeft besteld èn jou heeft betaald. Zolang de prijs voor de klant hoger is dan de inkoopprijs die de dropshipper rekent maak je als handelaar dus gegarandeerd winst. Online geld verdienen op een vrij risicoloze manier.

De voordelen van dropshipping zijn dat je als handelaar geen geld hoeft te investeren, geen voorraad hoeft aan te houden, zelf geen producten hoeft te verzenden, en dat je niet eens een eigen webshop nodig hebt om de producten te verkopen.

Hoe verkoop je dropship producten?

Om als handelaar geld te verdienen met dropshipping heb je natuurlijk een manier nodig om de producten ‘aan de man te brengen’. Dat kan op zich prima via een eigen webshop (zie de webshop-pagina voor uitleg over het starten van een webwinkel), maar een webshop beheren is wel relatief veel werk. Veel makkelijker is het om je producten aan te bieden via Marktplaats en/of eBay. Marktplaats als je je wilt richten op Nederlandse consumenten, eBay als je je richt op de internationale markt.

Dropshipping via Marktplaats

Marktplaats is ideaal om te werken met dropshipping. Dat gaat zo: je kiest een product van een dropshipper, zet dat product op Marktplaats voor een hogere prijs dan de dropshipper rekent, en als een klant je product koopt, dan laat je de klant eerst betalen, om vervolgens met een deel van dat geld de dropshipper te betalen en hem opdracht te geven het product naar de klant te sturen. Merk op dat je op deze manier dus helemaal geen startkapitaal nodig hebt.

Hoe vind je goede dropshippers?

Het is extreem belangrijk dat je met een betrouwbare dropshipper in zee gaat, omdat je als verkoper uiteindelijk degene bent bij wie de klant met zijn rechten kan aankloppen. Zie ook deze pagina van de overheid over dropshipping. Twee bekende dropship-bedrijven zijn vidaXL en BigBuy, maar natuurlijk kun je ook gewoon via Google zoeken naar dropshippers in je eigen niche (bijvoorbeeld: “gadget dropshipper”, “speelgoed dropshipper”, etc.)

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • erwin v.

  Goedeavond, Ik wil graag een webshop opzetten enkel de levertijden zijn te lang, hoe moet ik daar met omgaan.

  Mvg, Erwin

  • Geldverdienen.nl

   Hi Erwin,

   Je hebt een aantal opties:
   1. Een andere dropshipper zoeken
   2. Zelf een voorraad aanhouden (maar in dat geval ben je eigenlijk niet meer aan het “dropshippen”)
   3. De langere levertijden toch accepteren..

   Optie 1 is waarschijnlijk het meest aan te raden.

 • Dexter V.

  Heb je een zakelijke rekening nodig voor dropshipping

  • Geldverdienen.nl

   Hi Dexter,

   Nee, dat is geen vereiste:
   – Als particulier kun je ook met dropshipping aan de slag
   – Als je bij de KvK als eenmanszaak staat ingeschreven kan je je privé-rekening ook zakelijk gebruiken

 • Yousif M.

  Hoi

  Allereerst topsite met veel nuttige info

  Ik zie dat je op ebay en marktplaats je dropship producten kan zetten, maar mijn vraag is kan je dat dan ook bijvoorbeeld via Facebook etc promoten en een landingpage ervoor maken?

  Mvg

  • Geldverdienen.nl

   Hi Yousif,

   Allereerst excuses voor dit vertraagde antwoord!

   Wat betreft je vraag; dat kan zeker! Veel dropshippers maken inderdaad landingpages, waarvoor ze dan advertenties inkopen bij bijvoorbeeld Google of Facebook.

   Succes :-)

 • Suzanne B.

  Hoi.
  Heb je voor dropshipping een KvK nummer nodig?

  Mvg Suzanne

  • Geldverdienen.nl

   Hi Suzanne,

   Zoek eens op ‘kvk’ in het zoekvenster hierboven. Dan wordt jouw vraag hopelijk beantwoord. Succes.

 • cynthia m.

  als je iets verkoop en het gelijk naar de klant laat sturen zit er dan geen aankoop bon bij met het bedrag wat ik betaal en mijn gegevens erop?

  • Paul B.

   Nee, de verzending zal in een neutrale verpakking gaan en een eventuele factuur gaat alleen naar jou.

 • Martha Van der W.

  Ik zou graag willen weten hoe het werkt met de betaling; gaat dat via Paypall of Paypro? Ik kan dat namelijk niet terugvinden in het artikel…

  • Geldverdienen.nl

   Dag Martha,

   Dat is volledige afhankelijk van hoe jij jouw producten aan de consument aanbiedt. Als je een eigen webshop bouwt kun je de klanten laten betalen via Paypal, maar ook via tal van alle betaalmethodes. Via Marktplaats is bankoverschrijving zelfs een logische optie. Hoe jij de dropshipper betaalt verschilt ook weer per dropshipper.

 • Ellen van der K.

  Hallo,

  Wij willen graag onze in Nederland gemaakte producten verkopen via Duitse dropshippers aan de Duitse consument. Moeten wij dan BTW berekenen en afdragen hierover? Omdat we betalen aan een buitenlands bedrijf maar leveren aan een buitenlandse consument is mij dat niet helemaal duidelijk.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ellen,

   Geen idee, dit is eigenlijk meer een vraag voor het Higherlevel ondernemersforum. Succes!

  • Harald H.

   Hallo Ellen,

   Als Nederlander woon ik sinds 2010 over de grens in Duitsland. Heeft overigens niets met de resultaten van het Nederlandse 11-tal te maken! Tot 2015 wel altijd nog in Nederland gewerkt.

   Momenteel bereid ik de start van een webshop voor obv dropshipping in Duitsland.

   Graag kom ik met jou in contact.

   Laat even weten of je daarin geinteresseerd bent.

   Met vriendelijke groet,
   Harald Henning

 • Patrick M.

  Wat is het verschil tussen dropshippen en resellen? Is dat niet (een beetje) hetzelfde?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Patrick,

   Een dropshipper is in principe wel een reseller maar een reseller niet automatisch een dropshipper.

   Bij dropshipping is het altijd zo dat de verkoper het product pas bij de producent inkoopt als hij het al aan de verkoper heeft verkocht; het product wordt dan direct van de producent naar de klant/koper wordt gestuurd, zonder dat de verkoper het product in handen krijgt.

   Resellen betekent simpelweg dat je iets doorverkoopt. En vaak betekent dat dat je het product als reseller echt inkoopt, tijdelijk opslaat, en pas later verkoopt en verzendt.

 • Bas M.

  Hallo,
  Mij lijkt het dat als je via marktplaats verkoopt zonder dat je een website hebt, dat mensen je niet vertrouwen. Als je geen kvk nummer hebt of website kunnen de mensen toch denken dat je een oplichter bent?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bas,

   Er zijn zat eerlijke verkopen die via Marktplaats tot stand komen, een website of kvk nummer is daarvoor niet vereist. Eventueel een idee om betrouwbaar over te komen: van te vore een Skype gesprek aanbieden (waarbij je als verkoper je gezicht laat zien) en tegelijkertijd ook een link naar je Facebook-profiel ter beschikking stellen. Succes.

 • Rick N.

  Het lijkt alsof er geen enkele nadelen zijn. Waarom doet niet iedereen dit dan?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Rick,

   Vermoedelijk omdat je eerst tijd en moeite moet investeren, en uiteindelijk niet gegarandeerd bent van resultaat.

 • Jeroen E.

  Wanneer je dit doet.
  En je klant krijgt een pakket thuis van bijvoorbeeld bol.com. (Gewoon een voorbeeld).
  Dan ziet de klant toch dat het product van een andere afkomst komt dan bij jou?

  Groeten,

  Jeroen Esselbrugge

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jeroen,

   Goede vraag en excuses voor dit vertraagde antwoord.

   Hoe het precies werkt verschilt per dropshipper. Bij sommige dropshippers kun je een eigen factuur met je eigen logo laten meesturen, bij anderen ziet de klant inderdaad dat het product van een bepaald bedrijf afkomstig is. Maar op zich hoeft dat laatste geen probleem te zijn. Als de klant het product krijgt wat was besteld tegen de prijs die was aangegeven dan zijn ze meestal tevreden. En je zou natuurlijk ook kunnen overwegen al meteen bij de bestelling aan te geven waar het product vandaan verstuurd wordt.

   Succes :)

 • Ellen B.

  Als je handelt via marktplaats hoe zit het dan met belastingaangifte en btw afdracht?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ellen,

   Als je serieus met deze methode aan de slag gaat dan ben je verplicht als bedrijf te handelen (en dus een KvK-inschrijving te nemen), zie deze pagina. Dat betekent dat je dan inderdaad ook btw dient te berekenen en belastingaangifte dient te doen als bedrijf. Voor hulp bij dit soort vraagstukken is het Higher Level ondernemersforum zeer aan te raden. Succes!

 • carla j.

  Moet je een kvk nummer aanvragen als dropshipper?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Carla,

   Jouw vraag is al een keer gesteld en beantwoord, zie de oudere reacties hieronder. Het antwoord is dus geen eenduidig ‘ja’ of ‘nee’..

 • Vani M.

  Hallo,

  Wat een fijne website met uitstekende artikelen. Doordacht in elkaar gezet.

  Ik vroeg mij af wat er gebeurt als de klant niet tevreden is met het product?

  Groetjes!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Vani,

   Voor de klant ben jij de verkoper en dus ook degene bij wie hij/zij met eventuele klachten of vragen zal aankloppen. Bovendien ben je als verkoper ook wettelijk verantwoordelijk voor het afhandelen van retourneringen. Daarom is het zo belangrijk dat de dropshipper betrouwbaar is.

   Het gangbare proces als de klant het product wilt retourneren is in ieder geval: 1) de klant neemt contact op met jou, 2) jij neemt contact op met de dropshipper en achterhaalt het retouradres, 3) de klant stuurt het product terug, 4) de dropshipper betaalt jou terug, 5) jij betaalt de klant terug.

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord. Succes!

 • Matthijs D.
  4

  Een goede suggestie dit (ik doe dit al bijna een half jaar), werken met een dropshipper is inderdaad veel praktischer dan zelf je producten inkopen.

  Het is in mijn ervaring wel echt belangrijk om te letten op de verzendtijd die de leveranciers hanteren; hoe snelle hoe beter, meer dan een week is eigenlijk al onacceptabel lang. Mijn grootste tip is: werk alleen met Nederlandse dropshippers.

  • B K.

   Klopt het dat je voor deze manier een KvK nummer nodig hebt?

   • Geldverdienen.nl

    Wettelijk gezien is het hebben van een KvK-nummer niet verplicht, maar in de praktijk is het vaak wel nodig omdat de meeste leveranciers anders geen zaken met je willen doen. Bovendien geeft het je ook naar klanten toe een professionelere uitstraling. Maar laat dat je niet afschrikken, want inschrijven bij de KvK is gratis en stelt niet veel voor. Zie ook deze uitleg op kvk.nl.

    Het advies is dus om eerst te kijken of de leverancier waarmee je wilt werken een KvK-nummer vereist, en zoja, alleen dan de moeite te nemen een inschrijving te regelen.

  • Dave S.

   Dag Matthijs,

   je vertelt dat je een half jaar bezig bent. Kun je me wat meer vertellen over de start die je gemaakt hebt? Zo maar begonnen, cursus gevolgd of iets dergelijks? Nu nog veel tijd kwijt? Wat verkoop je zoal en zijn de verdiensten redelijk?

   Ik loop ook al langer met dit idee maar weet niet zo goed waar te beginnen.

  • kimberly l.

   Beste mattijs,
   Hoe hebt u alleen Nederlandse dropshippers gevonden en doet u het via een website of via marktplaats/ebay? Wat slaat bij de mensen het meest aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens