Geld verdienen met online lesgeven

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2024

Vooral in Amerika volgen steeds meer mensen wel eens een online cursus:
bijv. in programmeren, Photoshop of gitaar spelen. Als lesnemer verdien je daar niks mee, maar als lesgever kan het wel veel opleveren. Goede cursussen worden duizenden keren verkocht en brengen per verkoop gerust $29 tot $99 op.

Hoe ziet zo’n cursus eruit?

De cursussen waar het hier om gaat zijn vooraf opgenomen video cursussen (meestal Engelstalig) gemaakt door ‘gewone’ mensen die ergens veel van af weten. De lessen bestaan uit video fragmenten, PowerPoint materiaal en beeldscherm opnames, en het geluid bij die lessen is altijd een voice-over met mondelinge uitleg van de lesgever. Hier voorbeelden van cursussen, waaronder een aantal gratis (‘Free’) cursussen.

De voordelen voor lesgevers en lesnemers

De grootste voordelen van dit soort vooraf opgenomen video cursussen zijn dat de lesgevers en lesnemers niet op dezelfde plek èn niet op dezelfde tijd met de les bezig hoeven te zijn. De lesgever kan met het opnemen van 1 cursus duizenden lesnemers van dienst zijn. Daardoor kunnen de lesgevers hun lessen heel goedkoop aanbieden.

Waar cursussen verkopen?

Het grootste en bekendste internationale platform voor de verkoop van online video cursussen is Udemy. Udemy bestaat pas sinds 2010, maar heeft al meer dan 8.000 cursussen en 1 miljoen lesnemers/studenten, en de top 10 lesgevers hebben er samen al meer dan 5 miljoen dollar verdiend! Bij Udemy mag je als lesgever 70% van de verkoopprijs houden, 30% gaat naar Udemy.

Een nadeel van Udemy is dat het (nog) geen ruimte biedt voor de verkoop van Nederlandstalige cursussen. (Al kun je dat ook als een voordeel zien: de markt voor Engelstalige cursussen is natuurlijk vele malen groter.) Als je een Nederlandstalige cursus wilt verkopen is PayPro een beter alternatief.

PayPro werkt wel iets anders dan Udemy. PayPro is namelijk geen site waar mensen die geïnteresseerd zijn in cursussen uit zichzelf heen gaan. De verkoop van cursussen wordt bij Paypro daarom overgelaten aan affiliates. (Een affiliate is bijvoorbeeld een webmaster van een kookwebsite die jouw kook-cursus op zijn website promoot.) Bij PayPro betaal je als cursusmaker een fee van €1,00 plus 8,5% van de verkoopprijs, maar daar bovenop moet ook de affiliate nog betaald worden. Die vergoeding mag je zelf bepalen, maar vanzelfsprekend geldt dat des te hoger die vergoeding, des te meer affiliates je cursus zullen promoten, en des te vaker je cursus verkocht zal worden. Een gebruikelijk percentage is affiliates 50% van de winst te bieden.

Hoeveel kun je verdienen?

De cursus prijs mogen lesgevers altijd zelf bepalen. Vanzelfsprekend geldt wel dat je meer kunt vragen naar mate een cursus langer is en over een ingewikkelder onderwerp gaat. Als je prijs te hoog is wordt je cursus natuurlijk niet of nauwelijks verkocht. Je kunt je prijs wel altijd later nog bijstellen. De prijzen van de meeste cursussen liggen tussen de €/$29 en €/$99, maar er zijn ook gratis cursussen en zelfs cursussen met een prijskaartje van €/$500+.

Dat je veel geld kunt verdienen met deze verdien manier blijkt uit het cursus-overzicht in bijvoorbeeld de Technologie-categorie van Udemy. Daar staat meerdere cursussen van $100+ die vele duizenden keer zijn verkocht. De bijhorende lesgevers hebben met hun cursussen dus meerdere tonnen verdiend. Natuurlijk zijn dit top cursussen over ingewikkelde onderwerpen, maar ook simpelere onderwerpen kunnen veel geld opleveren: zo vind je in de Hobby-categorie bijvoorbeeld een taart-versier-cursus van $29 die achthonderd keer is verkocht.

Hoe maak je zelf zo’n video cursus?

Natuurlijk heeft Udemy zelf ook cursussen over het plaatsen van een cursus op Udemy en heleboel zijn zelfs gratis te bekijken. (Om die cursus gratis te bekijken moet je wel even een account aanmaken bij Udemy, maar dat is gratis)

Kan ik wel lesgeven?

Als je geen leraar van beroep bent is waarschijnlijk je eerste gedachte dat deze verdien manier niet geschikt voor je is. Bedenk dan echter dat iedereen wel ergens ‘expert’ in is. Een belangrijkere vraag is of je denkt dat mensen bereid zijn te betalen om via internet te leren over het onderwerp waar jij expert in bent. Bij onderwerpen als programmeren is het antwoord op die vraag een duidelijk en volmondig ja, maar bij sommige andere onderwerpen (zoals koekjes bakken) is dat antwoord misschien minder duidelijk.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Sam van B.
  4

  Interessant stuk!

  Geldt het nog steeds dat je geen btw af hoeft te dragen als je een online cursus hebt op Udemy?

  Er is hierover weinig te vinden op het internet, ben erg benieuwd!

  Ik dacht namelijk dat er een verdrag is tussen de VS en Nederland dat de btw in eigen land betaald moet worden.

  Met vriendelijke groet,
  Sam

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sam,

   Bij Udemy hoef je zelf geen BTW te berekenen en/of af te dragen, maar als je eenmaal betalingen van Udemy ontvangt moet je die wel bij de Nederlandse belastingdienst aangeven:
   – Als je een privé-persoon bent meld je die in Box 1 als “inkomsten uit overige werkzaamheden”.
   – Als je een KVK inschrijving hebt en aangifte omzetbelasting doet, dan moet je het inkomen aangeven bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting èn ondanks dat je geen BTW hoeft af te dragen ook bij je aangifte omzetbelasting: daar meld je het in rubriek 3a “Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)”. (Let op: het gaat alleen om het melden van het bedrag, er hoeft over die rubriek geen BTW afgedragen te worden)

   Achtergrond: Udemy is het bedrijf dat de cursussen verkoopt en daarmee verantwoordelijk voor het bij elke klant inkasseren van de juiste belastingen (voor Nederlandse klanten is dat BTW, voor klanten uit andere landen gaat het om andere belastingen). Als instructeur ben je bij Udemy simpelweg een freelancer die van Udemy betalingen ontvangt op basis van het succes van de door jou gemaakte cursus(sen). Bij die betalingen is geen BTW van toepassing omdat Udemy een Amerikaanse bedrijf is.

   Voordat je bij Udemy uitbetaald kunt krijgen moet je (als je geen Amerikaans staatsburger bent) wel nog een “W-8BEN” formulier invullen en bij Udemy uploaden. Het verzoek om dat te doen verschijnt automatisch als je eenmaal je eerste vergoedingen hebt verdiend. De VS heeft inderdaad een belastingverdrag met Nederland, het resultaat daarvan is dat Udemy geen Amerikaanse inkomenstenbelasting op je verdiensten hoeft in te houden. Want die inkomstenbelasting betaal je al in Nederland, wanneer je je Udemy-inkomsten bij je eigen Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgeeft.

   Meer informatie over betaald krijgen bij Udemy, waaronder ook informatie over het W-8BEN formulier, vind je op deze pagina.

   Succes!

 • Jamal A.

  Wat zijn de belastingen die je betaald met het passief inkomen? Ik ben zelf van plan om een cursus op Udemy te zetten

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jamal,

   Zie de eerste vraag op de veel-gestelde vragen pagina. Samengevat: bijverdiensten geef je aan in Box 1 als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

   Succes :-)

 • Gertjan S.

  Als ik een eenmanszaak heb en een ontwikkelde cursus aanbied hoe zit dat dan met de BTW en aangifte ?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Gertjan,

   Als je je cursus via Udemy verkoopt hoef je je over BTW geen zorgen te maken; dat regelt Udemy. De commissie die je door Udemy uitbetaald krijgt boek je bij je aangifte Omzetbelasting gewoon als “Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)” (Udemy is namelijk een bedrijf uit de VS) en BTW is dan niet van toepassing.

   Als je je cursus zelf aan Nederlandse consumenten verkoopt (zonder Udemy als tussenpersoon) moet je wel BTW in rekening brengen (21%).

   Succes :-)

 • jason S.

  Is het wel mogelijk om in het Nederlands les te geven

  • Geldverdienen.nl

   Dag Jason,

   Ja dat kan en heeft het voordeel dat de concurrentie er een stuk minder is dan bij Engelstalige cursussen.

 • Tiziana S.

  Hello
  bedankt voor jullie interessante artikel
  Een update: het is niet meer mogelijk om, bij Udemy, de gratis video-instructies over het maken van een cursus te zien

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Tiziana,

   Dank voor het melden! Voor jou ter info: een “How To Guide” over hoe je met Udemy een cursus bouwt vind je tegenwoordig hier.

 • Eveline Van a.

  Udemy verkoopt alleen cursussen in het Engels. Zou een cursus Nederlands met uitleg in het Engels ook een optie kunnen zijn?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Eveline,

   Het is geen vereiste dat de cursussen in het Engels moeten zijn. Je mag ook gerust een cursus in het Nederlands of in een andere taal aanbieden.

   Wel is het grote voordeel van Engelstalige cursussen natuurlijk dat het potentiële publiek en dus ook je potentiële verdiensten vele malen groter zijn dan bij een Nederlandstalige cursus. Maar een cursus over Nederland of de Nederlandse taal in het Engels klinkt wat dat betreft absoluut als een idee met potentie.

   Succes!

 • Victor V.

  Ik mag maximaal 10 klokuren werken in Nederland, omdat ik een buitenlandse student hier in Nederland ben. Dus mag ik wettelijk niet meer dan dit werken. Als ik toch online lessen geef, gaat dat tegen de regels? Word ik opgenomen in een contract? Betaal ik belasting? Wie zijn de partijen die op de hoogte worden gesteld dat ik les geef?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Victor,

   Bij deze verdien methode ga je niet in loondienst, dus jouw 10 klokuren-beperking is niet van toepassing.

   Udemy betaalt je verdiensten maandelijks uit via Paypal, en van daaruit kun je je verdiensten doorstorten naar je bankrekening. De Nederlandse Belastingdienst zal zo goed als zeker geen gegevens doorgespeeld krijgen van Udemy en/of Paypal. Dat betekent echter niet dat de wettelijke verplichting om belasting te betalen vervalt. Dat moet je namelijk wèl gewoon doen.

   Afhankelijk van hoe lang je in Nederland studeert zou het kunnen zijn dat je ervoor kunt kiezen je belastingverplichting te voldoen in je thuisland. Als je wel in Nederland wilt/moet betalen dan horen dit soort verdiensten in ieder geval in box 1 onder ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Meer uitleg hierover staat op de veelgestelde vragen pagina.

   Samengevat: ja, ook in jouw situatie kun je op deze manier geld verdienen, en ja, dan moet je gewoon belasting betalen. Let er wel op dat je niet over de maximale bijverdiengrens heen gaat als je studiefinanciering van de Nederlandse overheid ontvangt.

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

  • Mary R.

   Hoi Victor. Ik zou toch even contact opnemen met de IND, om voor de zekerheid te controleren of het echt geen invloed heeft voor je verblijfsrecht. Je mag ook niet zomaar werken zonder TWV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens