Geld verdienen met Bitcoin

Laatst bijgewerkt: 17 december 2023

Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn met vlagen booming en dat sommige mensen er een fortuin mee hebben verdiend is algemeen bekend. Maar wat als je nog niet bent ingestapt? Is het zinvol er nu nog mee te beginnen? Deze pagina bespreekt drie methodes om ook nu nog geld verdienen met Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is de eerste cryptovaluta: een op cryptografie gebaseerde digitale munt. Net als bij traditionele valuta is de waarde voornamelijk gebaseerd op vertrouwen; vertrouwen dat je jouw geld ook in de toekomst nog in kan ruilen voor andere dingen van waarde. De belangrijkste reden voor veel mensen om nu al cryptovaluta te kopen is speculatief: de hoop en/of verwachting dat cryptos in de toekomst nog veel meer waard worden.

Waarom stijgen de prijzen zo?

Als je denkt dat een valuta in de toekomst meer gebruikt zal worden, dan kan het nu kopen heel interessant zijn. Want meer toekomstige vraag betekent dat ook de toekomstige prijzen waarschijnlijk hoger zijn (vooral als de munt niet onbeperkt bijgedrukt kan worden, zoals bij Bitcoin het geval is). Wat Bitcoin speciaal maakt is dat het verschil tussen huidige en toekomstige vraag in potentie enorm is. En in dat geval is het potentiële rendement ook enorm.

Want stel je eens voor dat Bitcoin ooit de belangrijkste wereldmunt zou worden. Schattingen zijn dat momenteel minder dan 1 op de 2000 mensen wat Bitcoins hebben en in vrijwel al die gevallen hebben die mensen nog steeds een veel groter deel van hun vermogen in traditionele munten zitten. Als Bitcoin ooit echt de belangrijkste wereldvaluta zou worden, dan kan de prijs van 1 Bitcoin niet ondenkbaar op tientallen miljoenen euros of dollars per coin komen te liggen. (1 Bitcoin kan overigens in honderdmiljoen stukjes opgedeeld worden [genaamd ‘Satoshis’], dus dat betekent niet dat je geen Bitcoin meer zou kunnen kopen als je geen miljonair bent)

Geld verdienen aan cryptomunten?

Er zijn veel manieren om mee te liften op het succes van cryptovaluta. De belangrijkste worden hieronder toegelicht. Let op dat al deze methoden risicovol zijn. Als Bitcoin een bubble blijkt of er iets technisch fout gaat kun je al je inleg verliezen. Zelfs als de kans groter lijkt dat je over 5 jaar spijt zult hebben van nu niet investeren, investeer in ieder geval nooit geld dat je niet kunt missen.

METHODE 1: Investeren (buy-and-hold)

Waar Bitcoin een aantal jaar terug nog als tijdelijke hype werd weggezet, lijken Bitcoin en andere cryptovaluta (‘altcoins’) inmiddels hier om te blijven. Keer op keer werd gezegd dat Bitcoin een bubble is gedoemd om te crashen, maar keer op keer is ook gebleken dat investeren op de langere termijn toch veel oplevert. Ja Bitcoin en zeker ook de vele altcoins zijn volatiel (wat betekent dat de waarde sterk schommelt) maar vooral bitcoin is op de langere termijn tot nu toe enkel omhoog gegaan:

De minst risicovolle manier om proberen te profiteren van verder succes is het kopen Bitcoin en die dan aanhouden. Op z’n Engels ‘Buy and hold’. Kopen en er dan een paar jaar niet meer naar omkijken. Als de prijs op korte termijn toch zou dalen, geen paniek maar erop vertrouwen dat de prijs op de lange termijn toch wel weer (veel) hoger zal uitkomen dan je aankoopprijs.

Als je Bitcoin wilt kopen doe je dat het best bij Kraken. Kraken is van de betrouwbare sites degene met veruit de laagste transactiekosten (vanaf 0.16% bij kleine aankopen, lager als je veel koopt), daar waar je bij veel andere (Nederlandse) sites vaak meer dan 1% betaalt. Nadelen van Kraken zijn dat de site Engelstalig is en je er alleen per bankoverschrijving euro’s kunt storten. Ook moet je er je identiteit verifieren, maar dat is tegenwoordig bij alle betrouwbare sites het geval. Vanaf Kraken kun je je Bitcoin doorsturen naar je eigen Bitcoin wallet of naar andere sites.

METHODE 2: Actief handelen

Crytovaluta zijn erg volatiel (wat betekent dat de koers sterk schommelt) en dat biedt mogelijkheden voor actieve handelaren. Als je wilt verdienen zowel stijgende als dalende koersen dan kan dat door steeds opnieuw te kopen en verkopen bij Kraken, maar BitMEX is een betere keus. BitMEX biedt namelijk deze voordelen:

 • De laagste transactiekosten. Voor zogenaamde markt orders betaal je maar 0.075% en voor limit orders zelfs -0.025% (dat minteken is geen typfout, het betekent dat je betaald krijgt als iemand anders op jouw limit order ingaat!)
 • De mogelijkheid met leverage te handelen, op een schaal van 0 tot 100. Als je €500 aan Bitcoin stort en je zet je leverage op 20 kun je met €10.000 handelen. (Dat betekent dat als de koers 1% stijgt je €100 winst maakt, maar ook dat als de koers 1% daalt je €100 verliest. Bij €500 verlies wordt je positie automatisch gesloten zodat je nooit meer kunt verliezen dan je hebt gestort.)
 • Speciale order types zoals ‘stop limit’, ’take profit’ en ’trailing stop’ zodat je je orders automatisch kunt laten uitvoeren als bepaalde situaties zich voordoen.

Het grootste nadeel van BitMEX is dat je er geen euro’s kunt storten maar enkel cryptovaluta. Je zult dus altijd eerst Bitcoin moeten kopen bij een site zoals Kraken.

METHODE 3: Minen

De cryptografie-techniek die de meeste cryptovaluta gebruiken is ‘blockchain’, wat kort gezegd betekent dat alle regels voor het voltrekken van transacties en alle transacties die sinds oprichting hebben plaatsgevonden openbaar zijn en gedeeld worden bijgehouden door heel veel computers tegelijk. Daardoor is er geen ‘centrale bank’ nodig maar worden cryptovaluta toch als heel veilig beschouwd. (zolang niemand meer dan 50% van de deelnemende computers in zijn bezit heeft ;)

Fundamenteel onderdeel van de Bitcoin-blockchain-technologie is het concept ‘minen’. Minen verwijst naar de rekensommen die de deelnemende computers moeten oplossen om transacties te valideren en elkaar te controleren. Omdat daar veel rekenkracht voor nodig is en de mensen die dat doen daardoor ook extra (stroom)kosten hebben, worden de miners beloond voor hun werk: met kleine fees voor de gecontroleerde transacties en met nieuwe coins die langzaam aan het systeem worden toegevoegd (totdat het maximum van 21 miljoen Bitcoin is bereikt, naar verwachting ergens in 2140).

Alhoewel behoorlijk wat mensen ook hier in Nederland veel Bitcoin verdiend hebben met minen is het probleem dat het technisch complex is en de hoeveelheid winst die je kunt maken met de dag kleiner wordt. Redenen daarvoor zijn dat de rekensommen langzaam steeds complexer worden en het aantal Bitcoin dat nog ‘vrij’ gemined kan worden steeds kleiner wordt. Daardoor worden met het verstrijken van de tijd de kosten steeds hoger, de opbrengsten kleiner en heb je inmiddels zelfs geoptimaliseerde speciale hardware nodig, daar waar je vroeger nog met een gewone huis-tuin-en-keuken computer winst kon maken.

Een alternatief voor het zelf kopen van hardware werd geboden door Genesis Mining. Daar kon je professionele mining hardware capaciteit leasen. Je hoefde dan zelf geen hardware te kopen en ook geen Nederlandse stroomprijzen af te rekenen. Maar bij Genesis Mining nemen ze inmiddels geen nieuwe gebruikers meer aan.

Onze algemene conclusie is dat wij in Nederland toch niet met de veel goedkopere stroom in China kunnen concurreren en het concept minen eigenlijk zodanig complex is dat het niet aan te raden is als verdienmodel voor de gewone leek.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Dirk V.

  Wat is het verschil tussen markt en limit orders?

  Mijn vraag gaat over dit stukje tekst:
  “Voor zogenaamde markt orders betaal je maar 0.075% en voor limit orders zelfs -0.025% (dat betekent dat je betaald krijgt als iemand anders op jouw limit order ingaat!)”

  Alvast bedankt, Dirk

  • Geldverdienen.nl

   Hi Dirk,

   Dat zijn de standaard order-types waarmee op de beurs wordt gewerkt. In correcter Nederlands: ‘bestens’ en ‘limiet’ orders.

   Het orderboek van een beurs/beleggingsmarkt bestaat altijd uit de zogenaamde limiet orders. Dat zijn orders waarbij iemand zegt ‘ik ben bereid te kopen/verkopen voor prijs x’ maar waarvoor nog geen tegenpartij is gevonden die bereid is op dat aanbod tegen die prijs in te gaan.

   Het plaatsen van een markt/bestens order betekent het kopen/verkopen tegen de op dat moment beste beschikbare prijs (bij kopen: de laagste beschikbare limiet verkoopprijs; en bij verkopen: de hoogste beschikbare limiet koopprijs).

   Het voordeel van bestens/markt orders is dat je order meteen wordt uitgevoerd. Het voordeel van limiet orders is dat je de kans hebt dat je order tegen een voor jou gunstigere prijs dan de huidige marktprijs wordt uitgevoerd èn dat je op vrijwel alle (crypto- en niet-crypto-)handelsplatforms lagere transactiekosten betaalt. Dat doen de handelsplatforms om het plaatsen van limiet orders te stimuleren. Zonder limiet orders zou er namelijk geen markt zijn en zonder markt zouden de handelsplatforms niet aan transactiekosten kunnen verdienen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens