Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 12 mei 2017

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Shannon V.

  Hoi, ik heb de code die ik thuis heb ontvangen ingevuld en alles is klaar, maar hoe lang duurt het ongeveer tot ik het geld op mijn rekening heb?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Shannon,

   Als je Adsense saldo aan het eind van een maand minimaal 70 euro bedraagt, dan staat het volledige bedrag uiterlijk de 25e dag van de daarop volgende maand op je rekening.

 • Yuri M.

  Goedenavond,

  Ik was gisteren een beetje aan het praten met een maat van me, welke wil gaan live streamen op zijn t kanaal. hierop gaf ik aan dat ik persoonlijk al een tijdje plannen heb om een YouTube kanaal op te gaan zetten persoonlijk. Maar me maat gaf aan dat in Nederland geen relevantie kent als je hier ook geld wil mee gaan verdienen. Dit omdat Nederland zou zijn uitgesloten van dit YouTube en adsense gebeuren. Bij horen van dit voor mij nog nieuwe gerucht, geen domper, maar wel zo iets van huh?!?!?! maar werd vandaag hongerig weer naar info en ben op jullie site gestyuit en ben eens wat ins & outs gaan checken over hoe dit deel dus allemaal in zijn werk gaat. Goede voorbereiding is namelijk even belangrijk ben ik ook van mening. Me concepten die ik klaar heb liggen en wat aan voor content wil gaan viewen met de tijd. Maar begrijp ik nou goed op, bij het doornemen van best al wat informatuie vergaart te hebben hier op de site, dat het dus gewoon wel mogelijk is om het dan toch ook gewoon op termijn indien behaalbaar aan jou ad-views binnen je YouTube kanaal te kunnen verdienen. Ik zie het antwoord zeer graag tegemoet weer, waar ik namelijk toch wel steeds nieuwsgieriger word over de tijd heen. Alvast bedankt, met vriendelijke groet, Yuri M.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Yuri,

   Live streamen op YouTube is in Nederland gewoon mogelijk, zie ook de uitgebreide informatie hier.

   Iets wat (nog) niet in Nederland beschikbaar is, is je bezoekers laten betalen voor toegang tot je kanaal. Zie voor meer informatie daarover de alinea onder het kopje “Betaalde kanalen” in de artikeltekst hierboven.

 • Najla M.

  Hallo,

  Ik heb meerdere betalingen ontvangen met mijn adsense account die gekoppeld is aan mijn YouTube kanaal. Nu is mijn vraag hoe betaal ik hier belasting over? Kan ik het instellen dat ze er eerst belasting afhalen alvorens ik de betaling krijg of?

  Ik hoor het graag

  • Geldverdienen.nl

   Dag Najla,

   Het is helaas niet mogelijk om YouTube automatisch de af te dragen belasting in te laten houden. Voor die afdracht ben je zelf verantwoordelijk. Hoe dat gaat lees je bij de eerste vraag op de veelgestelde vragen pagina.

   Succes :-)

 • Arda G.

  Ik heb perongeluk gegevens van mij kind doorgeven en dat mag niet lees ik nu omdat hij minderjarig is. Maar ik kan gegevens niet meer wijzigen bij adsense..
  Hoe kan ik dit oplossen?
  Alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Dag Arda,

   Zie de vraag van Erwin en het antwoord daarop van 12 augustus 2015. (Gebruik daarvoor het zoekvenster hierboven)

   Hopelijk is daarmee ook jouw vraag beantwoord. Succes :-)

 • johan van ess van e.

  beste geldverdieners,

  ik heb mijn kanaal vorige maand aangemaakt, en ik zit nu op bijna 100 abonnees en heb twee video’s geplaatst die in 1 week per video bijna de 2 duizend views heeft behaald…..is het dus zo dat youtube het telt als 4 duizend views bijna??? en als het zo is, dan kan ik dus bij de 10 duizend views pas advertenties krijgen enz? of moet ik per video die ik plaats meer dan 10 views behalen ?

  nog een vraag, als ik dus meer dan 10K views ga behalen…is het dus ook zo dat ik bij google adsense bij betalingen mijn bank enz door kan geven en kan ik ook meteen mijn limiet etc. bekijken?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Johan,

   Excuses voor dit vertraagde antwoord. Elke view bij elke video telt inderdaad; dus in jouw voorbeeld gaat het inderdaad om in totaal 4 duizend views. Als je in totaal 10 duizend views hebt kun je als het goed is advertenties gaan inschakelen.

   Wat betreft je tweede vraag; je bankgegevens doorgeven bij Google Adsense kan als je er 10 euro of meer hebt verdiend. Zie ook het antwoord op de vraag van Barszking van 9 april jl.

 • Wessel M.

  Hallo verdien je ook per like of alleen per 1000views?
  Hopelijk reageert u snel

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Wessel,

   Aan likes verdien je op zich niks, maar ze hebben wel waarde in de zin dat ze helpen meer views te krijgen. (Likes zorgen ervoor dat je videos het beter doen in de zoekresultaten en ook vaker bij andere videos in de lijst aan de rechterkant verschijnen)

   Overigens verdien je aan een view zelf eigenlijk ook niets. Waar je wel aan verdient zijn advertentievertoningen en kliks op je advertenties. Maar des te meer views, des te meer je die zult hebben.

   Bovenstaande betekent overigens niet dat je meer kunt verdienen door vals te spelen en maar zelf op je eigen advertenties te gaan klikken. De algoritmes van Google en YouTube zijn enorm geavanceerd en herkennen dat soort fraude heel snel; je riskeert een levenslange ban en het verlies van al je gemaakte inkomsten.

 • Daniël van der V.

  Hallo, wanneer kan je beginnen met geld verdienen met YouTube? Moet je een bepaald aantal abonnees hebben ?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Daniël,

   Een minimum aantal abonnees is niet van toepassing, maar YouTube heeft sinds kort wel de regel ingesteld dat je alleen nog advertenties kunt vertonen bij je videos als je in totaal minimaal 10.000 views hebt gerealiseerd. Meer info hier. Als je niet alle knoppen en/of links kunt zien die in de artikeltekst worden beschreven, dan kan dat dus daaraan liggen.. Succes.

 • barszking B.

  Beste geldverdiener,
  ik heb twee vragen
  1) ik ben net beginnend met youtube en moet nog video’s plaatsen etc. kan ik vanaf nou al mijn bank toevoegen voor eventueel betalingen straks, of is dat wanneer ik de 70 euro bereikt hebt, dan pas naar instellingen en betalingen en betaalmethode toevoegen pas gaan aanpassen? want ik kan nu niet klikken op ‘betaalmethode toevoegen bij mijn google adsense

  2)mijn naam op youtube is Barz King maar als nu iemand bij ‘zoeken’ barz king intypt dan krijgt diegene het niet te zien voor bijvoorbeeld vanaf nou te kunnen abbonneren, dus hoe kunnen mensen vanaf nou mij alvast zoeken en op mijn kanaal abbonneren.

  hartstikke bedankt alvast !

  • Geldverdienen.nl

   Dag Barszking,

   1) Je bankrekening toevoegen kan pas als je minimaal €10 hebt verdiend. Reden daarvoor is dat Google dan een paar cent naar je rekeningnummer overmaakt met als omschrijving een speciale (pin)code. Die code moet je dan invoeren bij je Adsense account en daarmee is je bankrekening dan geverifieerd. Met het minimum van €10 wil Google voorkomen dat daar misbruik van wordt gemaakt.

   2) Totdat je automatisch bij zoeken verschijnt (dat gebeurt vanzelf als je genoeg views en videos hebt) kun je je kanaal eigenlijk alleen promoten door directe links van je video’s (of het kanaal zelf) en anderen ter beschikking te stellen.

 • Shiw K.

  Hallo
  Als je zegmaar vlogs plaatst zonder dat er ads zijn bijgeplaatst en je hebt bijv 7k tot 10k views
  Wordt je toch nog betaald?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Shiw,

   Nee, je verdient alleen aan de views waarbij advertenties zijn vertoond.

 • Wouter H.

  Beste, ik las ergens dat je maar 1 account bij Google Adsense kunt verkrijgen op naam of adres. Is dit account dan te koppelen aan meerdere youtube kanalen of kun je toch wél meerdere accounts aanmaken bij Google Adsense op je eigen naam?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Wouter,

   Je mag maar één Adsense account hebben en het is inderdaad mogelijk om daar dan meerdere YouTube accounts aan te koppelen. Succes.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens