Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 06 september 2015

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt). Meer informatie vind je hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • barzan ismail s.

  Goede avond,
  Op mijn youtube kanaal staat dat ik een geschatte inkomsten heb van $149. Maar op mijn adsense staat dat ik nog $0,00 heb. Ik snap het even niet, Mijn youtube kanaal heb ik al sinds 04-09-2015 aangemaakt. En ik nog steeds het betaalmethode niet wijzigen om mijn bankrekening te zetten.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Barzan,

   Het antwoord op je vraag staat onder het kopje “Statistieken YouTube vs Adsense”

 • Bastiaan van Z.

  Goedenavond,
  Ik heb vanaf mei 2015 een hosted AdSense account. Daarnaast ben ik YouTube partner. Op AdSense staat sinds mei al een bedrag van 40 euro bij transactie geschiedenis. Deze is nog niet uitbetaald. Op mijn YouTube account heb ik op 22 september een bedrag opgebouwd van 85 euro, mijn betalingsdrempel is ingesteld op 70 euro. Het verbaast mij dat de betalingsgeschiedenis over de maanden juni en verder niet wordt aangevuld in AdSense, daarnaast vind ik het vreemd dat er nog niet is overgegaan tot uitbetaling. Kunt u mij vertellen wat er aan de hand is?
  Gr Bastiaan

  • Geldverdienen.nl

   Dag Bastiaan,

   Het saldo in je Adsense account is leidend en wordt zo’n 15 dagen na het eind van een maand aangevuld met de YouTube-verdiensten van de voorgaande maand. Als het Adsense saldo niet omhoog gaat heb je de voorgaande maand simpelweg niets verdiend.. Zodra het Adsense saldo 70 euro of meer is wordt het automatisch uitbetaald, aan het eind van diezelfde maand, zo’n 1 tot 2 weken later.

   De laatste betalingsronde is die van eind augustus. Dat je nog nooit een uitbetaling hebt ontvangen betekent dus dat je verdiensten t/m juli de 70 euro grens nog niet hadden gepasseerd. Of je verdiensten t/m augustus wel hoog genoeg waren valt eigenlijk niet te zeggen op basis van de gegeven informatie. Wel lijkt het erop dat je verdiensten t/m september hoog genoeg zijn (alhoewel YouTube schattingen toont die in theorie nog kunnen veranderen, nogmaals het Adsense saldo is leidend..) Je september YouTube verdiensten worden in ieder geval half oktober aan je Adsense account toegevoegd en je zou dan eind oktober een betaling kunnen verwachten.

 • Marcel B.

  Als voorbeeld wordt genoemd het maken van lipdub filmpjes zoals LuckyTV doet, maar mag je dan zomaar beelden van televisie gebruiken? En ook beelden van Youtube of elders van het internet?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Marcel,

   Goede vraag. Eigenlijk is het een beetje grijs gebied. Puur juridisch gezien mag je geen materiaal van anderen gebruiken zonder toestemming. Maar puur juridisch geldt dat dan ook voor bijvoorbeeld een toevallig achtergrondmuziekje dat uit een radio komt die toevallig aanstaat.

   LuckyTV gebruikt doorgaans wel hoofdzakelijk journalistiek materiaal, en van dat soort materiaal kunnen via de grote persbureau’s eenvoudig de gebruiksrechten gekocht worden. Wellicht doet LuckyTV dat en zijn ze daarmee dus juridisch volledig veilig.

   Maar anderzijds staan er op YouTube natuurlijk ook tal van kanalen waar de regels duidelijk niet zo streng worden gevolgd. Lipdub filmpjes van de muziek van grote artiesten bijvoorbeeld.

   Het advies is te kijken naar wat de grote bestaande kanalen op YouTube doen, want dan weet je in ieder geval wat gedoogd wordt. En tot slot zou je natuurlijk ook kunnen overwegen lipdub filmpjes te maken waarbij je zelf alle content maakt: bijvoorbeeld door iets met lego-poppetjes of je huisdier na te spelen en dat dan ook zelf een voiceover te geven. Succes.

 • Michiel S.

  Ik ben de drempel gepasseerd van €70 en het is overgeboekt volgens adsense. Maar wanneer staat het daadwerkelijk op je bank(ING) als het zondagmiddag om half 4 ‘s middags is gestort. Kunt u ongeveer een schatting geven. Ik heb het nog steeds niet en het is nu maandagmiddag 5 uur.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Michiel,

   Bij ons staat de augustus boeking er inmiddels bij. De overschrijving komt in ieder geval van een rekening in Ierland, en het verwerken van dergelijke buitenlandbetalingen kan inderdaad nog wel eens een hele werkdag duren. Gefeliciteerd in ieder geval met de mijlpaal en succes verder.

 • Sara Y.

  Hallo,

  Ik heb sinds 2 tot 3 weken een AdSense account en mijn YouTube kanaal hiermee gekoppeld. Alles is goed gekeurd. Op mijn YouTube analytics staat een geschatte bedrag wat ik zou hebben verdiend tot nu toe. Het is al de 15e van de maand geweest en er word nog steeds niet weergeven op mijn google AdSense account wat ik heb verdiend. Het bedrag blijft op €0,00 staan.

  Ik heb nog een vraag. Blijven je je verdiende inkomsten behouden als je nog geen bankrekening hebt gekoppeld maar dit bijvoorbeeld na een maand doet. Krijg je dan de inkomsten die eerder niet zijn uitbetaald?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sara,

   Het niet hebben gekoppeld van een bankrekening is (uiteraard) geen probleem, je verdiensten blijven gewoon behouden.

   Wat betreft je Adsense saldo, het kan soms ook een paar dagen langer dan de 15e duren voordat het saldo daar up-to-date is. Laat het maar weten als het op de 20e nog niet bijgewerkt is..

   • Sara Y.

    Hallo,

    Heel erg bedankt voor het zo snel mogelijk antwoorden op mijn vraag. Ik ga het een tijdje aankijken.

    Groetjes!

 • Erwin H.

  stel dat ik nu een account heb en al een paar keer heb uitbetaald gekregen en ik ben minderjarig, hoe kan ik die dan overzetten naar mijn ouders of laten zien dat mijn ouders het gewoon goed vinden?? Want ik had dat allemaal niet door al dat ”je moet 18 jaar zijn” enzo bij het aanmaken van mijn Adsense account omdat ik gewoon mijn gmail meteen koppelde waar ik al als 18+ stond en er dus niks van merkte… Geen zin in gezeik als ze er achter komen hoe dan ook want heb nu mijn acc al voor iets meer dan een half jaar maarja voor de zekerheid :)

  Ik ben 16 dus geeneens heel veel te jong..

  • Geldverdienen.nl

   Dag Erwin,

   Je heb dus een Gmail account waarbij je een valse leeftijd hebt opgegeven, daarmee een Adsense account aangemaakt, en je YouTube account aan die Gmail en Adsense accounts gelinkt.

   Twee opties:
   1. Niks doen en geen slapende honden wakker maken; je zegt dat je gewoon krijgt uitbetaald en wat dat betreft is er dus geen probleem. Echter, als Google er op wat voor manier dan ook achter komt dat je leeftijd niet correct is (bijvoorbeeld doordat je je echte leeftijd bij een andere Google dienst invoert), dan loop je het risico een ban te krijgen.
   2. Een nieuw Gmail account aanmaken op de naam van één van je ouders, daar ook een nieuw Adsense account mee aanmaken, en dat nieuwe Adsense account dan aan je YouTube account koppelen. Als je de nieuwe Gmail en Adsense accounts hebt aangemaakt doe je dat door naar deze pagina te gaan, daar op ‘geavanceerd’ te klikken, en vervolgens de optie ‘Kanaal verplaatsen naar ander Google+ profiel of andere Google+ pagina’ te kiezen.

   Succes.

   • Erwin H.

    Heel erg bedankt voor de snelle reactie. Ik ga nog even aanzien wat ik ga doen maar bedankt voor de uitleg hoe ik het kan overzetten naar een account van mijn ouders :)

 • Thomas K.

  Hallo, ik heb meerdere accounts gelinkt met mijn E-Mail. Zo heb ik een account dat heet Thomas K, en een account dat heet JobSpeed Just Dance. Op mijn Thomas K account kijk ik alleen video’s. Op mijn JobSpeed kanaal upload ik video’s. En met deze video’s wil ik graag geld verdienen. Mijn vraag is nu: Mijn e-mail adres is verbonden met AdSense. Kan ik dan geld verdienen met allebei de kanalen? Of alleen met 1 account?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Thomas,

   Dat moet in principe wel kunnen, zie ook het antwoord op de vraag van Nigel van 06-08-2015 op de google adsense pagina. Jouw probleem is eigenlijk hetzelfde. Succes!

 • Eef De V.

  Hallo,
  Ik vraag me af vanaf welke leeftijd je mag verdienen aan een YouTube kanaal.

  Ik zie weleens dat beroemde YouTubers bestaande muziek in hun film geplakt hebben. Mag dat?

  Groet,
  Eef de Vries

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Eef,

   De minimum leeftijd voor een account bij Google Adsense is 18 jaar, en dat heb je nodig om geld te kunnen verdienen met YouTube. Er zijn echter twee mogelijke oplossingen als je nog geen 18 bent:

   1. Je zou één van je ouders kunnen vragen of zij een account bij Adsense willen aanmaken welke jij dan mag gebruiken.
   2. Je zou je kunnen inschrijven bij de KvK als eenmanszaak (dat kan vanaf 16 jaar mits je toestemming van je ouders hebt) en dan een account kunnen aanmaken bij Adsense op de naam van je bedrijf. Dat kost echter wel al meteen €50 aan inschrijfkosten bij de KvK.

   Alternatief 1 is dus de meeste logische oplossing en bovendien goed in de praktijk te brengen; een Adsense account kan alleen geld opleveren en nooit geld kosten dus de meeste ouders van dat geen probleem.

 • chandan D.

  Beste geldverdienen.nl,

  Verdien ik ook op advertentie als voor de clip wordt afgespeeld de reclame van 20seconden volledig afspeeld of deels.

  Of verdien je pas wanneer je op de advertentie klikt waardoor je wordt door verwezen naar hun site.

  Dit is heel belangrijk voor mij, zodat ik potentiële en reële schatting kon maken, want als de 20 seconden reclame bijvoorbeeld heeft plaatsgevonden (verstreken) van mijn muziekclip en daarna mijn muziekclip wordt vertoont, betekent dat dan dat ik wat heb verdiend?

  Bij voorbaat dank,

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chandan,

   Bij de meeste advertenties (banners e.d.) verdien je pas een bedrag als de bezoeker op de advertentie klikt, maar bij de advertenties die jij beschrijft geldt dat je de vergoeding krijgt zodra iemand minstens de helft van de advertentie heeft gekeken. Of er ook op de advertentie wordt geklikt maakt daarbij niet uit.

   Dat je meestal vergoedt wordt per klikt betekent overigens niet dat je meer kunt verdienen door zelf op je eigen advertenties te klikken. Google heeft dat meteen door en dan krijg je een levenslange Adsense ban; zie ook het laatste kopje op de adsense pagina.

 • johnny van v.

  Hallo

  Hoe kan ik binnen adsense zien welke accounts van YouTube zijn gekoppeld aan adsense ??
  Heb er 3 maar kan niet echt goed zien of ze allemaal uit betaald worden ??

  • Geldverdienen.nl

   Dag Johnny,

   Binnen Adsense is er helaas geen mogelijkheid om dat onderscheid te maken. Je totale YouTube verdiensten voor al je YouTube kanalen vind je er als één bedrag.

   Wel biedt YouTube zelf de mogelijkheid om de statistieken van je verschillende kanalen apart te bekijken. Dat kan in het YouTube Analytics gedeelte, meer informatie daarover hier.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens