Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 09 augustus 2014

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar.. Voor een inschatting van hoeveel bestaande YouTubers verdienen ga je naar Socialblade en type je in het zoekvenster bovenaan de naam van het betreffende YouTube-kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Maar er is hoop! Een paar honderd YouTube-accounts verdienen op deze manier toch elk jaar 6-cijferige bedragen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun populaire inhoud miljoenen subscribers aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal is gelukt hoef je alleen nog maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp voor je kanaal te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor simpelweg naar het menu videobeheer van je YouTube-account, en vinkt daar de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt laten tonen. Als actie kies je “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gekeken of je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en of ze geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrondmuziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips over het worden van een succesvolle partner van YouTube en over de eisen die aan je filmpjes worden gesteld vind je in de YouTube Partner Welkom Gids.

Dan hoef je in principe nog maar één ding doen: dat is je aanmelden bij Google Adsense (mocht je daar nog geen account hebben) en vervolgens je YouTube en Google Adsense account aan elkaar koppelen. Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit (mits je minimaal 70 euro in je account heb staan).

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Jade W.

  Hallo, een paar vraagjes:

  1) Krijg je alleen geld als er op de advertentie wordt geklikt, of ook als hij gewoon wordt afgespeeld voor je filmpje?

  2) Waar hangt de prijs die je verdient van af? Hoezo verdien je soms maar 30 cent per 1000 views en soms 4 euro per 1000 views?

  3) Gaan de uitbetalingen via Paypal of kan dat ook via iDeal?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jade,

   1) Beide typen advertenties kunnen worden vertoond, maar wat er wordt vertoond bepaalt Google Adsense automatisch: Adsense zorgt er automatisch voor dat die advertenties worden getoond waar jij het meest aan verdient.

   2) De prijs die je krijgt hangt of van wat de adverteerders via Adwords bieden. Zie voor meer uitleg over hoe Google Adsense en Adwords werken de kopjes “Waar komen de advertenties vandaan?” en “Waarom is Google Adsense zo populair?” op http://www.geldverdienen.nl/google-adsense/

   3) Uitbetalingen gaan via bankoverschrijving.

   Tot slot een belangrijke opmerking naar aanleiding van je vragen: klik nooit zelf op je eigen advertenties. De algoritmes van Adsense zijn enorm geavanceerd en hebben dat vrijwel meteen door, en in dat geval verlies je al je verdiensten en worden je accounts levenslang geblokkeerd.

 • Tom van B.

  Interessant. Twee vraagjes:

  1) Ik krijg de melding bij Youtube: “Deze functie is momenteel niet beschikbaar in je land”.
  Kan dit dus niet in Nederland?

  2) Geldt dit ook voor opnames in een voetbalstadion of ligt dat eraan of de desbetreffende voetbalclub bezwaar maakt?

  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Tom,

   1) Voor Nederland moet het gewoon werken. Staat je Land-instelling wel op ‘Nederland’? (Zie daarvoor de ‘Country’ dropdown in de footer van elke YouTube-pagina.)

   2) Je hebt uiteraard niet de uitzendrechten van de wedstrijden die in voetbalstadions worden gespeeld dus als je van plan was gehele wedstrijden op te nemen en op YouTube te plaatsen dan is het antwoord helaas nee dat is niet toegestaan. Het plaatsen van korte filmpjes van maximaal een paar minuten zal echter geen probleem zijn.

   Succes!

   • Tom van B.

    Bedankt voor he antwoord.

    Ik hen net de instellingen gecheckt en het staat toch echt op Nederland ingesteld. Snap er niks van. Het komt toch niet omdat ik nog een Google Assense account moet aanmaken?

 • Pieter D.

  beste Geldverdienen.nl

  Ik hebs een youtube kanaal actief, maar er is ooit een claim ingediend voor 1 nummer waardoor ik sinds een tijdje een slechte reputatie heb, als ik er nog 2 krijg word mijn account verwijderd. afijn ik weet nu dat bepaalde dingen niet kunnen. en die slechte reputatie is geldig tot 12 oktober. klopt het dan dat daarna alles weer actief word en ik gewoon deel kan nemen aan het adsense gedeelte? of kan dat niet meer.

  mvg

  • Dominic J.

   Hey Pieter,

   Ik heb hetzelfde probleem ik heb namelijk ook een copyright strike. Ik heb ook een slechte reputatie, maar kan wel gewoon video’s blijven maken en inkomsten genereren. Ik raad je aan om bij een network/partnership te gaan, zij zorgen ervoor dat je ondanks een strike nog wel inkomsten kan genereren, ik zal je wel pas na 12 oktober aanmelden. Ik heb zelf ook een youtube kanaal: FensMusic en heb onlangs 55$ binnengekregen op mijn paypal ik zit bij het network fullscreen, een ander goed network/partnership is Freedom. Graag gedaan en succes!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Pieter,

   Dat hangt af van het type ‘strike’ dat je hebt gehad, meer informatie hier –zie vooral ook het menu aan de rechterkant op die pagina.

   Ervan uitgaande dat het om een standaard Copyright Strike gaat dan ‘vervalt’ die dus inderdaad na 6 maanden, mits je in de tussentijd geen nieuwe claim ontvangt, èn mits je de ‘Copyright School’ cursus van YouTube volgt. In jouw geval dus wel even controleren dat je die cursus en bijhorende test hebt voltooid. Meer informatie op bovengenoemde pagina.

 • Olivier S.

  Ik ben een youtube kanaal gestart en heb inkomsten genereren aanstaan, maar de AdSense uit. Als ik deze later aanzet krijg ik dan alsnog het geld van die views?

  En betalen ze dat gewoon in briefgeld of wordt het overgeboekt?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Olivier,

   Je verdient pas vanaf het moment dat ook de Adsense koppeling gemaakt is. Verder worden je verdiensten (zodra je de grens van 70 euro hebt bereikt) automatisch via bankoverschrijving uitbetaald. Succes!

   • Olivier S.

    Als ik nu mn adsense aan heb moet ik dan maandelijks 70 euro minimaal of is dat voor altijd tot je 70 euro hebt

    • Geldverdienen.nl

     Het maakt niet uit hoe lang je erover doet; al doe je er 5 jaar over om de 70 euro te bereiken, je wordt gewoon uitbetaald.

 • sharon a.

  ik heb een vraagje …

  ik heb zelf een youtube account dat op mijn eigen naam staat en ik ben 13 maar staat ouder bij registratie en heb een google adcense account van mijn moeder aan mijn youtube account gekoppeld kan ik dan geld verdienen of moet het youtube account ook op mijn moeder haar naam staan ?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Sharon,

   Dat moet kunnen, er is geen eis dat de YouTube en Adsense accounts op dezelfde naam moeten staan.

   • sharon a.

    bedankt voor de snelle reactie ! :)

 • Nienke C.

  Beste geldverdienen.nl,

  Mijn Youtube account is succesvol gekoppeld aan mijn Adsense account. Waar precies in Adsense zie je staan wat er aan geld binnenkomt via YouTube?

  Vooralsnog kan ik nergens het woord ‘YouTube’ vinden, enkel de bedragen die binnen komen via advertentieblokken op mijn site.

  Hartelijk dank voor jullie reactie!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nienke,

   In het ‘Prestatierapporten’ gedeelte van Google Adsense kun je je verdiensten opsplitsen naar bron/product. De verdiensten uit YouTube worden daar inderdaad niet aangeduid met de term ‘YouTube’ (dus je vraag is begrijpelijk), maar waar je naar moet zoeken is de term ‘Hosted Adsense for Content’. Succes!

   • Nienke C.

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga er eens even induiken!

 • Jannes H.

  Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik snap alles nu veel beter.

 • Marleen M.

  Beste geldverdienen.nl,

  ik ben pas met mijn youtube kanaal begonnen, en ik vroeg mij het volgende af:
  ‘inkomsten genereren’ staat bij mijn video aan (is dus goedgekeurd etc) maar ik heb geen google adsense account omdat ik nog geen 18 ben. Stel mijn video krijgt nu genoeg views om minimaal 70 euro of meer op te brengen, en ik maak daarna pas als ik 18 ben (over 5 maanden) een google adsense account aan, krijg ik dan alsnog die 70 euro?

  Bedankt alvast!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Marleen,

   Helaas niet.. Wat een enigszins gebruikelijke tussenoplossing kan zijn is om één van je ouders te vragen of je een account op zijn/haar naam mag aanmaken. Een Adsense Account kan nooit geld kosten en alleen geld opleveren dus normaal gesproken vinden ouders dat niet zo’n probleem.

   Overigens heeft dat -zoals ook uit de tekst hierboven blijkt- eigenijk alleen zin als je nu al behoorlijk veel views met je filmpjes weet te genereren; in jouw geval zou ik zeggen minimaal een paar honderd views per dag. Anders kun je eigenlijk beter wachten tot je 18 bent en dan zelf een eigen account aanmaken. Succes in ieder geval!

   • Marleen M.

    Beste geldverdienen.nl,

    bedankt voor het snelle antwoord! Misschien is dat beter inderdaad. Ik had trouwens nog een vraag, als je op je ene video 30.000 vieuws hebt, en op de andere 40.000 waarmee je bij elkaar zo rond de 70 euro zou komen, geldt dan dezelfde regel dat het dan wordt uitbetaald, of moet het echt per video een minimaal aantal views zijn?

    • Geldverdienen.nl

     Hallo Marleen,

     Met hoeveel video’s de views worden gegenereerd maakt helemaal niks uit, je wordt in het geval van jouw voorbeeld gewoon uitbetaald.

 • Jannes H.

  ik heb een heleboel vragen, ik hoop dat ik door u verder kan worden geholpen.

  1. Vanaf welke leeftijd mag je advertenties bij je filmpjes zetten?

  2. kun je ook geld verdienen zonder advertenties?

  3. Ik zie heel vaak mensen het spel minecraft spelen met advertentie ervoor. Hebben al deze mensen toestemming gevraagd of hoet dit niet voor minecraft?

  4. Ik wil ook graag films van The walking dead uploaden maar heb ik daar toestemming voor nodig met en zonder reclame of alleen met reclame( ik weet niet of dit iets uitmaakt maar The walking dead is een tv serie geen film wat ik eerder zei).

  5. Verder in de reacties zag ik iemand die 90.000 vieuws had behaald maar maar 90 dollar had verdient op adsense, is dit gewoon het normale bedrag voor zoveel vieuws of klopt er iets niet?

  Ik zou graag van u horen

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jannes,

   Excuses voor de vertraagde reactie.

   1. Voor het inschakelen van advertenties geldt geen minimum-leeftijd, maar om een Google Adsense account aan te maken wel (18 jaar). En dat laatste is nodig om geld te kunnen verdienen aan je advertenties.

   2. Dat kan maar daarvoor is wel een stuk meer creativiteit vereist. Je zou bijvoorbeeld in je Youtube video’s bepaalde producten kunnen reviewen en dan (via een affiliate programma) kunnen verkopen.

   3. Zeer waarschijnlijk niet. Strict juridisch zijn die filmpjes dus niet legaal, maar zolang de betreffende eigenaar van de rechten (in dit geval Minecraft) het niet boeit en er geen werk van maakt heb je natuurlijk niks te vrezen. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat het ‘veilig’ is om filmpjes te maken waarvan je ziet dat er al heeel veel andere soortgelijken op YouTube staan.

   4. Strict juridisch gezien heb je daar toestemming voor nodig, onafhankelijk van of je ze met of zonder reclame vertoont.

   5. Lees het stukje onder de heading “Hoeveel kun je verdienen?”en dan zie je dat €1,00 per 1000 views niet bijzonder veel is maar ook zeker geen ongewoon laag bedrag. Dus ja zeer waarschijnlijk klopt dat bedrag gewoon. Daarom heeft deze verdienmethode eigenlijk alleen echt zin als je heel veel views weet te genereren.

   Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord!

 • Henk. B.

  Hallo,

  Ik heb nu al een tijdje advertenties aan op mijn video’s. Ik heb nog geen AdSense account, maar bij advertentie prestaties in analytics Bruto-Opbrengst op basis van afspelen $4.98. Is dit het geld dat ik heb verdiend, of gaat er nog geld af?

  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Henk,

   Als de koppeling met je Adsense account nog niet is gemaakt vrees ik dat de verdiensten die je ziet puur fictief zijn.. Overigens gaat er niks van dat bedrag af, wel is het zoals je hebt kunnen lezen zo dat je minimaal 70 euro/dollar (afhankelijk van je account valuta) verdiend moet hebben om bij Adsense een uitbetaling aan te kunnen vragen. Succes!

   • Henk. B.

    Dankjewel voor de informatie!

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens