Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 04 januari 2016

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt). Meer informatie vind je hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • tim b.

  Moet je eigenlijk bij adsense je eigen reclame gaan maken of gaat het allemaal via de advertenties die op youtube komen. Tenminste als je het hebt ingeschakeld dat je advertenties krijgt bij je video ?

 • bram s.

  Hallo beste lezer.

  Ik heb een karaoke van een bepaald liedje op youtube gezet, hij is nu bijna 5000 keer bekeken alleen staat er bij mijn youtube analytics dat ik maar 1,15 heb verdiend. is dit niet wat weinig?

  groet

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bram,

   Als je vanaf het begin af aan advertenties aan had staan dan is dat inderdaad aan de lage kant maar niet onmogelijk. €1,15 over 5000 views komt overeen met €0,23 over 1000 views. Zoals in de artikeltekst staat is de ondergrens normaal gesproken gemiddeld €0,30 over 1000 views, maar dat is een lange termijn gemiddelde. En €0,23 is nou ook weer niet heel veel lager.

   Overigens verschijnen je geschatte verdiensten pas na ongeveer 2 dagen in je YouTube account (staat ook in de artikeltekst); als een groot deel van je 5000 views pas de afgelopen 2 dagen zijn gegenereerd dan is dat dus mogelijk ook een verklaring en zullen je verdiensten wellicht nog wat bijtrekken.

 • Xander Van den b.

  Hello,

  Ik heb een vraag, ik heb een youtube channel waarbij ik verschillende mixes maak van meerdere kleine en soms bekende nummers. Ik weet over de auteurs rechten dat heb ik allemaal uitgezocht maar mijn vraag is kan ik geld verdienen als ik dus veel views krijg? Of gaan alle maar dan ook echt alle inkomsten naar de auteurs eigenaren van de nummer die ik gebruik? Ik weet wel dat er advertensties in je video gezet kan worden door de auteurs, maar hoe zit het dus met de inkomsten.

  Alvast bedankt,
  mvg
  Xander

  • Geldverdienen.nl

   Hi Xander,

   Formeel geldt dat je in dat geval niet de volledige rechten van je content bezit en dat je er dus geen geld mee mag verdienen. In de praktijk lijkt het er echter op dat YouTube wat soepeler is, want er lijken zat kanalen waar dergelijke content wel is toegelaten. Wij weten het ook niet precies, wellicht dat ze je op het YouTube product forum een eenduidiger antwoord kunnen geven.

 • bram s.

  Hallo,

  Ik heb een karaoke gemaakt en zelf ingespeelt,
  Ik ben partner van youtube sinds ongeveer 1,5 week geleden er staat dat ik 705 views heb gehaald op google adsense, alleen er staan nog geen inkomsten.
  Hoe komt dit?

  Met vriendelijke groet bram

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bram,

   Het antwoord op jouw vraag staat in de artikeltekst onder het kopje “Statistieken YouTube vs Adsense”.

 • Mandy F.

  ik maak ook video’s en ik verdien er nog niet zo veel aan ik heb maar € 0,33 verdiend aan 1 video die 800+ weergaven heeft! gaat dat dus dan lang duren voordat ik echt wat verdiend heb? en, hoe krijg je het verdiende geld dan? moet je niet en credit card invoeren waar het gestort op kan worden of hoe krijg je het in principe?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Mandy,

   Zoals in de artikeltekst valt te lezen zijn de gebruikelijke verdiensten €0,30 tot €4,00 per 1000 views. €0,33 na 800 weergaven valt dus binnen de normale bandbreedte. Wel kan het goed zijn dat je verdiensten nog bijtrekken; de verwachte €0,30 tot €4,00 per 1000 views zijn namelijk gebaseerd op lange termijn gemiddeldes, na vele tienduizenden views.

   Google Adsense betaalt je verdiensten gewoon uit op je bankrekening, een credit card is niet nodig.

 • Remon G.

  Beste,

  Ik heb een promotiekanaal opgericht voor muziek. Dit materiaal is dus niet van mij. Kan ik hierop advertenties aanzetten?

  Groetjes,
  Remon

  • Geldverdienen.nl

   Hi Remon,

   Als de formele rechten van die filmpjes niet bij jou liggen dan is het aanzetten van reclame inderdaad niet toegestaan. Feitelijk komt dat erop neer dat geld verdienen met youtube filmpjes alleen kan met filmpjes die je zelf hebt gemaakt.

 • Werner K.

  Beste

  Je ziet veel over filmpjes waar ze kindersurprise eitjes uitpakken . Mag je zomaar een eitje van een merk zoals kindersurprise gebruiken in een filmpje of aan ander merk van speelgoed zonder een overeenkomst te hebben met het merk ?

  Groeten
  Werner

  • Geldverdienen.nl

   Dag Werner,

   In principe is het helemaal geen probleem als merken in beeld komen, zolang je tenminste geen (digitale) logo’s, fragmenten, jingles, etc in je filmpjes gaat verwerken waarvan de rechten niet van jou zijn. Denk anders ook aan review-video’s, dat type video’s is gewoon toegestaan en zie je heel veel.

 • Dario A.

  Beste geldverdienen.nl,

  Ik heb al enige tijd een YouTube kanaal / website en loop al enige tijd met het zelfde probleem, dat ik geen verdiensten kan krijgen met sommige gameplays. Nu kwam ik met google dit geweldige artikel tegen, en mijn vraag is. Is er een bepaald partner programma waar ik mijn kanaal het beste kan aanmelden, vooral omdat ik voor 60% gameplay video’s maak.

  Verder is Zideo een betrouwbare alternatieve optie om erbij te gaan pakken?

  Groetjes Dario

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Dario,

   Dat is inderdaad een nadeel van geld verdienen met video’s; dat niet alle video’s evenveel opbrengen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat gameplay video’s vooral worden bekeken door mensen die goed met computers en internet zijn en daardoor ook handig in het omzeilen van advertenties.

   Wat betreft je vraag; internationaal is er een hele bekende site voor gameplay video’s: Twitch. Als maker van gameplay video’s kun je er geld verdienen met zowel het uploaden van bestaande video’s alsook met het live streamen van wat je doet. Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar je aanmelden als partner kan hier. (wel allemaal in het Engels)

   Zideo is betrouwbaar, maar heeft als nadeel dat het van nature niet enorm veel gebruikers heeft. Het is daardoor ook moeilijker om bij Zideo veel bezoekers naar je video’s te trekken.

   Wat je ook zou kunnen overwegen is een betaald kanaal bij YouTube te beginnen (zie het kopje ‘Betaalde kanalen’ in de artikeltekst hierboven). Maar dat zal alleen werken als je momenteel al een grote vaste fanbase hebt.

 • Ellen J.

  Hallo,

  Ik heb een Youtubekanaal wat de laatste maanden ineens goed begint te lopen, ook met verdiensten.
  Eerst verdiende ik ongeveer 15 euro per maand, maar nu soms zelfs wel 200 euro per maand.
  Mijn vraag is, vanaf welk bedrag moet ik deze inkomsten bij de belasting melden?
  Ik werk verder gewoon in loondienst en de youtube was als extraatje bedoelt. Is het misschien ook handiger een bedrijfje te starten, ivm de inkomsten?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Ellen,

   Zie het bovenste antwoord op de veelgestelde vragen pagina.

   Samengevat komt het erop neer dat je dit soort inkomsten dient op te geven in box 1 als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Als het maar €15 per maand (= €180 per jaar) was zou het niet opgeven waarschijnlijk niet zo’n probleem zijn, maar €200 per maand is meer dan genoeg dat het alles netjes aangeven sterk aan te raden is. Op jaarbasis is dat hoog genoeg dat de Belastingdienst erachteraan gaat.

   Een eigen bedrijfje starten is normaal gesproken alleen interessant als je veel kosten maakt en veel tijd (meer dan 1225 uur per jaar –dit is het zogenaamde urencriterium) steekt in de activiteiten die leiden tot de inkomsten. Dan mag je als bedrijfje (bijv. als eenmanszaak) namelijk een aantal extra aftrekposten toepassen zodat de te betalen belasting wat lager uitvalt.

 • Mar K.

  Hallo geldverdienen.nl,

  Klopt het dat je met YouTube filmpjes alleen geld verdient wanneer mensen op de reclame klikken?
  Dan kun je in theorie miljoenen kijkers hebben, maar nog steeds niks verdienen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mar,

   Dat klopt inderdaad voor banner-advertenties. Voor advertentie-filmpjes krijg je de vergoeding als de bezoeker erop heeft geklikt òf als de bezoeker het filmpje voor minimaal de helft heeft afgekeken.

   In theorie kan het dus inderdaad zo zijn dat je niks hebt verdiend na een miljoen views, maar in de praktijk zullen je verdiensten dan vrijwel altijd tussen de €300 en €4000 liggen. (op basis van de gemiddelde verwachte opbrengst van €0,30 tot €4,00 per 1000 views)

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens