Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2014

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Maar er is hoop! Een paar honderd YouTube-accounts verdienen op deze manier toch elk jaar 6-cijferige bedragen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun populaire inhoud miljoenen subscribers aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal is gelukt hoef je alleen nog maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp voor je kanaal te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor simpelweg naar het menu videobeheer van je YouTube-account, en vinkt daar de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt laten tonen. Als actie kies je “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gekeken of je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en of ze geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrondmuziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips over het worden van een succesvolle partner van YouTube en over de eisen die aan je filmpjes worden gesteld vind je in de YouTube Partner Welkom Gids.

Dan hoef je in principe nog maar één ding doen: dat is je aanmelden bij Google Adsense (mocht je daar nog geen account hebben) en vervolgens je YouTube en Google Adsense account aan elkaar koppelen. Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit (mits je minimaal 70 euro in je account heb staan).

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formuliertje om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Jannes H.

  Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen. Ik snap alles nu veel beter.

 • Marleen M.

  Beste geldverdienen.nl,

  ik ben pas met mijn youtube kanaal begonnen, en ik vroeg mij het volgende af:
  ‘inkomsten genereren’ staat bij mijn video aan (is dus goedgekeurd etc) maar ik heb geen google adsense account omdat ik nog geen 18 ben. Stel mijn video krijgt nu genoeg views om minimaal 70 euro of meer op te brengen, en ik maak daarna pas als ik 18 ben (over 5 maanden) een google adsense account aan, krijg ik dan alsnog die 70 euro?

  Bedankt alvast!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Marleen,

   Helaas niet.. Wat een enigszins gebruikelijke tussenoplossing kan zijn is om één van je ouders te vragen of je een account op zijn/haar naam mag aanmaken. Een Adsense Account kan nooit geld kosten en alleen geld opleveren dus normaal gesproken vinden ouders dat niet zo’n probleem.

   Overigens heeft dat -zoals ook uit de tekst hierboven blijkt- eigenijk alleen zin als je nu al behoorlijk veel views met je filmpjes weet te genereren; in jouw geval zou ik zeggen minimaal een paar honderd views per dag. Anders kun je eigenlijk net zo goed wachten en dan een eigen account aanmaken. Succes in ieder geval!

   • Marleen M.

    Beste geldverdienen.nl,

    bedankt voor het snelle antwoord! Misschien is dat beter inderdaad. Ik had trouwens nog een vraag, als je op je ene video 30.000 vieuws hebt, en op de andere 40.000 waarmee je bij elkaar zo rond de 70 euro zou komen, geldt dan dezelfde regel dat het dan wordt uitbetaald, of moet het echt per video een minimaal aantal views zijn?

 • Jannes H.

  ik heb een heleboel vragen, ik hoop dat ik door u verder kan worden geholpen.

  1. Vanaf welke leeftijd mag je advertenties bij je filmpjes zetten?

  2. kun je ook geld verdienen zonder advertenties?

  3. Ik zie heel vaak mensen het spel minecraft spelen met advertentie ervoor. Hebben al deze mensen toestemming gevraagd of hoet dit niet voor minecraft?

  4. Ik wil ook graag films van The walking dead uploaden maar heb ik daar toestemming voor nodig met en zonder reclame of alleen met reclame( ik weet niet of dit iets uitmaakt maar The walking dead is een tv serie geen film wat ik eerder zei).

  5. Verder in de reacties zag ik iemand die 90.000 vieuws had behaald maar maar 90 dollar had verdient op adsense, is dit gewoon het normale bedrag voor zoveel vieuws of klopt er iets niet?

  Ik zou graag van u horen

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jannes,

   Excuses voor de vertraagde reactie.

   1. Voor het inschakelen van advertenties geldt geen minimum-leeftijd, maar om een Google Adsense account aan te maken wel (18 jaar). En dat laatste is nodig om geld te kunnen verdienen aan je advertenties.

   2. Dat kan maar daarvoor is wel een stuk meer creativiteit vereist. Je zou bijvoorbeeld in je Youtube video’s bepaalde producten kunnen reviewen en dan (via een affiliate programma) kunnen verkopen.

   3. Zeer waarschijnlijk niet. Strict juridisch zijn die filmpjes dus niet legaal, maar zolang de betreffende eigenaar van de rechten (in dit geval Minecraft) het niet boeit en er geen werk van maakt heb je natuurlijk niks te vrezen. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat het ‘veilig’ is om filmpjes te maken waarvan je ziet dat er al heeel veel andere soortgelijken op YouTube staan.

   4. Strict juridisch gezien heb je daar toestemming voor nodig, onafhankelijk van of je ze met of zonder reclame vertoont.

   5. Lees het stukje onder de heading “Hoeveel kun je verdienen?”en dan zie je dat €1,00 per 1000 views niet bijzonder veel is maar ook zeker geen ongewoon laag bedrag. Dus ja dat zeer waarschijnlijk klopt dat bedrag gewoon. Daarom heeft deze verdienmethode eigenlijk alleen echt zin als je heel veel views weet te genereren.

   Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord!

 • Henk. B.

  Hallo,

  Ik heb nu al een tijdje advertenties aan op mijn video’s. Ik heb nog geen AdSense account, maar bij advertentie prestaties in analytics Bruto-Opbrengst op basis van afspelen $4.98. Is dit het geld dat ik heb verdiend, of gaat er nog geld af?

  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Henk,

   Als de koppeling met je Adsense account nog niet is gemaakt vrees ik dat de verdiensten die je ziet puur fictief zijn.. Overigens gaat er niks van dat bedrag af, wel is het zoals je hebt kunnen lezen zo dat je minimaal 70 euro/dollar (afhankelijk van je account valuta) verdiend moet hebben om bij Adsense een uitbetaling aan te kunnen vragen. Succes!

   • Henk. B.

    Dankjewel voor de informatie!

 • Julian V.

  Beste geldverdienen.nl,
  Al twee jaar probeer ik inkomsten genereren in te schakelen. Ik heb een Google AdSense account, het is geverifieerd en goedgekeurd. Ook is het gekoppeld aan mijn YouTube account. Dit is nu al twee jaar zo maar ik krijg geen mailtjes waarin ze me verder helpen. Vrienden van me hebben dat wel gehad maar ik niet. Ook heb ik nergens iets van gegevens over rekeningnummers moeten invullen. Daar krijg je dan ook een mailtje van als het goed is. Wat doe ik verkeerd dat ik geen mailtjes meer ontvang?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Julian,

   Een paar vraagjes om te bepalen wat het probleem is:
   1) Je zegt dat je Adsense Account is gekoppeld aan je YouTube account, maar heb je ook het tonen van advertenties ingeschakeld voor je YouTube video’s? Zie voor uitleg hoe dat moet het kopje “Advertenties inschakelen”.
   2) Zoja, hoeveel views hebben je YouTube video’s in totaal?
   3) Ter controle: wat is het saldo in je Adsense Account?

 • Maikel V.

  Beste Geldverdienen.nl,
  Ik ben nog maar 12 en ik ga een YouTube account opstarten. Ik weet dat het een beetje vroeg is, maar ik vraag het gelijk maar even.
  Mijn vraag is:
  Kan ik (als ik überhaupt zover kom) wel geld verdienen, ook al ben ik nog maar 12. Mijn ouders vinden het wel goed als het geld op hun rekening wordt overgemaakt, maar mag IK dat eigenlijk wel. Filmpjes maken en eraan verdienen?
  Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

  Maikel.

 • Jonas D.

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, ligt er een vast bedrag per klik op een advertentie en hoeveel bedraagt deze dan? En is dat bedrag verschillend als het over in-video-advertenties gaat of als het over InStream-advertenties gaat?

  Met vriendelijke groet,

  Jonas D.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Jonas,

   Je krijgt geen vaste vergoeding per klik. Kort samengevat werkt Google Adsense als volgt: adverteerders bieden op onderwerpen van hun keuze, en Google Adsense toont bij aanbieders van advertentieruimte (zoals jij in dit geval) dan de advertentie(s) van de adverteerder(s) die naar verwachting het meest opbrengen. Daarbij maakt Google Adsense een slimme afweging tussen de door de adverteerder geboden vergoeding voor een klik en de kans dat er ook echt door een bezoeker op de advertentie wordt geklikt. (Zo is het natuurlijk niet optimaal om een spelletjes-advertentie te tonen bij een belasting-video, zelfs al zou de vergoeding die spelletjes-adverteerders bieden hoger zijn dan de vergoeding van financiële adverteerders.)

   In principe zit er geen verschil tussen de vergoeding die je krijgt voor verschillende soorten advertenties. Wel is het natuurlijk zo dat des te prominenter de advertentie, des te groter de kans dat er op geklikt wordt (en dus ook des te hoger je verwachte inkomsten).

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord. Zie anders ook http://www.geldverdienen.nl/google-adsense/ voor meer uitleg over Google Adsense werkt. Succes!

 • Bas P.

  Hallo,

  Ik heb een youtube account met zo’n 15 video’s, 6 daarvan mag ik “inkomsten van genereren”.. 1 video daarvan is al meer dan 350.000 keer bekeken en dat gaat per dag omhoog met 6/7 duizend views.. Ik doe dat “inkomsten genereren” nou al 2 weken en zit zo’n rond de 90 dollar.. is dit nou wat ik heb verdiend? of wat betekent dit eigenlijk? Ik zit al 2 weken lang die uit te zoeken maar ik moet het dan toch maar vragen..

  Hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Bas

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bas,

   Als er in je Google Adsense account 90 dollar staat dan is dat inderdaad het bedrag dat je hebt verdiend. Als je aan het eind van een maand meer dan 70 euro of dollar hebt, dan wordt dat bedrag de maand erop op de 26e op je rekening bijgeschreven (als je tenminste een rekeningnummer aan je Adsense account hebt toegevoegd).

   • Bas P.

    Bedankt voor je snelle reactie,

    als ik op mijn Adsense account zit dan zie ik alleen staan de pagina weergaves van vandaag + een bepaalde RPM?

    Wanneer ik op mijn youtube channel ben en ik klik op mijn aantal TOTALE views .. dan zie ik bij mijn 2e best gekeken filmpje.. Totale geschatte inkmonsten 86,61 DOLLAR..

    wat betekent dit?

    Met vriendelijke groet.

    • Geldverdienen.nl

     Hoi Bas,

     RPM staat voor “Revenue per mille”, oftewel je huidige gemiddelde inkomsten per duizend views. Dat is een veel gebruikte performance metric in de advertentie business.

     Geschatte inkomsten zijn precies dat: een schatting van de inkomsten. Het kan zijn dat dat bedrag dus nog iets bijgesteld wordt.

     Een reden waarom Google niet meteen al goed kan bepalen hoeveel je hebt verdiend kan zijn omdat de vergoeding die je krijgt soms afhangt van of een bezoeker ook daadwerkelijk een aankoop doet op de site van de adverteerder. En voordat dat duidelijk is kan soms even duren.

     • Bas P.

      Bedankt voor je snelle reactie,

      Ik zal afwachten en wie weet heb ik weer een vraag.

      Met vriendelijke groet,

      BasProducex

 • Maarten H. .

  Mag je geld verdienen door een cover van een bestaand liedje te maken?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Maarten,

   In de meeste gevallen kan dat inderdaad, al moet je cover video dan wel eerst goedgekeurd worden door de rechtmatige eigenaar van het nummer. Maar daarvoor hoef je zelf nauwelijks moeite te doen want die goedkeuring wordt vrijwel automatisch aangevraagd door het YouTube systeem. Zie ook deze uitleg: https://support.google.com/youtube/answer/3301938?hl=en

 • Martijn B.

  mag ik advertenties aanzetten op video’s die ik gemaakt heb op een festival?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Martijn,

   Officieel niet (zie ook deze pagina), maar in de praktijk kan het prima (zolang je filmpjes niet met professionele apparatuur zijn gemaakt).

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens