Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2019

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Sinds april 2017 is dit echter pas mogelijk als je in totaal minimaal 10.000 views met je kanaal hebt behaald. Meer info hier.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Michelle P.

  Hallo,
  Ik heb een aantal vragen. Ik wil graag wat videos publiceren maar weet niet in hoeverre ik er daadwerkelijk iets aan kan verdienen. Het gaat om promotie voor verschillende hotels en restaurants. Is dat toegestaan of schend ik hierbij de rechten van deze bedrijven? Ook als ik toestemming heb gekregen van de betreffende bedrijven?
  Verder wil ik ook videos publiceren van muziek, maar begrijp ik het goed dat je alleen je eigen muziek mag publiceren, dus geen covers? Of is dit wel toegestaan

  • Geldverdienen.nl

   Dag Michelle,

   Als je toestemming hebt van die hotels en restaurants zou dat geen probleem moeten zijn.

   Wat met betreft het gebruik van muziek; zoek maar eens in bovenstaand zoekvenster op “muziek” en “royalty free music”

   Succes :-)

 • Crystal I.

  Hoi,

  Ik heb een succesvolle kanaal op YouTube waarbij ik veel muziek gebruik maar er geen rechten voor heb om ze te monitizen en omdat ik onervaren ben wil ik mijn kanaal aansluiten bij een MCN om zo voor mij het kanaal te beheren en begeleiden. Zij bieden mij een Academy aan om op een strategische manier mijn huidige bereik om te zetten naar een nieuw format of kanaal dat wel gemonetized kan worden.
  Maar omdat ze betrokken zijn bij het maken van de content gaan ze een Co-ownership aan. Hierin is de verdeling 50-50. Deze samenwerking gaan zij voor de volgende periode aan: 1 jaar Academy met daarna een 2 jarige managing contract en een optie van 3 jaar erbij. Nu ben ik benieuwd of dat wel een eerlijke verdeling is. Ik heb namelijk gehoord dat de verdeling normaal gesproken niet meer is dan 30-70.

  Dank!

  • Geldverdienen.nl

   Dag Crystal,

   Dat klinkt in ieder geval heel spannend :-)

   Of 50-50 een eerlijke verdeling is kunnen wij ook niet zeggen, dat ligt er vooral ook aan hoe succesvol je kanaal nu al zonder hun hulp is. Wellicht is het een idee voor te stellen dat jouw huidige maandelijkse (of jaarlijkse) inkomsten als basis genomen worden en dat enkel de groei in die inkomsten 50-50 verdeeld wordt? Dan kun jij er eigenlijk enkel op vooruit gaan en als die MCN vertrouwen heeft in hun eigen kunnen zullen ze zo’n aanbod vast ook acceptabel vinden.

 • Albrecht D.

  Hoeveel verdient men met een YouTube kanaal in Rusland per 1000 weergaven van YouTube video’s? Verdient men minder dan in de omgevende westerse landen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Albrecht,

   Precieze cijfers zijn er niet omdat advertentie-prijzen continue veranderen (afhankelijk van vraag en aanbod), maar in het algemeen is het inderdaad zo dat de vergoeding afhankelijk is van de locatie van de kijker. En als je voornamelijk kijkers uit Rusland hebt ligt de gemiddelde vergoeding vermoedelijk ietsje lager.

 • Jan S.

  Hallo,

  Na een aantal jaren actief te zijn geweest op You Tube, waarbij ik muziek en video’s heb geplaatst van derden, waarbij ik geen inkomsten kan krijgen, omdat er een auteursrecht claim op ligt ( hetgeen ik begrijp ), besloot ik vorig jaar mij eigen muziekstukken te maken en te uploaden. Het werk is van mij en ik gebruik slechts een foto van Pixabay die vrij zijn van commerciële rechten, hetgeen ik ook in de omschrijving zet en ook bij de betreffende foto’s staat vermeldt op de site van Pixabay. Ik heb mij aangemeld bij You Tube om inkomsten te genereren voor mijn eigen muziekstukken. Alle video’s van derden staan nog steeds op mijn You Tube kanaal en ik kreeg van hun groen licht om te gaan verdienen. Nu een half jaar later krijg ik van hun de melding: Bij een recente beoordeling heeft ons team van beleidsspecialisten zorgvuldig de video’s bekeken die je naar je kanaal hebt geüpload. We hebben geconstateerd dat een groot aantal van je video’s niet voldoet aan het beleid van ons [//support.google.com/youtube/answer/1311392?hl=nl]YouTube-partnerprogramma. Weet u of dit te maken heeft met de video’s van derden? You tube is in hun reactie niet duidelijk wat ik moet aanpassen en verwijderen, terwijl ze eerder alles hebben goedgekeurd. Zou zeer geholpen zijn als ik weet wat ik moet verwijderen en of aanpassen. Alvast bedankt voor uw reactie.

  met vriendelijke groet Jan

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jan,

   Als die video’s van derden op hetzelfde kanaal staan als je zelfgemaakte video’s en dus ook bij die videos van derden door het door jou activeren van de advertentie-optie advertenties zijn vertoond, waarbij de opbrengsten naar jou gaan -alhoewel zoals je zelf eigenlijk ook al vaststelt- je daar geen rechten op hebt, dan is dat inderdaad zeer waarschijnlijk de reden van YouTube’s beoordeling.. Oplossing: die video’s van derden verwijderen, of voor je eigen video’s een apart kanaal aanmaken.

 • Albrecht D.

  Zoals ik verneem moet men op zijn YouTube video’s minstens 1000 abonnees en minstens 4000 kijkuren hebben binnen de 12 maanden vooraleer men geld kan verdienen. Zijn dat 4000 uren samen op al je YouTube video’s?Als men dan 200 video’s plaatst en men bekijkt er 100 video’s van tegenover iemand die 100 video’s plaatst en er bijvoorbeeld 60 video’s bekijkt dan is de eerste makkelijker af om 4000 kijkuren te verkrijgen dan de tweede die maar 100 video’s heeft geplaatst? Is dat wel rechtvaardig?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Albrecht,

   Of het rechtvaardig is is een persoonlijke mening, maar het gaat inderdaad over het totaal aantal kijkuren over al je videos.

   Succes :-)

 • Dennis K.

  Hallo,

  Mag je youtube filmpjes bijv. van funny videos uploaden en kopieren en plakken als het ware remixen? Of ben je dan aan het stelen of misbruik van ander mans filmpjes maken?

  Mvg,
  Dennis

  • Geldverdienen.nl

   Hi Dennis,

   Dat is inderdaad stelen en niet toegestaan.

   • Dennis van de K.

    Hallo,

    Bedankt voor uw reactie.

    Nu komt mijn vervolg vraag.

    Hoe doen al die kanalen dat dan met zulke filmpjes? Soms zie je wel eens dubbele filmpjes. En hoe komen hun aan die filmpjes?

    Mag het wel bijv. van Facebook of iets in die richting?

    Je kunt duidelijk zien dat er verschil van kwaliteit in zit van de opname dus ze kunnen niet alles zelf gefilmd hebben.

    Graag hoor ik het.

    Mvg

    • Geldverdienen.nl

     Hi Dennis,

     Kopieren en plakken is in de praktijk een grijs gebied; officieel is het zonder toestemming van de werkelijke eigenaar van de rechten niet toegestaan en zeker niet als je het vertonen van advertenties voor die video(s) aanzet. In de praktijk kan YouTube echter niet alle videos handmatig controleren en lijkt het ook enigszins gedoogd te worden. Meer informatie op deze pagina hier.

     Wel moet je je realiseren dat als de rechtmatige eigenaar een klacht bij YouTube zou indienen, je video’s worden verwijderd, je je Adsense inkomsten kunt verliezen en je een ‘strike’ kunt krijgen. Bij drie strikes wordt je YouTube- en wellicht ook je Adsense-Account permanent gesloten en kun je geen nieuw account meer aanmaken.

     Strict juridisch gezien is het helder en niet legaal. In de praktijk is het risico echter niet zo groot en is het risico vooral dat de kans bestaat, dat als je kanaal succesvol is geworden nadat je er veel tijd en moeite in hebt gestoken, het in principe zomaar ineens gesloten zou kunnen worden omdat de rechtmatige eigenaar van de content zich bij YouTube beklaagt. De kans dat je geld moet terugbetalen is echter erg klein.
     Of de potentiële opbrengsten deze risicos waard zijn kunnen wij niet bepalen, dat moet je zelf maar doen.. Succes :-)

 • Albrecht D.

  Ik heb gezien dat bij sommige YouTubers die video’s hebben staan op hun kanaal dat men contact kan opnemen via zakelijke vragen (email adres weergeven).Wat bedoeld men daar eigenlijk mee?Gaat het om video’s die men kan afkopen of zoiets?

  Nog iets anders, de reclame die automatisch op je video verschijnt, men heeft daar een knop om deze advertentie te sluiten of overslaan.Als men op deze knop klikt, dan is deze advertentie niet ontvankelijk voor betaling? Men moet eigenlijk op de advertentie klikken en openen vooraleer men betaald krijgt van You Tube?
  Kunt u mij een antwoordje geven op bovenstaande vragen?
  Graag een mailtje terug.
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Debruyne A.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Albrecht,

   Het is niet ongebruikelijk dat YouTubers met grote kanalen en veel terugkerende bezoekers betaald worden voor “product placement”. Voorbeelden zijn dat een Elektronica-fabrikant de YouTuber betaalt voor het reviewen van een bepaald elektrisch apparaat of dat een modemerk betaald voor het dragen van bepaalde kleding. Dat soort overeenkomsten lopen echter direct tussen YouTuber en adverteerder, zonder tussenkomst van YouTube zelf.

   Wat betreft het wel of niet betaald worden als een gebruiker de advertentie “skipt”; dat is beide mogelijk. Adverteerders kunnen beide soorten advertenties bij YouTube inkopen en YouTube toont simpelweg de advertentie die bij jouw video’s passen en het meest opleveren.

   Hopelijk heb je hier wat aan. Succes :-)

 • Albrecht D.

  Kan men de advertentie inschakelen voor video’s die in het verleden niet zijn ingeschakeld voor advertentie?
  Hoe lang mag een video blijven staan op YouTube?
  Graag een mailtje terug.

  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Debruyne A.

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Albrecht,

   Nee, je kunt niet met terugwerkende kracht advertenties tonen bij video-vertoningen die al hebben plaatsgevonden. YouTube kan niet meer verdienen aan het nu nog vertonen van advertenties bij die videovertoningen en jij dus helaas ook niet..

 • Albrecht D.

  Worden de views betaald als men een YouTube video plaatst zonder reclame of advertentie? Ik heb een dochter die is nu 10 jaar oud en plaatst regelmatig een video op YouTube van haar sport. Kunt u mij helpen?
  De vorige keer heb ik bijna eenzelfde vraag gesteld maar in de plaats van views heb ik reviews geschreven. Sorry daarvoor.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Albrecht,

   Zolang advertenties niet zijn ingeschakeld krijg je ook niet door YouTube betaald.. Uitleg over hoe dat inschakelen in zijn werk valt te lezen onder het kopje “Advertenties aanzetten”.

 • Ellen van B.

  Hallo,

  ik heb een goedlopend kanaal (50.000-200.000 views per dag) en verdien daar leuk mee bij.
  Echter mijn betaling per view is relatief laag. Kan ik dat op een of andere manier aanpassen? een ander type advertentie oid?
  Of kun je het alleen “aan” zetten, en Youtube bepaalt de rest?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ellen,

   Je kunt de advertentie-functionaliteit inderdaad alleen aan en uit zetten, maar wel voor een aantal verschillende soorten advertenties:
   1. “Overlay voor in-videoadvertenties”
   2. “Videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen”
   3. “Gesponsorde kaarten”

   Die instellingen kunnen je controleren op deze pagina. Om maximaal te verdienen is het aan te raden ze allemaal ingeschakeld te hebben en in het bijzonder de “videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen”-optie. Met die optie verdien je normaal gesproken het meest.

   • Ellen van B.

    Bedankt, zo stond het inderdaad afgesteld. Dan weet ik in ieder geval dat ik niets misloop.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens