Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 25 december 2014

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Onderaan de homepage staan de namen van de grootste YouTubers en als je op zo’n naam klikt zie je hun geschatte inkomen. Maar je kunt ook in het zoekvenster bovenaan de site de naam van een specifiek YouTube-kanaal intypen.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Betaalde kanalen?

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien is deze optie voor Nederlandse YouTubers nog niet beschikbaar. Meer informatie vind je in ieder geval hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • yassin r.

  Hallo, ik ben nog geen 18 maar wil een gamekanaal beginnen. Mag ik dan geld verdienen met YT? Anders heb ik er wel veel geld aan verspild (ongeveer 600 euro) dus antwoord hier graag op want ik wil geen geld verliezen..

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Yassin,

   Dat onderwerp stond inderdaad nog niet zo duidelijk uitgelegd in de artikeltekst (wel in de oudere reacties hieronder). Om het te verduidelijken is er nu een nieuw kopje toegevoegd aan het artikel: “Google Adsense account aanmaken”

   Als je nog geen 18 bent mag je dus geen Adsense account aanmaken en kun je dus ook nog geen geld verdienen met YouTube. Een oplossing kan echter zijn om aan iemand die wel meerderjarig is (bij voorkeur één van je ouders) te vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken.

 • Youssef B.

  Ik heb een Adsense account aangemaakt terwijl ik nog geen 18 ben, dat wist ik niet, hoe verwijder ik mijn Adsense account?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Youssef,

   Je account verwijderen is niet nodig. Als je je Adsense account gewoon helemaal niet gebruikt totdat je 18 bent dan zou Google er nu en ook later geen probleem van moeten maken. Tenminste, zo lang je er tot nu ook nog niks mee hebt verdiend.

   Heb je een YouTube kanaal dat heel goed loopt en wil je daarom toch graag nu al een legaal Adsense account aan je kanaal koppelen? Dan kun je het beste vragen of één van je ouders een Adsense account op zijn of haar wilt aanmaken zodat je dat Adsense account dan tot je 18e kunt gebruiken. Zodra je 18 bent kun je dan overstappen op je eigen account.

 • brian W.

  hallo,

  een maat die ik ken heeft een uitkering. maar maak van zijn optredens regelmatig filmpjes.
  weet je of hij problemen kan krijgen met zijn uitkering als hij hiermee geld laat uitbetalen?

  Gr

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Brian,

   Verdien jij of verdient je vriend aan die filmpjes? Als hij het zelf is dan zou hij theoretisch inderdaad in de problemen kunnen komen, zie ook de 1e en 2e vraag op de veelgestelde vragen pagina. In de praktijk is die kans echter niet zo groot, zolang hij ten minste niet vele honderden euro’s of meer bijverdient. Maar wat je/jullie het best kunnen doen is alles netjes melden..

 • Jan m.

  Maar hoe krijg je dan het geld want er is geen koppeling tussen mijn kanaal en mijn bank dus hoe kunnen ze dat geld dan sturen?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jan,

   Je rekeningnummer dien je op te geven bij je Google Adsense account, om precies te zijn op deze pagina. Google verwerkt dan automatisch je uitbetaling zodra je minimaal 70 euro hebt verdiend.

   Hopelijk is het zo duidelijk, succes!

 • Ellen N.

  Kost het geld om een video op YouTube te zetten?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Ellen,

   Het hebben van een account bij YouTube en het plaatsen van video’s is altijd gratis.

   • Ellen N.

    Dank u wel geldverdienen.nl : )

 • thirza B.

  Als mensen op abonneren klikken wat gebeurt er dan?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Thirza,

   Dan worden die mensen vanaf dat moment automatisch op de hoogte gehouden als jij nieuwe video’s plaatst (jouw nieuwe video’s verschijnen dan op de youtube-homepage van die mensen). Het hebben van abonnees heeft daardoor een groot positief lange termijn effect op je views aantallen, als je tenminste ook daadwerkelijk regelmatig nieuwe video’s plaatst.

 • serhan k.

  Ik heb al heel lang video’s op youtube staan
  En ze zijn al miljoenen keer bekeken
  Ik hen pas paar dagen geleden inkomsten ingeschakeld voor de video’s
  Nou is mijn vraag de eerdere views en kliks zijn dat dan niet meer geldig of kan het met terugwerkende kracht krijgen.

  Alvast bedankt
  Serhan

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Serhan,

   Aan die oude views verdien je helaas niks. Dat komt doordat YouTube nu niet ineens alsnog advertenties bij die oude video weergaves kan gaan tonen. Mensen hebben toen naar je filmpje gekeken, toen geen reclame gezien, er heeft toen dus geen adverteerder voor reclame betaald, en dus zijn er ook geen inkomsten waar je een deel van kunt krijgen.

   Hopelijk is dit zo duidelijk, succes in ieder geval!

 • Nille L.

  Wanneer mensen op je youtube filmpje klikken en ze bvb ad block of een dergelijk programmaatje hebben zodat ze geen reclame krijgen. Verdien je dan op die mensen of niet?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Nille,

   Goede vraag, maar het antwoord is helaas dat je op dat soort bezoekers inderdaad niet verdient..

   Adblock zorgt ervoor dat er geen advertenties worden vertoond, en als ze niet worden vertoond kan/mag Google Adsense natuurlijk ook geen kosten in rekening brengen bij de adverteerder. Het resultaat is dat er dan dus geen advertentie-inkomsten zijn en dat je als YouTuber dus ook geen share van die inkomsten kunt krijgen.

 • Aaron J.

  Beste Geldverdienen.nl,

  Ik was een paar dagen terug op jullie website, en toen kwam ik op een pagina waar je zo een youtube kanaal kan kopen en jullie zorgen voor alles.
  Maar ik ben de link kwijt.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Aaron,

   Die link ben je in ieder geval niet via deze pagina tegengekomen (en zover ons bekend is dat ook niet toegestaan, want dan wordt het account feitelijk onder een valse naam beheerd).

   Tenzij je de link naar de Youtube Partner Welkom Gids bedoelde?

 • Andres S.

  Beste Geldverdienen.nl,

  Kunt u mij vertellen hoe het met adverteer inkomsten zit tijdens een live-stream. En of sponsorings materiaal wel in beeld mag komen.

  Alvast bedankt!

  Gr. Andres

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Andres,

   Wat bedoel je precies met “sponsorings materiaal”? Of je gedurende livestreams reclame zou mogen maken voor bepaalde producten? Natuurlijk mag dat :-)

   Geld verdienen met advertenties gaat bij livestreams verder op dezelfde manier als bij gewone YouTube video’s: via het inschakelen van advertenties en het koppelen van je Google Adsense account. Wel is het zo dat je pas livestreams kunt uitzenden als je daarvoor goedgekeurd bent. Dat recht kun je aanvragen via de “Functies” pagina van je YouTube-account.

   Zie overigens ook deze pagina voor meer informatie over wat je allemaal kunt met je YouTube account.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens