Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2016

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Reacties

Toon:
 • Houwert V.

  Hallo
  Ik heb nu 115 euro op mijn adsense staan
  En ik heb de pincode al gekregen en ingevoerd.
  Ook mijn bankrekening gekopeld.
  hoe en wanneer word ik nu uitbetaald?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Houwert,

   Als je op de laatste dag van een maand aan de saldo-eis voldoet (namelijk dat je totaalsaldo dan minimaal €70 bedraagt), dan staat het geld normaal gesproken uiterlijk op de 24e van de daarop volgende maand op je rekening.

 • Maarten V.

  Bv. Ik heb 7000 views op 1 jaar tijd krijg ik dan maandelijks het geld van die 7000 of van wat er maandelijks van views bij komt

  • Geldverdienen.nl

   Hi Maarten,

   Aan het eind van elke maand wordt er gekeken wat je accountsaldo bij Adsense is. Is dat €70 of meer dan wordt het automatisch uitbetaald. Is het minder dan gaat je volledige saldo mee naar de volgende maand.

   Met 7000 views verdient de gemiddelde YouTuber maar zo’n €7. Als je een gemiddelde YouTuber bent en ook na het eerste jaar 7000 views per jaar blijft halen, dan moet je na dat eerste jaar naar verwachting dus nog 9 jaar langer wachten voordat je een uitbetaling hebt.

 • Sadem T.

  Hallo,

  Stel dat ik de €70 heb bereikt en dat ik word uitbetaald. Waar word ik dan precies uitbetaald? Op mijn eigen bankrekeningnummer of toch ergens anders waardoor ik het daar vanaf moet halen?

  En zou ik mijn inkomsten aan youtube door moeten geven aan de belastingdienst? Of kunnen zij er vanzelf achterkomen?

  Alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Dag Sadem,

   Je wordt uitbetaald op het bankrekeningnummer dat je bij je Adsense account opgeeft.

   Voor die inkomsten ben je inderdaad belastingplichtig, zie ook de meest gestelde vraag op de veelgestelde vragen pagina.

 • Joshua S.

  Hallo, zou je bijvoorbeeld ook kunnen uitbetaald krijgen voor het plaatsen van fimpjes waar je mee bewerkt hebt?

  Bijvoorbeeld:
  Je heb 50gevechtswedstrijden van een persoon, kun je dan alleen de highlights, knock-outs dan alleen plaatsen in je filmpje?
  Of mag dit ook niet?
  Want ik zie heelveel filmpjes voorbij komen die dat wel hebben gedaan.

  Alvast bedankt.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Joshua,

   Zolang je niet de formele rechten hebt van al die originele filmpjes dat is dat puur juridisch gezien niet toegestaan. Echter, zoals al vaker beantwoord; in het algemeen geldt dat je inderdaad een beetje rond kunt zoeken op YouTube en als veel kanalen het doen dat het dan blijkbaar gedoogd wordt.

 • Musab S.

  Beste,

  Mijn vraag is waarom er 0.00 euro staap op adsense bij geschatte inkomsten, want ik heb in totaal met me video’s meer dan 70k views en ik heb ook advertenties ingeschakeld. Ik wou dus weten hoe ik toch geld kan verdienen

  • Geldverdienen.nl

   Hi Musab,

   Je vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, omdat het aan heel veel factoren kan liggen.
   – Heb je het adsense account waarop je kijkt wel gekoppeld aan je YouTube kanaal?
   – Hoe lang heb je die koppeling al gemaakt? (voor elke maand verschijnen je verdiensten pas in je adsense account zo’n 15 dagen na het einde van die maand; en bovendien begin je pas met verdienen vanaf het moment dat je de koppeling hebt gemaakt)

   Anders even rustig door de oudere reacties heen lezen om te kijken of je op ideeën komt, of eventueel je vraag stellen op het Youtube product forum.

   Succes

 • sander de v.

  dus als het goed lees blijft geld wel op mijn adsense staan zelfs al bereik ik 70 euro drempel pas na maanden?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sander,

   Dat klopt; je verdiensten zullen nooit verdwijnen, wel worden ze pas uitbetaald als je totaal minimaal €70 bedraagt.

 • Ria O.

  Is het toegestaan om met dezelfde of andere eigengemaakte filmpjes geld te verdienen op Zideo.nl en op You Tube?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ria,

   Ja dat mag. Zolang je de rechten van het filmpje hebt mag je die gewoon op meerdere sites plaatsen. Daar maken YouTube en Zideo geen probleem van.

 • Richard J.

  Hoi,

  Ik vroeg me af of je de YouTube inkomsten moet aangeven bij de belastingdienst. Is er een soort van grens dat je vanaf die grens dan MOET opgeven? Is het handig om een B.V. op te zetten voor je YouTube verdiensten? Weet je dat? Ik begin nu gemiddeld zo’n 300-400 euro per maand te verdienen met YouTube en vroeg me af wat de belastingdienst hiervan gaat vinden :-)

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Geldverdienen.nl

   Dag Richard,

   Zie de meest gestelde vraag op de veelgestelde vragen pagina.

   Alle voor- en nadelen van het opzetten van een BV liggen buiten de scope van deze site, maar in het algemeen is dat eigenlijk alleen interessant als je (a) ook veel kosten maakt, of (b) nog veel meer verdient dan wat je nu doet en je het geld niet meteen nodig hebt (dan kun je het via een BV namelijk herinvesteren voordat je er belasting over betaalt).

   • Richard J.

    Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb verder gezocht online ik de meeste mensen raden een VoF aan. Ik zal me nog meer moeten verdiepen. Nogmaals bedankt.

    • Adriana x.

     Richard J.,

     Hierover kan je toch zelf de Belastingdienst bellen of heb je iets te verbergen?

     Ik kan je met uit de losse pols wel een richtlijn geven. Voor kamerverhuur kan je per jaar als particulier ca.5000 euro netto innen. Datzelfde geldt ook als je een jaarlijkse schenking van je ouders krijgt van datzelfde bedrag Je moet die exacte bedragen maar even opzoeken. Dat zal wel ongeveer hetzelfde liggen. Onder vrijstelling kamerverhuur en onder het schenkingsrecht. Houd die bedragen maar aan. Dan kan je het wel opgeven bij de belasting, maar rond 5000 of daaronder hoef je geen belasting te betalen (bij te betalen) dat weet ik heel zeker. Succes!

     • Geldverdienen.nl

      Hi Adriana,

      Het klopt dat dat ongeveer de bedragen zijn tot waar je kunt verdienen zonder daadwerkelijk belasting te hoeven afdragen. Naast vrijstellingen komt dat ook door de algemene heffingskorting, zie ook de veelgestelde vragen pagina. Let wel: wettelijk behoort je gewoon al je inkomsten op te geven, ook als je al weet dat je uiteindelijk toch geen belasting hoeft af te dragen (!)

 • Oras F.

  Het geld is dollar.. Hoe kan ik het naar euro maken?

 • Roy T.

  Als ik covers wil opnemen van bestaande nummers, mag ik daar dan advertenties op aanzetten? Het zijn nummers van bekende artiesten die ik dan op m’n eigen manier speel..

  • Geldverdienen.nl

   Dag Roy,

   Strict juridisch mag dat niet, maar als je kijkt op YouTube zie je dat toch heel veel mensen het doen. Het is een grijs gebied dat gedoogd lijkt te worden.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond