Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 16 april 2016

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Reacties

Toon:
 • Roy T.

  Als ik covers wil opnemen van bestaande nummers, mag ik daar dan advertenties op aanzetten? Het zijn nummers van bekende artiesten die ik dan op m’n eigen manier speel..

  • Geldverdienen.nl

   Dag Roy,

   Strict juridisch mag dat niet, maar als je kijkt op YouTube zie je dat toch heel veel mensen het doen. Het is een grijs gebied dat gedoogd lijkt te worden.

 • jamie w.

  als ik mijn YouTube account aan google adsense wil koppelen moet het dan dezelfde email zijn?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Jamie,

   Nee dat hoeft niet.

 • Anne Eva P.

  Hoi!
  Mijn filmpje heeft nu 1 miljoen views en ik heb een keer €85 ontvangen van Google Adsense vorig jaar oktober. Lijkt mij heel weinig op basis van jullie schatting. Kan ik niet zorgen dat het meer wordt? Meer advertenties aanzetten bijv.?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Anne Eva,

   Dat is inderdaad relatief weinig, maar zoals je ook in de oudere reacties hieronder kunt lezen is het niet geheel uitzonderlijk. Redenen voor lage inkomsten zijn dat je helaas het soort bezoekers hebt dat relatief weinig op advertenties klikt en/of dat je video’s over onderwerpen gaan die relatief weinig opbrengen

   Het maximale eruit halen doe je door alle soorten advertenties aan te zetten (overlay advertenties, gesponsorde kaarten, en video-advertenties) maar standaard staan die al allemaal aan. In je my videos gedeelte kun je controleren welke soort advertenties aanstaan door gewoon op het groene dollar-logootje naast een video te klikken.

 • Donald A.

  Ik heb 70.000 views maar er staat dat ik $5 heb verdiend, wat is er dan misgegaan? Ik heb inkomsten generen ingeschakeld na 5.000 views en adsense ook gekoppeld met youtube.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Donald,

   Weet je zeker dat die vijf dollar je all-time verdiensten zijn en niet slechts van de laatste maand? Vijf dollar voor 65.000 views is wel heel weinig (gemiddeld 7,7 cent per 1000 views), maar kan theoretisch wel. Het betekent dan dat de onderwerpen van je video’s gewoon echt niet bepaald aantrekkelijk zijn voor adverteerders, en dat de kijkers van je video’s ook veel minder dan gemiddeld daadwerkelijk op advertenties klikken.

   • Donald A.

    Het is van 100% alltime, ik dacht dat je gewoon per 1000views wel een euro kreeg… En dat het niet zo aan de onderwerp moet liggen, wat voor onderwerpen zijn dan wel interressant?

    • Geldverdienen.nl

     Dag Donald,

     Er zijn geen gegarandeerde verdiensten (zie het kopje ‘Hoeveel kun je verdienen?’), en een overzicht van vergoedingen per onderwerp bestaat helaas ook niet. Al is dat ergens ook wel logisch omdat zo’n lijst toch continue verandert en eigenlijk alleen maar tot valse verwachtingen zou leiden. De vergoeding per klik hangt af van wat actuele adverteerders bereid zijn te betalen en dat verschilt per onderwerp, per land en is soms ook nog afhankelijk van de periode van het jaar. Sommige kliks leveren maar €0.01 op, maar als je zoekt via Google zul je ook verhalen tegenkomen van wel meer dan €50.00 per klik.

     Onderwerpen die relatief veel opbrengen zijn in ieder geval onderwerpen waar ook de adverteerders zelf veel mee kunnen verdienen; bijv. financiële producten, auto’s en vakanties. Eigenlijk alles dat duur is.

 • Evo O.

  Ik heb “inkomsten genereren” aangezet. Heb bevestiging gekregen van adsense enz. Maar hoe zak ik uitbetaald krijgen als ik mijn rek.nr. Niet heb opgegeven? Ik heb wel mijn adres ingeboerd.. Graag meer duidelijkheid over uitbetaling.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Evo,

   Uitbetalingen lopen via Adsense, en dat is dan ook waar je je betalingsgegevens kunt beheren. Als je het betalingsminimum van €70 hebt bereikt zul je daar automatisch om gevraagd worden, maar je kunt die gegevens ook al vooraf instellen: log daarvoor in op je Adsense account, klik dan rechtsboven op het radertje, en kies dan de optie ‘Betalingen’.

 • Blibli B.

  Mag je minderjarig zijn voor inkomsten te verdienen?

 • Jonas Van der R.

  Beste,

  Ik wil graag ook een beetje bijverdienen door youtube video’s te maken. Maar hie zorg ik ervoor dat mensen weten dat die video’s bestaan? Ik bedoel dat als niemand weet dat je video’s bestaan dat je dan ook geen views gaat krijgen. Snap je? Dus hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?

  Alvast bedankt en vriendelijken groeten
  Jonas

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jonas,

   Er zijn tal van mogelijkheden om extra bezoekers naar je video’s te trekken maar dat vereist vooral je eigen creativiteit; standaard is links delen via Facebook of Twitter, maar je zou bijvoorbeeld ook samen kunnen werken met andere kanalen. (dat jij als gast bij een ander verschijnt en andersom)

   Uiteindelijk is het belangrijkste gewoon focussen op het maken van echt goede content. Als je video’s ècht leuk, speciaal of om een andere reden interessant zijn, dan zullen je bezoekers je video’s uit zichzelf liken en delen met anderen. Of wellicht plaatsen grote blogs of nieuwssites zelfs een link naar je video.

   • Jonas Van der R.

    Beste

    bedankt voor het snelle antwoord! Normaal moet je ongeveer 1 maand wachten op dit soort sites! Super!

 • Pepijn S.

  Op sommige kanalen staan afleveringen van bijv flodder en dat soort oude series. Ik heb een van die kanalen benaderd en ze verdienen er dik mee! Is dit eigenlijk ‘legaal’?

  Groeten

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Pepijn,

   Dat is alleen ‘legaal’ als de beheerder van het YouTube kanaal de rechten van de betreffende afleveren heeft òf toestemming heeft van de persoon die die rechten wel bezit.

   In de meeste gevallen zal dat niet het geval zijn, en dat soort kanalen zijn dan eigenlijk illegaal bezig. Als beheerder van zo’n kanaal loop je dan het risico dat als de eigenaar van de rechten er werkt van maakt (= YouTube aanschrijven en een rechtszaak starten), het kanaal gesloten kan worden en een rechter kan beslissen dat de gemaakte winst door-/terugbetaald moeten worden aan de eigenaar van de rechten.

 • Kevin D.

  Beste,

  Sinds 2013 hebben wij videoclips gemaakt en direct ‘inkomsten genereren’ aangezet bij onze youtube-filmpjes. Nu hebben we na 3 jaar op 1 videoclip bijna 100.000 views, maar ik heb gisteren mijn adsense account dat gelinkt is aan ons youtubekanaal gewijzigd naar een ander e-mailadres en ander adres (ben verhuisd). Ik heb een mail gehad van youtube van de wijziging en sinds gisterenavond ook een mail van adsense dat ons account is geactiveerd. Maar als ik inlog in het nieuwe adsense account zie ik er geen inkomsten van onze videoclips, terwijl we meer dan 200.000 views in totaal hadden.

  Gaat dit nog gewijzigd worden? Krijgen we het geld niet meer van alle views doordat ik van contactgegevens veranderd ben?

  Thanks alvast voor het antwoord terug.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Kevin,

   Zie de tekst onder het kopje ‘Statistieken YouTube vs Adsense’; De statistieken in Adsense worden pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand geupdate, dus als je afgelopen dagen een nieuw Adsense account hebt gekoppeld, dan zul je daar pas halverwege mei voor het eerst wat zien verschijnen.

   Overigens zul je in het nieuwe Adsense account alleen statistieken en inkomsten terugvinden van ná het moment dat je de overstap hebt gemaakt. Al je oude statistieken en verdiensten (van je oude 200.000 views) zullen gewoon in je oude account blijven.

   • Kevin D.

    En hoe kun je dan de oude inkomsten van meer dan 200.000 views krijgen van adsense? Als het niet in het nieuwe account komt? Want je kunt sowieso niet meer inloggen in het oude account dan. Ben je dan het geld kwijt? Bedankt alvast

   • Kevin D.

    Of kun je daarvoor ergens naartoe mailen voor alle oude inkomsten hoe ik deze kan laten uitbetalen?

    • Geldverdienen.nl

     De verdiensten die je hebt geaccumuleerd sinds je laatste uitbetaling bij je oude account zullen in principe gewoon automatisch worden uitbetaald tijdens de eerstvolgende maandelijkse uitbetaalronde, mits je saldo minimaal €70 is. Overigens zou je nog gewoon op je oude account moeten kunnen inloggen.

     Voor meer vragen en informatie kun je het beste even zoeken en/of een vraag stellen op het YouTube productforum.

 • Boris de L.

  bedankt voor jullie fijne feedback. Ik heb een instructie video waarin ik uitleg hoe je een webcam gebruikt voor animatie. Omdat ik indirect reclame maak voor de fabrikanten van de producten vroeg ik mij af of ik daar dan ook extra aan kan verdienen? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Boris,

   Dat kan via affiliate marketing, en gebeurt ook behoorlijk veel op YouTube. Je ziet dan affiliate links onder de video staan en vaak wordt daar dan in het filmpje naar verwezen.

   De kunst zal dan echter vooral zijn het vinden van een/het affiliate programma waarbij de betreffende webcam-fabrikant is aangesloten. Al zou je als je een groot YouTube kanaal hebt ook kunnen overwegen de fabrikant direct te benaderen met een promotie voorstel. De meeste kans heb je bij het affiliate programma van Amazon, al is de commissie daar wel behoorlijk laag; op webcams vermoedelijk maar 4%.

   Als je structureel geld wilt verdienen met je review videos is overigens een goede tactiek om steeds eerst bij affiliate programma’s te zoeken naar een product waarbij je kunt verdienen aan de promotie, en pas daarna ook echt de review video te maken.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nog minimaal 200 tekens

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond