Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 04 juli 2017

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Sinds april 2017 is dit echter pas mogelijk als je in totaal minimaal 10.000 views met je kanaal hebt behaald. Meer info hier.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Lucas Oude V.

  Hallo,

  Ik heb één video op mijn kanaal staan en die heeft 5k vieuws. Ik had advertenties al aangezet in september 2016, de video staat nu een maand online en als ik kijk bij wat ik verdient heb staat er dat is maar 6 cent heb verdient. Dat is toch veel te weinig voor 5k vieuws?

  Groetjes

  • Geldverdienen.nl

   Dag Lucas,

   zie het antwoord hieronder op de vraag van Jann van 5 augustus..

 • Don K.

  Hallo,

  Ik heb een youtube kanaal waar ik veel oude muziek op zet… Ik klik daar inkomsten genereren aan wanneer er geen rechten geclaimd worden. Is dit toegestaan?

  Ik heb al een paar keer wat geld gekregen via adsense, dus daar geen problemen.

  Maar is er ook een mogelijkheid om donaties van je abonnees te krijgen?

  Ik heb al een Paypal button geïnstalleerd, maar ben er nu achter dat men alleen kan doneren wanneer zij ook een paypal account hebben, en ik kan me voorstellen dat men dit niet aan wil gaan om slechts een donatie te doen.

  Zijn er nog andere opties…. mijn kanaal is behoorlijk aan het groeien op dit moment … 9 miljoen views en meer dan 14000 abonnees .

  Hoor graag van jullie..

  • Geldverdienen.nl

   Dag Don,

   Als je de rechten over je videos niet hebt, dan heb je formeel ook geen recht op inkomsten uit die videos. YouTube kan je maand na maand wel uitbetalen omdat er door anderen geen rechten worden geclaimt, maar als dat ooit wel gebeurt dan kan het zomaar gebeuren dat je hele kanaal plotseling gesloten wordt. Dat je het weet..

   De beste manier om aan donaties van abonnees te verdienen wordt geboden Patreon.

   Succes :-)

 • Mackenzie R.

  Hallo. Ik heb een YouTube kanaal met meer dan 3000 views, ik heb op mijn kanaal ook reclame ingesteld en ik ben een YouTube partner, maar ik heb letterlijk nog geen ene cent verdiend. Ik zie ook nooit reclame afspelen op mijn videos en dit is echt doodzonde. Ik heb 3000 views maar $0.00. Help mij A.U.B. zo snel mogelijk.
  Vriendelijke groetjes, Mackenzie R.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Mackenzie,

   zie het antwoord op de vraag van Jann hieronder, en als dat niet helpt lees dan eerst nog eens de artikeltekst alsook alle andere oudere reacties eens door.

   Succes!

 • Jann T.

  Ik verdiende geld met Youtube maar de laaste tijd niet meer.
  Bij een filmpje van 450 kijkers heb ik niks verdiend.
  Heb net gekeken zonder ingelogd te zijn en zie geen reclame bij de filmpjes.

  Heeft iemand een idee hoe dat kan?

  BVD

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jann,

   Er zijn heel veel mogelijke verklaringen.

   De meest waarschijnlijke:
   1- Je hebt in totaal nog niet minimaal 10.000 views met je kanaal behaald. Het is nieuw beleid van YouTube dat je pas vanaf het bereiken van die drempel advertenties kunt vertonen bij je videos. Meer info hier.
   2- Voor het betreffende filmpje is het genereren van inkomsten simpelweg niet ingeschakeld.
   3- Je hebt zelf een adblocker aanstaan net als een relatief groot deel van je kijkerspubliek, waardoor je tot dusver simpelweg nog niks hebt verdiend met het betreffende filmpje.
   4- Je hebt zelf een adblocker aanstaan en het filmpje is relatief nieuw; de inkomsten zijn pas na 1 juli gegenereerd. Inkomsten uit juli worden pas na 15 augustus zichtbaar in je Adsense account.

 • laurens s.

  kan een 10 jarige geld verdienen met youtube

  • Geldverdienen.nl

   Hi Laurens,

   In principe ja, maar dan behoor je het Adsense account dat je gebruikt aan te maken op de naam van je ouders. Zoek maar ook eens op “minderjarig” in het zoekvenster hierboven voor meer info. Succes.

 • Lazem R.

  Hallo mijn vraag is als ik op youtube kijk naar mijn opbrengst dan staat een bedrag op boven de 70 euro.
  Maar als ik naar googel adsense ga dan staat een bedrag van 19,47 euro en dat veranderd niet al paar maanden. ik heb alles gedaan stap voor stap code gekregen een bedrag van minder dan een euro gekregen en ook aangegeven op google adsense en nog steeds niet veranderd.wat is er mis. graag hoor ik u antwoord daar op.alvast bedankt Groetjes

  • Geldverdienen.nl

   Dag Lazem,

   Zie het kopje “Statistieken YouTube vs. Adsense” (en zoek eventueel ook eens op “statistieken” met het zoekvenster hierboven)

   De waardes in je Adsense account worden pas ongeveer 15 dagen na het eind van een maand geupdate. Je verdiensten van juni verschijnen daar dus pas halverwege juli.

 • Dario C.

  Beste,ik heb een vraagje ik heb men adsense gekoppeld ik ben ook een partner van een netwerk maar als ik inkomste genereeren druk of instel appart waar en wanneer ik een advertentie wil komt er uiteindelijk toch geen advertentie’s te staan kan u me helpen?
  Mvg.Dario

  • Geldverdienen.nl

   Hi Dario,

   moeilijk te zeggen waar het aan ligt, wellicht heb je zelf een AdBlocker aanstaan in je browser?

   Als dat het niet is, dan het beste gewoon even de gehele artikeltekst en oude reacties een keer doorlezen; wellicht brengt dat je op een idee.

 • Shannon V.

  Hoi, ik heb de code die ik thuis heb ontvangen ingevuld en alles is klaar, maar hoe lang duurt het ongeveer tot ik het geld op mijn rekening heb?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Shannon,

   Als je Adsense saldo aan het eind van een maand minimaal 70 euro bedraagt, dan staat het volledige bedrag uiterlijk de 25e dag van de daarop volgende maand op je rekening.

 • Yuri M.

  Goedenavond,

  Ik was gisteren een beetje aan het praten met een maat van me, welke wil gaan live streamen op zijn t kanaal. hierop gaf ik aan dat ik persoonlijk al een tijdje plannen heb om een YouTube kanaal op te gaan zetten persoonlijk. Maar me maat gaf aan dat in Nederland geen relevantie kent als je hier ook geld wil mee gaan verdienen. Dit omdat Nederland zou zijn uitgesloten van dit YouTube en adsense gebeuren. Bij horen van dit voor mij nog nieuwe gerucht, geen domper, maar wel zo iets van huh?!?!?! maar werd vandaag hongerig weer naar info en ben op jullie site gestyuit en ben eens wat ins & outs gaan checken over hoe dit deel dus allemaal in zijn werk gaat. Goede voorbereiding is namelijk even belangrijk ben ik ook van mening. Me concepten die ik klaar heb liggen en wat aan voor content wil gaan viewen met de tijd. Maar begrijp ik nou goed op, bij het doornemen van best al wat informatuie vergaart te hebben hier op de site, dat het dus gewoon wel mogelijk is om het dan toch ook gewoon op termijn indien behaalbaar aan jou ad-views binnen je YouTube kanaal te kunnen verdienen. Ik zie het antwoord zeer graag tegemoet weer, waar ik namelijk toch wel steeds nieuwsgieriger word over de tijd heen. Alvast bedankt, met vriendelijke groet, Yuri M.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Yuri,

   Live streamen op YouTube is in Nederland gewoon mogelijk, zie ook de uitgebreide informatie hier.

   Iets wat (nog) niet in Nederland beschikbaar is, is je bezoekers laten betalen voor toegang tot je kanaal. Zie voor meer informatie daarover de alinea onder het kopje “Betaalde kanalen” in de artikeltekst hierboven.

 • Najla M.

  Hallo,

  Ik heb meerdere betalingen ontvangen met mijn adsense account die gekoppeld is aan mijn YouTube kanaal. Nu is mijn vraag hoe betaal ik hier belasting over? Kan ik het instellen dat ze er eerst belasting afhalen alvorens ik de betaling krijg of?

  Ik hoor het graag

  • Geldverdienen.nl

   Dag Najla,

   Het is helaas niet mogelijk om YouTube automatisch de af te dragen belasting in te laten houden. Voor die afdracht ben je zelf verantwoordelijk. Hoe dat gaat lees je bij de eerste vraag op de veelgestelde vragen pagina.

   Succes :-)

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens