Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2017

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Wouter M.

  Hoi, ik wil heel graag de leukste stukjes van t Schaep met de 5 poten op YouTube zetten. Moet ik dan inderdaad toe stemming ervoor vragen aan de makers van dat programma ? Of mag ik t gewoon met me telefoon via de tv filmen en dan er zo opzetten ?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Wouter,

   Officieel moet je inderdaad toestemming hebben, maar zoals je op YouTube kunt zien zijn er in de praktijk zat kanalen met content waarvan de kanaalbeheerder niet de rechten heeft.

   Hier meer informatie over hoe en wanneer dat mogelijk is. Wel moet je je realiseren dat als de rechtmatige eigenaar (namelijk de KRO-NCRV) een klacht in zou dienen bij YouTube, je video’s vermoedelijk worden verwijderd en je een strike krijgt.

 • Hakan K.

  Hallo geldverdienen,

  Ik ben vorige maand uitbetaald met een bedrag van 175,30 maar er werd geen belasting afgedragen. Deze maand ga ik waarschijnlijk rond de 6000 ontvangen of zelfs wel meer. Wordt er bij deze ook geen belasting van afgehaald of gebeurt dat vanzelf?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Hakan,

   Netjes, dat is een mooi bedrag! Google houdt inderdaad niet al automatisch de af te dragen belasting in (wat bijvoorbeeld een werkgever wel doet bij het uitbetalen van loon). Dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat de Belastingdienst nog om de betaling gaat vragen en je dus nog niet meteen al je verdiensten moet uitgeven.

   De eerste vraag op de veelgestelde vragen pagina legt uit hoe je dit soort bijverdiensten dient aan te geven. Hoeveel belasting je uiteindelijk precies betaalt hangt af van je individuele situatie, maar zal op een bedrag van 6000 euro waarschijnlijk ergens tussen de 2000 en 3000 euro zijn (ongeveer 3000 euro als je zonder die bijverdiensten al meer dan 67.000 euro per jaar zou verdienen). Zet dat bedrag dus vast apart..

   Succes!

   • Hakan K.

    Is het belasting zo hoog terwijl ik 16 ben? En nee ik verwacht niet meer dan 67000 te verdienen.

    • Geldverdienen.nl

     Hi Hakan,

     Inkomstenbelasting is voor iedereen gelijk, en niet leeftijdsafhankelijk, dus in dat opzicht gelden de tarieven waarnaar op de veelgestelde vragen pagina wordt verwezen ook voor jou.

     Als je echter pas 16 bent, betekent dat mogelijk dat je geen ander inkomen hebt? In dat geval is de algemene heffingskorting relevant; dat betekent, zoals je ook op de veelgestelde vragen pagina kunt lezen, dat je over de eerste €6166 die je in een jaar verdient nog geen belasting hoeft te betalen. Stel dat je in 2017 totaal €10.000 zou verdienen, dan hoef je over slechts €3844 (= €10000 – €6166) belasting te betalen. Met een belastingtarief van 36,55% is dat slechts €1405 (= €3844 x 36,55%).

     Wel moet je er, als je pas 16 bent, rekening mee houden dat je ouders of verzorgers kinderbijslag verliezen. Kinderbijslag is €283,40 per kwartaal per kind, maar dat wordt alleen uitgekeerd als het kind in het betreffende kwartaal niet meer dan €1265 bijverdient. Meer info hier.

     Succes

 • King A.

  Hallo,

  Ik heb 2 video’s geüpload, nog steeds geen weergaveen als ik op YouTube wil zoeken kan ik nergens vinden, is hij wel überhaupt wel online geplaatst en hoe kan ik dat zeker weten?

 • Sem O.

  Ik snap nu wel hoe je geld verdient maar hoe zet je het op je bank er staat nergens een knop
  “geld versturen”
  hopelijk reageerd u snel
  MVG Sem out

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sem,

   Je wordt uitbetaald vanuit Google Adsense, daar kun/dien je je bankgegevens op te geven bij het “Betalingen”-gedeelte onder het menu “Instellingen”

   Succes!

 • Thijs van der S.

  Hallo geldverdienen,

  Ik had mijn vraag al eerder gesteld echter werd deze verwijdert en ik kan ook nergens een antwoord op vinden.
  Ik heb de adsense aanvraag via youtube gedaan, echter na eenmaal een url en taal van content aan te hebben gegeven blijft deze hierop staan en word niet doorgelinkt.
  Ik heb dit op verschillende browsers and computers geprobeerd.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Thijs,

   Je eerdere vraag was verwijderd omdat dat meer een verhaal leek dan een vraag ;)

   Kan het zijn dat je op meerdere Adsense accounts tegelijkertijd bent ingelogd? (bijv. omdat je meerdere Gmail-accounts gebruikt) In dat geval eerst uitloggen op al je accounts (en eventueel ook je cookies en geschiedenis legen). Een andere suggestie hebben we niet, maar misschien dat ze je op het YouTube productforum wel nog verder kunnen helpen. Succes.

 • Menugan P.

  Ik hen in totaal 1,018 views en 108 abonee maar ik krijg geen geld er staat steeds 0 euro en hoe wordt het op mijn bank gezet

  • Geldverdienen.nl

   Dag Menugan,

   Allereerst, voor abonnees en views zelf krijg je geen geld. Je wordt alleen vergoed voor kliks op je advertenties (en bij video-advertenties na een x aantal seconden ook voor de views). Wel wordt de kans dat je advertentiekliks realiseert groter als je veel views hebt en wordt de kans op veel views groter door het hebben van veel abonnees.

   Dan wat betreft je eigenlijke vraag: waar staat je saldo precies op nul? In YouTube of bij Adsense? Zoals in de artikeltekst onder het kopje “Statistieken YouTube vs Adsense” staat blijft je saldo in Adsense de hele maand op nul, dat is normaal. Als het ook in YouTube op nul staat betekent het dat je waarschijnlijk gewoon nog niks hebt verdiend.

 • Ian De g.

  Hoi ik heb op mijn Adsense account 9 euro staan maar op mijn studio YouTube app staat er dat ik 37 euro heb. Wat klopt hier niet?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Ian,

   Zie de uitleg onder het kopje “Statistieken YouTube vs Adsense”; de statistieken in Adsense lopen flink achter. Wat je in de maand december hebt verdiend verschijnt pas halverwege januari in je Adsense account.

 • Vilmar K.

  He guys!

  Ik lees dus dat ik me geen zorgen hoef te maken om de constante 0 in estimated earnings bij Adsense. Dus die vraag werd al voor me beantwoord door jullie info ! Thnks! Op youtube zit ik nu binnen 2 weken op een estimated earning van rond de 8€. Ik ben er natuurlijk nog lang niet maar het begint nu wel een soort sneeuwbal effect te worden en ik wil graag van tevoren op de hoogte zijn. Mijn vraag is hoe de PIN werkt waar ik over lees bij Adsense. Kost deze 10€ of kun je deze pas aanvragen bij 10€ estimated earnings? Bij mij staan de estimated earnings in dollars. Maakt dat uit of kun je dit zelf nog veranderen naar euros? Ook kan ik nergens zien waar ik die PIN ook echt kan opvragen.. Hoop dat jullie wat antwoorden voor me hebben. Thnks alvast!

  Grts Vilmar

  • Geldverdienen.nl

   Hi Vilmar,

   ‘PIN’ gaat bij Google Adsense over Pincode die je wordt toegestuurd om je bankrekening te verifiëren. Als je €70 of meer hebt verdiend kan je saldo worden uitbetaald op je rekening, maar daarvoor moet dat rekeningnummer wel eerst geverifieerd worden. Dat is gratis maar pas mogelijk als je minimaal €10 hebt verdiend.

   Google maakt dan een paar cent naar je rekening over met als omschrijving een speciale (pin)code. Die code moet je dan invoeren bij je Adsense account en daarmee is je bankrekening dan geverifieerd.

   Hopelijk is het zo duidelijk?

   Of je account op Euro of Dollar staat ingesteld maakt overigens niks uit.

   Succes!

 • Barend van g.

  Hallo,

  Als ik een 3e strike zou krijgen op mijn YouTube, betekend dat dan dat mijn inkomsten die behoren bij dat YouTube kanaal en nog niet zijn uitgekeerd op adsense dan weggaan?

  mvgr

  • Geldverdienen.nl

   Dag Barend,

   Dat kan, maar hoeft niet het geval te zijn. Hoe YouTube precies te werk gaat in dat soort gevallen is niet helemaal duidelijk, maar afhankelijk van het type strike kunnen inderdaad de verdiensten van je gestrikte video of zelfs al je verdiensten worden bevroren.

   Wellicht dat er op het YouTube productforum gebruikers zijn met meer ervaring en informatie over dit onderwerp.

 • Maurice L.

  Beste geldverdienen,

  Ik heb gehoor dat er nadelen zijn als ik 2 youtube accounts koppel aan 1 Adsense account. Één van de gevolgen die ik had gehoord was dat als je een strike krijgt op 1 van de youtube accounts die strike ook komt
  op de andere youtube account.

  Dus ik heb nu een youtube account met 2 strikes en ik ben van plan om een andere youtube account te koppelen aan dezelfde Adsense, en als ik een strike krijg op mijn nieuwe youtube account telt die dan mee voor de andere youtube account waardoor die account verwijdert wordt door 3 strikes?

  Als het antwoord nee is, welke andere gevolgen kunnen er dan zijn?

  En als ik 2 youtube channels heb gekoppeld aan de zelfde adsense is het dan waar dat de inkomen van die 2 channels op mijn adsense komen te staan?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Maurice,

   Dat zijn de regels inderdaad; strikes zijn van toepassing op jou als persoon en niet op een specifiek YouTube kanaal. Als je meerdere kanalen hebt is elke strike daardoor feitelijk van toepassing op al je kanalen.

   In principe is dat echter geen nadeel van meerdere YouTube accounts hebben, maar meer een nadeel van je niet aan YouTube’s regels houden en een strike krijgen.

   Het klopt inderdaad dat het mogelijk is om meerdere YouTube kanalen aan één Adsense account te koppelen, en al je verdiensten komen dan inderdaad in dat ene Adsense account terecht. Alhoewel je wel meerdere YouTube kanalen mag uitbaten, mag je overigens maar één Adsense account hebben.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens