Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2015

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet bij YouTube. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt). Meer informatie vind je hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • chandan D.

  Beste geldverdienen.nl,

  Verdien ik ook op advertentie als voor de clip wordt afgespeeld de reclame van 20seconden volledig afspeeld of deels.

  Of verdien je pas wanneer je op de advertentie klikt waardoor je wordt door verwezen naar hun site.

  Dit is heel belangrijk voor mij, zodat ik potentiële en reële schatting kon maken, want als de 20 seconden reclame bijvoorbeeld heeft plaatsgevonden (verstreken) van mijn muziekclip en daarna mijn muziekclip wordt vertoont, betekent dat dan dat ik wat heb verdiend?

  Bij voorbaat dank,

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chandan,

   Bij de meeste advertenties (banners e.d.) verdien je pas een bedrag als de bezoeker op de advertentie klikt, maar bij de advertenties die jij beschrijft geldt dat je de vergoeding krijgt zodra iemand minstens de helft van de advertentie heeft gekeken. Of er ook op de advertentie wordt geklikt maakt daarbij niet uit.

   Dat je meestal vergoedt wordt per klikt betekent overigens niet dat je meer kunt verdienen door zelf op je eigen advertenties te klikken. Google heeft dat meteen door en dan krijg je een levenslange Adsense ban; zie ook het laatste kopje op de adsense pagina.

 • johnny van v.

  Hallo

  Hoe kan ik binnen adsense zien welke accounts van YouTube zijn gekoppeld aan adsense ??
  Heb er 3 maar kan niet echt goed zien of ze allemaal uit betaald worden ??

  • Geldverdienen.nl

   Dag Johnny,

   Binnen Adsense is er helaas geen mogelijkheid om dat onderscheid te maken. Je totale YouTube verdiensten voor al je YouTube kanalen vind je er als één bedrag.

   Wel biedt YouTube zelf de mogelijkheid om de statistieken van je verschillende kanalen apart te bekijken. Dat kan in het YouTube Analytics gedeelte, meer informatie daarover hier.

 • Bas R.

  Beste geldverdienen.nl,
  AdSense geeft het volgende op mijn account aan; “YouTube-inkomsten worden vóór de 15e van de maand toegevoegd aan uw pagina met AdSense-betalingen en worden opgenomen in uw betaling als uw totale inkomsten de betalingsdrempel overschrijden. Uw YouTube-inkomsten worden niet in de geschatte inkomsten opgenomen.” Het is nu 18 juli. Over de maand juni heb ik +/- 35 euro verdiend volgens geschatte inkomsten/advertentie inkomsten YouTube. Het geld is nog steeds niet te zien op adsense, de geschatte inkomsten blijft op € 0,00. Definitief over de maand mei is echter wel gevuld. Kan het te maken hebben met het feit dat ik YouTube partner ben geworden?
  Gr Bas

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bas,

   Soms duurt het simpelweg een paar dagen langer dan de 15e van de maand; zolang je nog geen ‘definitief over de maand juni’ ziet is dat in ieder geval een positief teken. Zie ook het nieuw toegevoegde kopje “Statistieken YouTube vs Adsense” in de artikeltekst hierboven.

   Uiteindelijk moet die 35 euro wel in je Adsense account verschijnen. Realiseer je wel dat die dan niet per se ook meteen uitbetaald wordt; pas als je in totaal 70 euro of meer hebt volgt er (automatisch) een uitbetaling.

   Hopelijk is je vraag zo beantwoord.

 • Sebastiaan B.

  Hallo geldverdienen.nl,

  Ik heb een vraag betreffende de koppeling tussen youtube en adsense. Ik maak youtube filmpjes met de functie ‘inkomsten ingeschakeld’ en heb deze gekoppeld met een adsense account. De opbrengsten die ik heb verdiend binnen youtube, worden niet weergegeven in adsense. Sterker nog, bij adsense blijft alles op 0 euro staan. Enig idee hoe dit zou kunnen?

  Alvast enorm bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Sebastiaan Bierman

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sebastiaan,

   Naar aanleiding van jouw vraag hebben we een nieuw kopje toegevoegd: “Statistieken YouTube vs Adsense”.

 • Dave Van o.

  Hoi geldverdienen.nl

  Heb een vraag over mijn youtube.
  Ik heb er gister filmpjes van Batman Arkham Knight opgezet.
  En gelijk een melding kan geen inkomsten genereren (copyrightclaim)
  Ook is een filmpje wereldwijd geblokkeerd.
  Ik maak de gameplay beelden zelf.

  Nu zie ik bij anderen dat ze de filmpjes wel kunnen uploaden en inkomsten krijgen. En niet geblokkeerd worden.

  Mvg DVO

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Dave,

   Geen idee.. je zou contact op kunnen nemen met YouTube en vragen waarom andere accounts dat wel mogen. Wellicht dat dat officiële accounts van de makers van de game zijn?

   Wie weten ook niet precies wat de grenzen zijn van wat wel en niet mag. Formeel zijn dat deze grenzen, maar in de praktijk is het inderdaad vaak gebruikelijk om te kijken naar wat andere YouTubers doen en wat bij hen gedoogd wordt. Maar goed, dat kijken naar andere YouTubers heb je dus al gedaan..

 • Jan B.

  Hallo geldverdienen.nl

  Als ik een filmpje heb bewerkt met bijv adobe premiere die ik illegaal heb verkregen is het dan alsnog niet toe gestaan om met het filmpje geld te verdienen. kan youtube hier tevens achter komen ?

  Groeten , JB

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jan,

   YouTube kan daar niet achter komen, en zelfs al zouden ze het wel weten dan zouden ze je filmpjes daarom nog niet verwijderen.

   Het gebruiken van illegale software is een ‘vergrijp’ op zich en daar zou je theoretisch voor bestraft kunnen worden (als Adobe je aanklaagt), maar het maakt de ermee gemaakte filmpjes niet automatisch ook illegaal.

 • Cainey M.

  Ik wil graag een kanaal beginnen waarin ik zelf grappige videos wil maken. En ik gebruik b.v achtergrondmuziekjes wat elke youtuber gebruikt (Ik bedoel de deuntjes om het moment op te leuken) Zou dit dan ook strafbaar zijn?

  & wat zou u aanraden als video bewerk progamma?

  Alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Cainey,

   Strict juridisch gezien is dat inderdaad niet toegestaan, maar in het algemeen zou je kunnen stellen dat als veel andere YouTubers het doen het dus blijkbaar gedoogd wordt.

   Video editors hebben wij geen ervaring mee, je kunt waarschijnlijk het beste even googlen op ‘best free video editor windows’ of ‘best free video editor mac’ afhankelijk van je besturingssysteem.

   Succes!

 • lucas van 't h.

  hallo

  hoeveel geld verdien je bij de 100000 abbonees

  groetjes lucas

  • Geldverdienen.nl

   Dag Lucas,

   Dat valt niet te zeggen. Zoals je in de artikeltekst hebt kunnen lezen verdien je geen vast bedrag per view of abonnee (en zelfs niet per klik). Wel kun je in het algemeen uitgaan van grofweg €0,30 tot €4,00 per 1000 views. Het voordeel van abonnees is dat het ze het makkelijker maken om extra views te behalen.

   Wat je wel kunt doen is naar Socialblade gaan en daar rondkijken wat zo ongeveer de geschatte inkomsten zijn voor kanalen met rond de 100.000 abonnees. (abonnees zijn ‘subscribers’ in het Engels)

 • René K.

  Ik heb een YouTube account met filmpjes. Nu heb ik in totaal 81.792 views op mijn account. Maar die filmpjes zijn niet van mij. Mag ik dan wel geld verdienen met reclame?

  • Geldverdienen.nl

   Hi René,

   Wat bedoel je precies met “die filmpjes zijn niet van mij”? Dat jij formeel gezien niet de copyright-rechten van de filmpjes hebt? In dat geval is het strict juridisch al niet toegestaan om die filmpjes op je YouTube kanaal te hebben staan, of je reclame aan hebt staan maakt dan verder niet uit.

   Maar aangezien je die filmpjes vermoedelijk al lange tijd op YouTube hebt staan en je er schijnbaar nog nooit op bent aangesproken (door YouTube of de werkelijke eigenaar van de eigendomsrechten), zou je het erop kunnen wagen advertenties toch gewoon in te schakelen. Eigenlijk mag het niet, maar in de praktijk zul je er waarschijnlijk geen problemen mee krijgen.

   Succes in ieder geval.

 • Daniel J.

  Als ik een YouTube account start en daar voetbalcompilaties op zet, dus bijv de “Top 10 goals van Van Persie”, kan ik daar dan geld mee verdienen?

  En is dit dan copyright of mag iedereen deze beelden gebruiken?

  Mvg, Daniel

  • Geldverdienen.nl

   Dag Daniel,

   Als je niet de commerciële rechten van de fragmenten die je gebruikt bezit dan is dat puur theoretisch niet toegestaan, zie ook het kopje “Waarmee mag je geld verdienen?”

   De vraag wordt dan hoe groot de kans is dat YouTube of het bedrijf dat wel de rechten heeft werk gaat maken van het (laten) verwijderen van je filmpjes, en die vraag is niet te beantwoorden.

   In het algemeen geldt dat als andere grote YouTubers iets doen het (blijkbaar) is toegestaan, maar realiseer je wel dat als je iets doet wat niet helemaal zuiver is je altijd een risico zult lopen tegen een permanente ban op te lopen..

   • Daniel J.

    Maar een video van allemaal wedstrijd-samenvattingen van een wedstrijd is toch gewoon toegestaan ? En wat houd zo’n permanente ban in? Is dat een ban op je IP of op je PC.

    Mvg. Daniël

    • Geldverdienen.nl

     Hi Daniël,

     Als je zelf niet de copyright-rechten van de samenvattingen bezit (of toestemming hebt van de persoon of het bedrijf die die rechten wèl heeft), dan is dat strict juridisch gezien niet toegestaan.

     Een permanente ban betekent niet dat je nooit meer YouTube als bezoeker kan gebruiken. Het zou dan gaan om een ban op het uitbaten van een eigen YouTube-kanaal. En meestal gaat dat dan gepaard met een Adsense-ban, waardoor je ook de mogelijkheid verliest om geld te kunnen verdienen met Adsense via andere kanalen dan YouTube. Met Adsense kun je namelijk ook op andere manieren dan met YouTube verdienen, zie de google adsense pagina.

     Zo’n ban is gekoppeld aan jou als persoon; en een nieuw account onder een valse naam aanmaken werkt niet omdat je je dan niet kunt laten uitbetalen.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens