Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2015

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Onderaan de homepage staan de namen van de grootste YouTubers en als je op zo’n naam klikt zie je hun geschatte inkomen. Maar je kunt ook in het zoekvenster bovenaan de site de naam van een specifiek YouTube-kanaal intypen.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Betaalde kanalen?

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien is deze optie voor Nederlandse YouTubers nog niet beschikbaar. Meer informatie vind je in ieder geval hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Hajo B.

  Op het moment dat ik mijn youtube en adsense account heb gekoppeld, en de video’s op inkomsten genereren heb gezet, worden er dan automatisch reclame’s bij mijn video’s geplaatst of moet ik hiervoor nog een handeling doen? Ik zie namelijk nog een heleboel functies zoals advertentieblokken, advertentieformaten, advertentie typen etc.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Hajo,

   Na het doorlopen van die twee stappen worden de advertentie in principe zichtbaar, al kan dat in sommige gevallen nog wel een paar dagen duren omdat je video’s soms eerst door YouTube worden gekeurd.

   Die functies die je ziet stellen je in staat om aan te geven precies wat voor een advertenties je wilt tonen: op de video, onder de video, hoe groot, etc.

 • Katie Z.

  Hoi,
  hoe kan het dat er een hele berg video’s zijn met trailers of hele episodes met reclame, terwijl deze de auteursrechten schenden? Wanneer ik een video upload kan ik hier geen advertentie bij zetten vanwege deze auteursrechten. (bij een trailer van een serie bv) Dit kan alleen bij mijn eigen gemaakte video’s. Schijnbaar lukt dit andere mensen wel, die er (illigaal) ook wel goed aan zullen verdienen…

  • Geldverdienen.nl

   Hi Katie,

   Waarschijnlijk is het antwoord dat er dagelijks zoveel nieuwe video’s bijkomen dat YouTube ze gewoon niet allemaal individueel handmatig kan controleren. Daardoor glippen er veel video’s doorheen en worden video’s vaak alleen aangepakt als de rechtmatige eigenaar van de auteursrechten een klacht indient, of als YouTube bij een routine controle ziet dat er auteursrechten worden geschonden.

   De kans om gecontroleerd te worden groeit overigens naar mate je meer views hebt, en als je betrapt wordt loop je dus het risico een levenslange YouTube en/of Adsense ban krijgen. Als het je doel is om een inkomstenbron op te zetten die ook op de lange termijn geld oplevert dan is dus absoluut het advies om gewoon netjes volgens de spelregels van YouTube te spelen.

 • Carlijn R.

  hi! Ik heb sinds kort mijn eigen youtube kanaal en wil hier graag ook inkomsten genereren. Dus ik heb een adsense account en deze gekoppeld aan mijn youtube kanaal en google analytics account. Mijn filmpjes worden bekeken en ik heb inmiddels (jaja) al 2 cent verdiend aan geschatte inkomsten. Maar in transactie inkomsten staat 0 en verandert ook niet in de statistieken ondanks dat ik dus wel bekeken wordt. Hoe zit dit nu? Ik hoop gauw van jullie te horen, alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Carlijn,

   Er zijn een aantal typen inkomsten. In je YouTube account zie je waarschijnlijk “Totale geschatte inkomsten”, “Advertentie-inkomsten” en “Transactie-inkomsten”. Dat zijn allemaal schattingen en het “Totale geschatte inkomsten” bedrag is simpelweg gelijkt aan de som van de “Advertentie-inkomsten” en de “Transactie-inkomsten”.

   “Advertentie-inkomsten” is het geschatte bedrag dat je hebt verdiend met advertentie-vertoningen bij je video’s. “Transactie-inkomsten” zijn iets nieuws van YouTube, dat zijn opbrengsten uit het ‘verhuren van videos’ (oftewel: gebruikers betalen dan voor het bekijken van je video). Deze optie is echter nog niet beschikbaar in Nederland (zie ook het kopje “Betaalde kanalen?”) en sowieso is die optie zeer waarschijnlijk alleen interessant voor echt professionele kanalen.

   Tot slot heb je dan ook nog de “echte inkomsten” zoals die in je Google Adsense account staan; meestal is dat bedrag wat lager dat de “totale geschatte inkomsten” in je YouTube account. De reden daarvoor is dat van de geschatte inkomsten nog een correctie voor ‘invalid clicks’ afgaat. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen. In praktijk gaat het er dan meestal om dat een bezoeker bijvoorbeeld twee keer op dezelfde advertentie heeft geklikt. De adverteerder hoeft dan maar één keer te betalen en jij krijgt de vergoeding ook maar één keer uitbetaald, maar in het totale geschatte inkomsten bedrag in je YouTube account komt zo’n klikvergoeding dan meestal wel twee keer voor.

   Hopelijk is het zo duidelijk :)

 • Harrie H.

  Als ik een Google Adsense account wil wordt er gevraagd naar een website heb maar die heb ik niet.
  Hoe moet ik dan een account aanmaken?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Harrie,

   Vroeger was het niet verplicht om al bij aanmelding een website op te geven, dat hoefde pas als je daadwerkelijk advertenties wilde gaan vertonen. Is het opgeven van een webadres nu wel al verplicht bij aanmelding?

   De reden dat je moet aangeven waar je advertenties wilt gaan vertonen is in ieder geval dat Adsense wilt kunnen controleren dat die pagina(s) in lijn zijn met de algemene voorwaarden; en er bijvoorbeeld geen porno of illegale content op staat.

   Bovendien is het ook terecht dat Google daar naar vraagt: als je geen weblocatie hebt om de advertenties te vertonen dan heb je immers ook geen reden van Google Adsense gebruik te maken. Als je via YouTube wilt promoten kun je gewoon de URL van je YouTube kanaal opgeven.

 • Ton P.

  mag je in je video dat je upload naar je youtube, commercials in de vorm van tv commercials of stilstaande logo’s van bedrijven zetten?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ton,

   Als je niet de commerciële rechten bezit van die commercials en logo’s dan is dat inderdaad niet toegestaan, zie ook het kopje “Waarmee mag je geld verdienen?”. De belangrijkere vraag wordt dan hoe groot de kans is dat YouTube of het betreffende bedrijf werk gaat maken van het (laten) verwijderen van je filmpjes, en die vraag is niet te beantwoorden.

   In het algemeen geldt dat als andere grote YouTubers iets doen het (blijkbaar) toegestaan is, maar bij jouw commercials idee zul je vermoedelijk geen groot YouTube account als voorbeeld kunnen vinden.

 • Rene L.

  Geachte mijnheer, mevrouw,

  Wordt er bij de telling gekeken naar hoe vaak één specifiek filmpje is bekeken of kijken ze naar hoe vaak er een filmpje uit jou kanaal is bekeken?

  M.a.w.: Twee filmpjes in het kanaal. Elk per advertentie € 0,30. Elk 120.000 keer bekeken. Wordt er dan wel of geen uitbetaling gedaan?

  Met vriendelijke groet,
  René L.

  • Geldverdienen.nl

   Hallo René,

   Je verdient alleen iets als een bezoeker op een advertentie klikt, en het bedrag dat je verdient hangt van de advertentie af. Als een advertentie duizend keer wordt vertoond maar niemand erop klikt verdien je dus niets.

   De €0,30 tot €4,00 per 1000 views is dan ook geen garantie maar gewoon een inschatting. En het maakt dus ook niet uit hoeveel views een individueel filmpje heeft (je verdient immers niet een vast bedrag per x views). Aan 120.000 advertentie-vertoningen bij 120.000 verschillende filmpjes kun je in principe evenveel verdienen als aan 120.000 vertoningen bij 1 filmpje.

   Bovenstaande betekent overigens niet dat je zelf op je eigen advertenties kunt/moet/mag klikken, zie daarvoor ook zeker de laatste alinea op de google adsense pagina.

 • Liona J.

  Hey,
  Is het zo dat als ik me aanmeld bij Adsense dat ik pas betaald krijg vanaf het moment dat ik me aanmeld, of krijg ik ook al betaald over het aantal views dat ik al heb??

  Groetjes

  • Geldverdienen.nl

   Hi Liona,

   Het verdienen begint pas op het moment dat je (a) de functie “Inkomsten genereren” hebt ingeschakeld voor je YouTube account, (b) jezelf hebt aangemeld bij Google Adsense, en (c) je YouTube en Adsense accounts zijn gekoppeld. Voordat dat allemaal is gebeurd worden er nog geen advertenties bij je video’s vertoond en kun je dus ook nog geen gedeelte van de advertentie inkomsten krijgen; er zijn dan immers nog geen advertentie inkomsten. Hopelijk is het zo duidelijk :)

 • Youssouf B.

  Als je 70 euro hebt verdiend, wordt dit dan automatisch overgeschreven, en als het dan uitbetaald is, moet je dan weer wachten tot je 70 euro hebt? Kun je ook zeggen dat je het geld niet meteen wilt als je 70 euro hebt?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Youssouf,

   De regel die Google hanteert is eigenlijk vrij eenvoudig: één keer per maand betalen ze het volledige saldo uit van alle Adsense accounts waar op dat moment minimaal 70 euro in staat. Staat er minder dan 70 euro in dan gaat dat bedrag mee naar de volgende maand.

   Die 70 euro wordt dus inderdaad automatisch uitbetaald, en je volgende uitbetaling krijg je dus pas als je weer minimaal 70 euro hebt. Je kunt overigens ook niet aangeven dat je pas uitbetaald wilt worden bij een hoger bedrag.

 • Mutlu B.

  Ik heb een vraag, ik ben een beat maker alles wat ik maak is origineel en van me zelf nou wil ik meer views genegreren via sites die voor je meer views regelen waar ik voor betaal mag dat

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Mutlu,

   Dat zou in principe geen problemen moeten opleveren, al is het op basis van de gegeven informatie natuurlijk moeilijk beoordelen hoe die sites dan precies extra views genereren. Als het iets te maken heeft met het hacken van het YouTube-telsysteem dan is dat uiteraard niet toegestaan..

 • joel b.

  Ik had een vraag stel ik kom pas na 2/3 maanden aan 70euro krijg ik het dan alsnog???
  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Joel,

   Je verdiensten vervallen nooit en je mag inderdaad net zo lang doen over het behalen van de 70 euro als je nodig hebt. Als je elke maand 1 euro verdiend krijg je na 70 maanden dus gewoon een uitbetaling.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens