Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 12 maart 2014

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Maar er is hoop! Een paar honderd YouTube-accounts verdienen op deze manier toch elk jaar 6-cijferige bedragen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun populaire inhoud miljoenen subscribers aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal is gelukt hoef je alleen nog maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp voor je kanaal te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor simpelweg naar het menu videobeheer van je YouTube-account, en vinkt daar de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt laten tonen. Als actie kies je “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gekeken of je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en of ze geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrondmuziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips over het worden van een succesvolle partner van YouTube en over de eisen die aan je filmpjes worden gesteld vind je in de YouTube Partner Welkom Gids.

Dan hoef je in principe nog maar één ding doen: dat is je aanmelden bij Google Adsense (mocht je daar nog geen account hebben) en vervolgens je YouTube en Google Adsense account aan elkaar koppelen. Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit (mits je minimaal 70 euro in je account heb staan).

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formuliertje om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Maikel V.

  Beste Geldverdienen.nl,
  Ik ben nog maar 12 en ik ga een YouTube account opstarten. Ik weet dat het een beetje vroeg is, maar ik vraag het gelijk maar even.
  Mijn vraag is:
  Kan ik (als ik überhaupt zover kom) wel geld verdienen, ook al ben ik nog maar 12. Mijn ouders vinden het wel goed als het geld op hun rekening wordt overgemaakt, maar mag IK dat eigenlijk wel. Filmpjes maken en eraan verdienen?
  Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

  Maikel.

 • Jonas D.

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, ligt er een vast bedrag per klik op een advertentie en hoeveel bedraagt deze dan? En is dat bedrag verschillend als het over in-video-advertenties gaat of als het over InStream-advertenties gaat?

  Met vriendelijke groet,

  Jonas D.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Jonas,

   Je krijgt geen vaste vergoeding per klik. Kort samengevat werkt Google Adsense als volgt: adverteerders bieden op onderwerpen van hun keuze, en Google Adsense toont bij aanbieders van advertentieruimte (zoals jij in dit geval) dan de advertentie(s) van de adverteerder(s) die naar verwachting het meest opbrengen. Daarbij maakt Google Adsense een slimme afweging tussen de door de adverteerder geboden vergoeding voor een klik en de kans dat er ook echt door een bezoeker op de advertentie wordt geklikt. (Zo is het natuurlijk niet optimaal om een spelletjes-advertentie te tonen bij een belasting-video, zelfs al zou de vergoeding die spelletjes-adverteerders bieden hoger zijn dan de vergoeding van financiële adverteerders.)

   In principe zit er geen verschil tussen de vergoeding die je krijgt voor verschillende soorten advertenties. Wel is het natuurlijk zo dat des te prominenter de advertentie, des te groter de kans dat er op geklikt wordt (en dus ook des te hoger je verwachte inkomsten).

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord. Zie anders ook http://www.geldverdienen.nl/google-adsense/ voor meer uitleg over Google Adsense werkt. Succes!

 • Bas P.

  Hallo,

  Ik heb een youtube account met zo’n 15 video’s, 6 daarvan mag ik “inkomsten van genereren”.. 1 video daarvan is al meer dan 350.000 keer bekeken en dat gaat per dag omhoog met 6/7 duizend views.. Ik doe dat “inkomsten genereren” nou al 2 weken en zit zo’n rond de 90 dollar.. is dit nou wat ik heb verdiend? of wat betekent dit eigenlijk? Ik zit al 2 weken lang die uit te zoeken maar ik moet het dan toch maar vragen..

  Hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Bas

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bas,

   Als er in je Google Adsense account 90 dollar staat dan is dat inderdaad het bedrag dat je hebt verdiend. Als je aan het eind van een maand meer dan 70 euro of dollar hebt, dan wordt dat bedrag de maand erop op de 26e op je rekening bijgeschreven (als je tenminste een rekeningnummer aan je Adsense account hebt toegevoegd).

   • Bas P.

    Bedankt voor je snelle reactie,

    als ik op mijn Adsense account zit dan zie ik alleen staan de pagina weergaves van vandaag + een bepaalde RPM?

    Wanneer ik op mijn youtube channel ben en ik klik op mijn aantal TOTALE views .. dan zie ik bij mijn 2e best gekeken filmpje.. Totale geschatte inkmonsten 86,61 DOLLAR..

    wat betekent dit?

    Met vriendelijke groet.

    • Geldverdienen.nl

     Hoi Bas,

     RPM staat voor “Revenue per mille”, oftewel je huidige gemiddelde inkomsten per duizend views. Dat is een veel gebruikte performance metric in de advertentie business.

     Geschatte inkomsten zijn precies dat: een schatting van de inkomsten. Het kan zijn dat dat bedrag dus nog iets bijgesteld wordt.

     Een reden waarom Google niet meteen al goed kan bepalen hoeveel je hebt verdiend kan zijn omdat de vergoeding die je krijgt soms afhangt van of een bezoeker ook daadwerkelijk een aankoop doet op de site van de adverteerder. En voordat dat duidelijk is kan soms even duren.

     • Bas P.

      Bedankt voor je snelle reactie,

      Ik zal afwachten en wie weet heb ik weer een vraag.

      Met vriendelijke groet,

      BasProducex

 • Maarten H. .

  Mag je geld verdienen door een cover van een bestaand liedje te maken?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Maarten,

   In de meeste gevallen kan dat inderdaad, al moet je cover video dan wel eerst goedgekeurd worden door de rechtmatige eigenaar van het nummer. Maar daarvoor hoef je zelf nauwelijks moeite te doen want die goedkeuring wordt vrijwel automatisch aangevraagd door het YouTube systeem. Zie ook deze uitleg: https://support.google.com/youtube/answer/3301938?hl=en

 • Martijn B.

  mag ik advertenties aanzetten op video’s die ik gemaakt heb op een festival?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Martijn,

   Officieel niet (zie ook deze pagina), maar in de praktijk kan het prima (zolang je filmpjes niet met professionele apparatuur zijn gemaakt).

 • Hakan U.

  Om echt inkomsten te krijgen wordt er dan naar het aantal abonnees gekeken of naar het aantal views per filmpje.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Hakan,

   Er wordt gekeken naar het aantal keer dat er wordt geklikt op de advertenties die bij jouw video(s) worden vertoond. Zowel het aantal abonnees als het aantal views is dus eigenlijk irrelevant, al is het natuurlijk wel zo dat des te meer abonnees je hebt des te meer views je zult hebben, en dat des te meer views je hebt des te meer kliks je kunt verwachten.

   Zie overigens ook deze pagina voor meer uitleg over Google Adsense: http://www.geldverdienen.nl/google-adsense/. En let dan vooral op de informatie in de laatste twee alinea’s, onder de kopjes “Hoeveel kun je verdienen?” en “Valsspelen?”

 • sander d.

  Hoe zit het met een nummer dat als free download weggegeven is door de artiest zelf? kan je dat soort nummers hier voor gebruiken?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sander,

   Naar aanleiding van jouw vraag is er een nieuwe paragraaf aan het artikel toegevoegd, zie de tekst onder de heading “Waarmee mag je geld verdienen?” en check vooral ook even de pagina waarnaar gelinkt wordt. Succes!

 • tony m.

  kan je geld verdienen door videos met lyrics van muziek up te loaden?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Tony,

   Strict juridisch gezien is het uploaden van lyric videos niet legaal (zelfs als je de bijhorende muziek niet op de achtergrond zou afspelen) omdat de copyright rechten van lyrics nou eenmaal bij de schrijver, producent of het platenlabel liggen. Juridisch gezien zou het alleen legaal zijn als je toestemming hebt van de eigenaar van de rechten.

   Echter, in de praktijk zijn er natuurlijk zat mensen die dat soort video’s wel gewoon op YouTube zetten en het lijkt er niet op dat daar iets tegen gedaan wordt.

 • Davey G.

  Wederom weer een goede strategie!;)

 • Brian W.

  Hoe kan ik als inkomsten genereer met youtube een uitbetaling ontvangen als ik nergens een rekening nummer heb door moeten geven?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Brian,

   Het antwoord op je vraag staat tussen de andere reacties op deze pagina (zie de vraag van 25 december).

   Je rekeningnummer geef je dus op bij Google Adsense, dat is het bedrijf dat je uitbetaalt.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens