Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 24 oktober 2015

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt). Meer informatie vind je hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Mar K.

  Hallo geldverdienen.nl,

  Klopt het dat je met YouTube filmpjes alleen geld verdient wanneer mensen op de reclame klikken?
  Dan kun je in theorie miljoenen kijkers hebben, maar nog steeds niks verdienen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mar,

   Dat klopt inderdaad voor banner-advertenties. Voor advertentie-filmpjes krijg je de vergoeding als de bezoeker erop heeft geklikt òf als de bezoeker het filmpje voor minimaal de helft heeft afgekeken.

   In theorie kan het dus inderdaad zo zijn dat je niks hebt verdiend na een miljoen views, maar in de praktijk zullen je verdiensten dan vrijwel altijd tussen de €300 en €4000 liggen. (op basis van de gemiddelde verwachte opbrengst van €0,30 tot €4,00 per 1000 views)

 • Dave O.

  Ik heb een vraag over mijn adsense die gekoppeld is aan mijn YouTube.
  Ik heb 3000+ views per dag heb 59 klikken mijn geschatte inkomsten blijven op €0.00 staan.

  Mijn totaal staat op 34057 views 821 klikken maar geschatte inkomsten €0.00 hoe kan dat?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Dave,

   Dit type vraag is al vaak gesteld.. Als je er met behulp van de reeds beschikbare informatie in de artikeltekst en tussen de bestaande reacties niet uitkomt, dan kunnen wij je helaas ook niet verder helpen. Wat je dan eventueel kunt doen is je vraag stellen op het Youtube productforum.

 • Justin González C.

  Ik heb net een youtube partnerschap afgesloten met een bedrijf, en die zeggen dat ik niet vanaf 70 euro, maar mijn aandeel van elke cent krijg. Natuurlijk krijg ik nog niet zo veel, 60% van wat ik maak. Toch kan ik het wel innen. Mag dat als minderjarige? Mijn moeder zegt van niet.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Justin,

   Als het een partnerschap is waarbij je zelf geen Adsense account nodig hebt, en waarbij dat bedrijf commissie uitbetaalt op basis van getraceerde resultaten, dan zou het inderdaad zo kunnen zijn dat je op die manier (als minderjarige) legaal kunt verdienen zonder dat je aan het uitbetalingsminimum van 70 euro vastzit. Zoals je zelf al aangeeft is het nadeel dat je niet 100% van de commissie verdient, maar slechts een gedeelte.

   Voor minderjarigen is het in ieder geval niet toegestaan om zelf een Adsense account te hebben. En als je zelf een Adsense account hebt geldt het uitbetalingsminimum van 70 euro.

   Hopelijk is het zo duidelijk. Succes.

   • Justin González C.

    Dank je wel! Ik heb research gedaan, youtube krijgt blijkbaar sowieso 45% van mijn inkomsten. Het overige geld, dáar krijg ik 60% van en dus krijg ik maar een derde van al mijn geld. Ik denk dat YouTube dus toch niet zo’n goede manier van geld verdienen is…

 • Willem W.

  Wat word verstaan onder “onacceptabele inhoud”? Wat nou als ik bijvoorbeeld een video vertoon met daarin een tepel of een drol erin om maar even wat voorbeelden te noemen. Mogen de voorbeelden die ik opnoem?

  Daarnaast vroeg ik mij af hoe het zit met betaling als je als Nederlandse kanaal engelse content aanbied om zo een Internationale (en grotere) doelgroep te bereiken. Wie of wat betaald je dan uit?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Willem,

   De voorbeelden die je noemt zouden op zich geen probleem moeten zijn. Maar buiten de vraag of bepaalde content ‘mag’ van YouTube, is een tweede vraag die je je dient te stellen of de content wel interessant is voor adverteerders. Video’s over drollen zullen maar relatief weinig bezoekers trekken waarvoor interessante advertenties te tonen zijn. Meer info overigens hier.

   Wat betreft je tweede vraag; het maakt helemaal niet uit in welk land je videos het meest worden bekeken; Google Adsense betaalt gewoon uit op je Nederlandse bankrekening.

 • Bowien T.

  Ik had een video op youtube geupload met 3Miljoen vieuws maar hij is copyright geworden en verwijderd door youtube maar krijg ik nu wel nog het geld er van ?? Want het zal wel lullif zijn als me er geen geld voor kreeg en zo bard voor die video hebt gewerkt

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Bowien,

   Als een video verwijderd is omdat je er bepaalde copyright rechten mee hebt geschonden, dan worden normaal gesproken inderdaad ook de bijbehorende inkomsten verwijderd. En zolang het daar bij blijft mag je daar eigenlijk nog best blij mee zijn; erger en wat ook mogelijk is, is dat je een levenslange Adsense ban krijgt en/of dat de werkelijke eigenaar van de copyright rechten jou een factuur stuurt voor gederfde inkomsten.

   • Bowien T.

    Ok dank u wel. Nog 2 waarschuwingen, dan zou mijn kanaal worden verwijderd..

 • Nancy K.

  Mijn dochter heeft zich gefilmd waarbij ze het opneemt voor vluchtelingen die in Geleen in een sporthal worden opgevangen. L1 heeft dat filmpje op youtube gezet en staat reclame toe. Haar eigen filmpje is via Facebook al meer dan 960.000 keer bekeken. Ze heeft contact opgenomen met L1 om het over hun inkomsten voor haar filmpje te hebben en nu heeft L1 50 euro op haar rekening overgemaakt. Ik vraag me nu af hoeveel L1 daar daadwerkelijk mee verdiend heeft want t filmpje is van mijn dochter en niet van L1. Ze wil graag iets voor de vluchtelingen doen met het geld.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nancy,

   Hoeveel views heeft het filmpje van L1 op YouTube? Normaal gesproken zijn de verwachte verdiensten €0,30 tot €4,00 per 1000 views, een conservatieve rekenmethode is €1 per 1000 views.

   • Nancy K.

    Dank voor het antwoord. Op Facebook heeft het filmpje al meer dan 960.000 views gehaald. Echter op youtube waar L1 haar filmpje heeft geplaatst heeft het pas rond de 6000 views. Ik denk dan ook dat L1 haar ruimhartig betaald heeft met 50 euro.

 • Harry B.

  Hallo,
  Is het mogelijk om met 20000 views, 11000 vertoningen en 355 klikken 142 euro te verdienen. Misschien is dit een rare vraag maar ik vraag het omdat bij totale inkomsten in totaal 11 euro staat maar bij definitieve inkomsten 142 euro.
  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Dag Harry,

   Zou het kunnen zijn dat de €142 een saldo is dat je hebt bereikt over meerdere maanden, en dat de 11 euro, 20000 views en 355 klikken enkel gaan over de huidige of laatste maand? Als de 142 euro in je Adsense account staat is het in ieder geval definitief en daarmee dus wel echt de realiteit :)

   €142 euro met 20000 views zou kunnen, maar is wel buitengewoon veel. Let er goed op dat je niet (ook niet per ongeluk) op de advertenties bij je eigen video’s klikt; Google heeft dat met z’n geavanceerde algoritme snel door en dan kun je een levenslange Adsense ban krijgen..

   Zoals in de artikeltekst valt te lezen zijn de normale verwachte verdiensten in ieder geval €0,30 tot €4,00 per 1000 views. De normale verwachte opbrengsten voor 20000 views zijn daarmee €6 tot €80. Maar goed, dat zijn verwachtingen op basis van lange termijn gemiddeldes, op maandelijkse of individuele account basis zijn afwijkingen mogelijk.

 • barzan ismail s.

  Goede avond,
  Op mijn youtube kanaal staat dat ik een geschatte inkomsten heb van $149. Maar op mijn adsense staat dat ik nog $0,00 heb. Ik snap het even niet, Mijn youtube kanaal heb ik al sinds 04-09-2015 aangemaakt. En ik nog steeds het betaalmethode niet wijzigen om mijn bankrekening te zetten.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Barzan,

   Het antwoord op je vraag staat onder het kopje “Statistieken YouTube vs Adsense”

 • Bastiaan van Z.

  Goedenavond,
  Ik heb vanaf mei 2015 een hosted AdSense account. Daarnaast ben ik YouTube partner. Op AdSense staat sinds mei al een bedrag van 40 euro bij transactie geschiedenis. Deze is nog niet uitbetaald. Op mijn YouTube account heb ik op 22 september een bedrag opgebouwd van 85 euro, mijn betalingsdrempel is ingesteld op 70 euro. Het verbaast mij dat de betalingsgeschiedenis over de maanden juni en verder niet wordt aangevuld in AdSense, daarnaast vind ik het vreemd dat er nog niet is overgegaan tot uitbetaling. Kunt u mij vertellen wat er aan de hand is?
  Gr Bastiaan

  • Geldverdienen.nl

   Dag Bastiaan,

   Het saldo in je Adsense account is leidend en wordt zo’n 15 dagen na het eind van een maand aangevuld met de YouTube-verdiensten van de voorgaande maand. Als het Adsense saldo niet omhoog gaat heb je de voorgaande maand simpelweg niets verdiend.. Zodra het Adsense saldo 70 euro of meer is wordt het automatisch uitbetaald, aan het eind van diezelfde maand, zo’n 1 tot 2 weken later.

   De laatste betalingsronde is die van eind augustus. Dat je nog nooit een uitbetaling hebt ontvangen betekent dus dat je verdiensten t/m juli de 70 euro grens nog niet hadden gepasseerd. Of je verdiensten t/m augustus wel hoog genoeg waren valt eigenlijk niet te zeggen op basis van de gegeven informatie. Wel lijkt het erop dat je verdiensten t/m september hoog genoeg zijn (alhoewel YouTube schattingen toont die in theorie nog kunnen veranderen, nogmaals het Adsense saldo is leidend..) Je september YouTube verdiensten worden in ieder geval half oktober aan je Adsense account toegevoegd en je zou dan eind oktober een betaling kunnen verwachten.

 • Marcel B.

  Als voorbeeld wordt genoemd het maken van lipdub filmpjes zoals LuckyTV doet, maar mag je dan zomaar beelden van televisie gebruiken? En ook beelden van Youtube of elders van het internet?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Marcel,

   Goede vraag. Eigenlijk is het een beetje grijs gebied. Puur juridisch gezien mag je geen materiaal van anderen gebruiken zonder toestemming. Maar puur juridisch geldt dat dan ook voor bijvoorbeeld een toevallig achtergrondmuziekje dat uit een radio komt die toevallig aanstaat.

   LuckyTV gebruikt doorgaans wel hoofdzakelijk journalistiek materiaal, en van dat soort materiaal kunnen via de grote persbureau’s eenvoudig de gebruiksrechten gekocht worden. Wellicht doet LuckyTV dat en zijn ze daarmee dus juridisch volledig veilig.

   Maar anderzijds staan er op YouTube natuurlijk ook tal van kanalen waar de regels duidelijk niet zo streng worden gevolgd. Lipdub filmpjes van de muziek van grote artiesten bijvoorbeeld.

   Het advies is te kijken naar wat de grote bestaande kanalen op YouTube doen, want dan weet je in ieder geval wat gedoogd wordt. En tot slot zou je natuurlijk ook kunnen overwegen lipdub filmpjes te maken waarbij je zelf alle content maakt: bijvoorbeeld door iets met lego-poppetjes of je huisdier na te spelen en dat dan ook zelf een voiceover te geven. Succes.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens