Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2014

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar.. Voor een inschatting van hoeveel bestaande YouTubers verdienen ga je naar Socialblade en type je in het zoekvenster bovenaan de naam van het betreffende YouTube-kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Maar er is hoop! Een paar honderd YouTube-accounts verdienen op deze manier toch elk jaar 6-cijferige bedragen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun populaire inhoud miljoenen subscribers aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal is gelukt hoef je alleen nog maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp voor je kanaal te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor simpelweg naar het menu videobeheer van je YouTube-account, en vinkt daar de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt laten tonen. Als actie kies je “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gekeken of je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en of ze geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrondmuziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips over het worden van een succesvolle partner van YouTube en over de eisen die aan je filmpjes worden gesteld vind je in de YouTube Partner Welkom Gids.

Dan hoef je in principe nog maar één ding doen: dat is je aanmelden bij Google Adsense (mocht je daar nog geen account hebben) en vervolgens je YouTube en Google Adsense account aan elkaar koppelen. Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit (mits je minimaal 70 euro in je account heb staan).

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Herman w.

  Ik heb 2 vragen:
  1: kun je als je 13 bent ook al geld verdienen met youtube?

  2: Ik heb deze week de 400 abonnees gehaald. kun je ook met de hoeveelheid abonnees geld verdienen?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Herman,

   1. Voor het inschakelen van advertenties geldt geen minimum-leeftijd, maar om een Google Adsense account aan te maken wel (18 jaar). En dat laatste is nodig om geld te kunnen verdienen aan je advertenties. Wat eventueel een oplossing kan zijn is één van je ouders vragen of je een account op zijn/haar naam mag aanmaken. Een Adsense account kan nooit geld kosten en alleen geld opleveren dus normaal gesproken vinden ouders dat niet zo’n probleem.

   2. Aan het hebben van abonnees verdien je geen geld. Wel is het hebben van abonnees waardevol omdat als je abonnees hebt nieuwe filmpjes die je plaatst al vrijwel automatisch een heleboel extra views zullen krijgen. En als er bij die filmpjes advertenties worden vertoond draagt dat indirect natuurlijk wel bij aan hogere inkomsten.

   Hopelijk zijn hiermee je vragen beantwoord, succes!

 • Julia A.

  Hallo,

  Ik ben nu 16 jaar en wil graag gameplay video’s maken op youtube. Nu zit ik met één probleem, ik heb geen vader en mijn moeder heeft een uitkering. Nu mag ik door mijn moeders uitkeren bijvoorbeeld geen bijbaan hebben, maar sommige andere manieren van verdienen mogen wel. Weten jullie of deze manier toegestaan is? Zo niet, kunnen jullie me dan vertellen waar ik dit kan vinden?

  Heel erg bedankt.

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Julia,

   Goede vraag. Als het goed is geldt dit antwoord over bijverdienen bij kinderbijslag ook voor jouw vraag over bijverdienen bij een uitkering. Maar om dat 100% zeker te weten kun je het beste even contact opnemen met de SVB zelf via het contactformulier op hun site. YouTube-inkomsten zijn in in ieder geval inkomsten van het type ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Succes!

 • Jonas J.

  Hallo!
  Ik heb nu een filmpje op youtube staan. En er staat bij dat inkomsten ingeschakeld is en het dus kan zoals bij andere videos. Maar zodra ik hem aanklik krijg ik geen reclame te zien. Bij die andere wel en het is precies hetzelfde ingesteld. Wat is het probleem?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jonas,

   Geen idee.. Wellicht zijn er geen adverteerders voor het onderwerp van de betreffende video? Ook zou het kunnen zijn dat het gewoon even duurt voordat YouTube de instellingen voor alle filmpjes correct verwerkt heeft. Tot slot is een mogelijkheid dat YouTube aan dezelfde bezoekers maar maximaal een x aantal keer reclame laat zien per video.
   Succes in ieder geval.

 • Jonas J.

  Hallo!
  Kan je geld verdienen bij het tonen van nieuwe liedjes van bekende artiesten, als je de songteksten zelf maakt en die erbij doet? Er staat dan Erkende inhoud van derden erkennen dat heb ik gedaan. Verdien ik hier dan wel mee? Gr, Jonas

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jonas,

   Uitleg over wat wel en niet is toegestaan staat op deze pagina (die je waarschijnlijk al wel uit de artikeltekst had geplukt).

   Het gebruiken van audio waarvan de rechten niet bij jou liggen is dus eigenlijk niet correct. Echter lijken er zat YouTubers te zijn die op deze manier wat bijverdienen, dus je kunt het altijd proberen. Wel zul je -als je door YouTube of het betreffende platenlabel verzocht zou worden je video’s te verwijderen- daar dan meteen gehoor aan moeten geven.

 • Myra h.

  Mijn zoon van 15 wil heel graag geld verdienen via You Tube, hij is minderjarig dus moet het via een rekening van de ouders.
  Hoe zit het dan met de belasting, mocht hij er geld aan verdienen?. Ik kom liever niet voor verassingen te staan. gr. Myra.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Myra,

   Uitleg over hoe bijverdiensten opgegeven behoren te worden bij de Belastingdienst vind je op de veelgestelde vragen pagina. Wat betreft de kinderbijslag; kinderen van 16 en 17 mogen maximaal €1.266 per kwartaal bijverdienen zonder dat die in gevaar komt. Meer informatie daarover staat op svb.nl.

   Succes in ieder geval!

 • Lola R.

  Hallo,

  Ik heb een vraagje, ik heb Youtube nu al een paar maanden en ik gebruik ook Google Adsense, alles gaat goed en ik heb in totaal € 1.237,43 euro in totaal op mijn Google Adsense account zitten. Dat is wel een hoog bedrag dat ik graag in mijn bankrekening wil brengen. Maar ik weet niet hoe. Hoe kan ik mijn bankrekening toevoegen aan mijn Google Adsense account? En als ik dit doe, krijg ik dan direct de geld ingestort?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lola,

   Gefeliciteerd, een mooi saldo inderdaad. Om het te laten uitbetalen zul je inderdaad eerst je bankrekening nummer moeten toevoegen aan je account-instellingen. Google maakt dan een bedrag tussen de 0,00 en 1,00 euro naar je over, en om te bewijzen dat je inderdaad toegang hebt tot de opgegeven bankrekening moet je het precieze bedrag vervolgens weer invoeren in het instellingen-gedeelte van Google Adsense (ter verificatie). Vanaf dat moment worden je verdiensten steeds op maandelijkse basis automatisch naar je overgemaakt, mits je saldo minimaal 70 euro is.

 • Henk. B.

  Hallo,

  Ik heb sinds kort Google Adsense aan staan. Ik heb meer dan 7 filmpjes maar er worden maar met 2 inkomsten gegenereerd. 1 video is inmiddels meer dan 10.000 keer bekeken, alles staat aan maar bij de statistieken worden geen inkomsten gegenereerd. Kunnen jullie me helpen?

  Groetjes Henk B.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Henk,

   Als je je eigen filmpjes afspeelt zonder ingelogd te zijn op je YouTube account, verschijnen er dan advertenties?

   Zoja dan staan de advertentie gewoon aan en is er niks om je zorgen over te maken. Waarschijnlijk is het dan gewoon zo dat er bij de statistieken geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende filmpjes maar da alles op één spreekwoordelijke hoop wordt gegooid.

 • William N.

  Hey, 2 vraagjes

  1) Kun je ook via andere manieren geld verdienen (dus niet via google adsense)

  2) Is het ook mogelijk als je jonger bent dan 18 om geld te ontvangen, ik hoorde van vrienden dat het bij hun wel lukt alleen ik ben een beetje bang voor de gevolgen die er zullen zijn als Youtube of Google Enz. erachter komt (als het niet mag dan)

  • Geldverdienen.nl

   Dag William,

   1) Dat kan maar daarvoor is wel een stuk meer creativiteit vereist. Je zou bijvoorbeeld in je Youtube video’s bepaalde producten kunnen reviewen en dan (via een affiliate programma) kunnen verkopen.

   2) Als je serieus met deze methode aan de slag wilt en lange termijn ambities hebt om wat groots en iets blijvends neer te zetten dan is het zeer aan te raden niet te doen wat je vrienden doen. Wat eventueel wel een oplossing kan zijn is één van je ouders vragen of je een account op zijn/haar naam mag aanmaken. Een Adsense account kan nooit geld kosten en alleen geld opleveren dus normaal gesproken vinden ouders dat niet zo’n probleem.

 • Jade W.

  Hallo, een paar vraagjes:

  1) Krijg je alleen geld als er op de advertentie wordt geklikt, of ook als hij gewoon wordt afgespeeld voor je filmpje?

  2) Waar hangt de prijs die je verdient van af? Hoezo verdien je soms maar 30 cent per 1000 views en soms 4 euro per 1000 views?

  3) Gaan de uitbetalingen via Paypal of kan dat ook via iDeal?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jade,

   1) Beide typen advertenties kunnen worden vertoond, maar wat er wordt vertoond bepaalt Google Adsense automatisch: Adsense zorgt er automatisch voor dat die advertenties worden getoond waar jij het meest aan verdient.

   2) De prijs die je krijgt hangt of van wat de adverteerders via Adwords bieden. Zie voor meer uitleg over hoe Google Adsense en Adwords werken de kopjes “Waar komen de advertenties vandaan?” en “Waarom is Google Adsense zo populair?” op http://www.geldverdienen.nl/google-adsense/

   3) Uitbetalingen gaan via bankoverschrijving.

   Tot slot een belangrijke opmerking naar aanleiding van je vragen: klik nooit zelf op je eigen advertenties. De algoritmes van Adsense zijn enorm geavanceerd en hebben dat vrijwel meteen door, en in dat geval verlies je al je verdiensten en worden je accounts levenslang geblokkeerd.

 • Tom van B.

  Interessant. Twee vraagjes:

  1) Ik krijg de melding bij Youtube: “Deze functie is momenteel niet beschikbaar in je land”.
  Kan dit dus niet in Nederland?

  2) Geldt dit ook voor opnames in een voetbalstadion of ligt dat eraan of de desbetreffende voetbalclub bezwaar maakt?

  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Tom,

   1) Voor Nederland moet het gewoon werken. Staat je Land-instelling wel op ‘Nederland’? (Zie daarvoor de ‘Country’ dropdown in de footer van elke YouTube-pagina.)

   2) Je hebt uiteraard niet de uitzendrechten van de wedstrijden die in voetbalstadions worden gespeeld dus als je van plan was gehele wedstrijden op te nemen en op YouTube te plaatsen dan is het antwoord helaas nee dat is niet toegestaan. Het plaatsen van korte filmpjes van maximaal een paar minuten zal echter geen probleem zijn.

   Succes!

   • Tom van B.

    Bedankt voor he antwoord.

    Ik hen net de instellingen gecheckt en het staat toch echt op Nederland ingesteld. Snap er niks van. Het komt toch niet omdat ik nog een Google Assense account moet aanmaken?

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens