Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 23 januari 2015

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Hoeveel kun je verdienen?

Afhankelijk van het onderwerp van je video’s verdien je aan die advertenties tussen de €0,30 en €4,00 per 1000 views. Die verdiensten worden uitbetaald op je Google Adsense account, en daar is het uitbetalingsminimum 70 euro. Dat maakt meteen duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen de advertenties bij je filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Haal je 100 views per dag? Dan duurt dat dus bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Onderaan de homepage staan de namen van de grootste YouTubers en als je op zo’n naam klikt zie je hun geschatte inkomen. Maar je kunt ook in het zoekvenster bovenaan de site de naam van een specifiek YouTube-kanaal intypen.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Betaalde kanalen?

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien is deze optie voor Nederlandse YouTubers nog niet beschikbaar. Meer informatie vind je in ieder geval hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers ook mee kunnen lezen, en je krijgt vervolgens zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen. Onder elke 25 reviews op geldverdienen.nl wordt 50,00 euro verloot.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
 • Liona J.

  Hey,
  Is het zo dat als ik me aanmeld bij Adsense dat ik pas betaald krijg vanaf het moment dat ik me aanmeld, of krijg ik ook al betaald over het aantal views dat ik al heb??

  Groetjes

 • Youssouf B.

  Als je 70 euro hebt verdiend, wordt dit dan automatisch overgeschreven, en als het dan uitbetaald is, moet je dan weer wachten tot je 70 euro hebt? Kun je ook zeggen dat je het geld niet meteen wilt als je 70 euro hebt?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Youssouf,

   De regel die Google hanteert is eigenlijk vrij eenvoudig: één keer per maand betalen ze het volledige saldo uit van alle Adsense accounts waar op dat moment minimaal 70 euro in staat. Staat er minder dan 70 euro in dan gaat dat bedrag mee naar de volgende maand.

   Die 70 euro wordt dus inderdaad automatisch uitbetaald, en je volgende uitbetaling krijg je dus pas als je weer minimaal 70 euro hebt. Je kunt overigens ook niet aangeven dat je pas uitbetaald wilt worden bij een hoger bedrag.

 • Mutlu B.

  Ik heb een vraag, ik ben een beat maker alles wat ik maak is origineel en van me zelf nou wil ik meer views genegreren via sites die voor je meer views regelen waar ik voor betaal mag dat

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Mutlu,

   Dat zou in principe geen problemen moeten opleveren, al is het op basis van de gegeven informatie natuurlijk moeilijk beoordelen hoe die sites dan precies extra views genereren. Als het iets te maken heeft met het hacken van het YouTube-telsysteem dan is dat uiteraard niet toegestaan..

 • joel b.

  Ik had een vraag stel ik kom pas na 2/3 maanden aan 70euro krijg ik het dan alsnog???
  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Joel,

   Je verdiensten vervallen nooit en je mag inderdaad net zo lang doen over het behalen van de 70 euro als je nodig hebt. Als je elke maand 1 euro verdiend krijg je na 70 maanden dus gewoon een uitbetaling.

 • jannes h.

  hallo.
  Ik ben nederlands, maar ik wil een amerikaans game kanaal beginnen. ook wil ik dit doen met inkomsten genereren aan. mijn land moets dus op america gezet worden. mijn vraag is dus eigenlijk: Is het mogelijk om dit americaanse kanaal te beginnen als een nederlander?

  alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Jannes,

   Bij het selecteren van een land gaat het er om in welk land je woont. En YouTube video’s die door een Nederlander zijn geplaatst kunnen uiteraard ook gewoon door Amerikanen bekeken worden (en ook dan kun je er gewoon aan verdienen). Gewoon ‘Nederland’ selecteren dus :-)

 • Nigel v.

  Hallo, Ik ben Nigel en ben 16 jaar.

  Ik heb een vraag over het Google Adsense account die ik laatst aangemaakt heb.
  Mijn totaal geschatte inkomsten zijn nu 1,43, maar ik las dat mensen onder de 18 jaar niet kunnen worden uitbetaald.
  U had ook een tip gegeven aan iemand dat diegene beter een Google Adsense account kon aanmaken op een ouder zijn naam.
  En ook de rekening nummer op een ouder zijn naam.

  Wat moet ik nu precies doen?
  Moet ik een nieuwe Adsense account aanmaken op een van mijn ouder zijn naam? En de rekening nummer van een van mijn ouder instellen?
  Moet ik dan ook de oude Adsense account verwijderen? of word het youtube kanaal dan ook verwijdert?

  M.v.g,

  Nigel v.d.W

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nigel,

   Wat je in jouw geval het beste kunt doen is inderdaad één van je ouders vragen een nieuw Adsense account (op zijn of haar naam) aan te maken. (Let wel op dat je aan dat nieuwe Adsense account niet hetzelfde bankrekeningnummer als van je bestaande Adsense account koppelt, want dan denkt Google -terecht- dat er iets niet klopt.)

   Daarna ontkoppel je je eigen Adsense account van je YouTube account en koppel je het nieuwe account (van je ouders). Meer uitleg over het veranderen van het Adsense account dat aan je Youtube account is gekoppeld zie deze uitleg.

   Als je je eigen Adsense account dan gewoon niet meer gebruikt tot je 18 bent, zou je niet tegen problemen aan moeten lopen.

 • Richard van B.

  Hallo, ik ben Richard ben 19 jaar.
  En ik heb een vraag is het veilig om met You Tube geld te verdienen.
  Want mijn ouders geloven het niet, ik ben zelf erg muzikaal maak eigen drum en gitaar video’s.
  Ik heb een video die meer dan 22000 keer is bekeken zonder auteursrecht zelf gemaakt.
  Ik zou hier graag antwoord op willen, want ik kreeg een mail binnen over dat ik You Tube partner kon worden.
  Zou ik daar dan ook wat mee kunnen verdienen.
  Thanks ervoor !!
  Mijn You Tube naam is SuperRichard444 zou u kunnen kijken bij welke filmpjes ik zou kunnen verdienen.
  Groetjes Richard

  • Geldverdienen.nl

   Hi Richard,

   Ja absoluut, al zit er natuurlijk wel een enorm verschil tussen ‘geld bijverdienen’ en ‘geld verdienen ter vervanging van een baan’. Beiden zijn mogelijk (zie ook de artikeltekst hierboven), maar zoveel geld verdienen zodat je niet hoeft te werken is natuurlijk maar voor weinigen weggelegd.

   Dromen nastreven moet je absoluut doen, maar als je ouders vinden dat je school en studie niet moet verslonzen hebben ze daar ook absoluut gelijk in ;)

   Hopelijk heb je hier wat aan. Succes!

 • yassin r.

  Hallo, ik ben nog geen 18 maar wil een gamekanaal beginnen. Mag ik dan geld verdienen met YT? Anders heb ik er wel veel geld aan verspild (ongeveer 600 euro) dus antwoord hier graag op want ik wil geen geld verliezen..

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Yassin,

   Dat onderwerp stond inderdaad nog niet zo duidelijk uitgelegd in de artikeltekst (wel in de oudere reacties hieronder). Om het te verduidelijken is er nu een nieuw kopje toegevoegd aan het artikel: “Google Adsense account aanmaken”

   Als je nog geen 18 bent mag je dus geen Adsense account aanmaken en kun je dus ook nog geen geld verdienen met YouTube. Een oplossing kan echter zijn om aan iemand die wel meerderjarig is (bij voorkeur één van je ouders) te vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken.

 • Youssef B.

  Ik heb een Adsense account aangemaakt terwijl ik nog geen 18 ben, dat wist ik niet, hoe verwijder ik mijn Adsense account?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Youssef,

   Je account verwijderen is niet nodig. Als je je Adsense account gewoon helemaal niet gebruikt totdat je 18 bent dan zou Google er nu en ook later geen probleem van moeten maken. Tenminste, zo lang je er tot nu ook nog niks mee hebt verdiend.

   Heb je een YouTube kanaal dat heel goed loopt en wil je daarom toch graag nu al een legaal Adsense account aan je kanaal koppelen? Dan kun je het beste vragen of één van je ouders een Adsense account op zijn of haar wilt aanmaken zodat je dat Adsense account dan tot je 18e kunt gebruiken. Zodra je 18 bent kun je dan overstappen op je eigen account.

 • brian W.

  hallo,

  een maat die ik ken heeft een uitkering. maar maak van zijn optredens regelmatig filmpjes.
  weet je of hij problemen kan krijgen met zijn uitkering als hij hiermee geld laat uitbetalen?

  Gr

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Brian,

   Verdien jij of verdient je vriend aan die filmpjes? Als hij het zelf is dan zou hij theoretisch inderdaad in de problemen kunnen komen, zie ook de 1e en 2e vraag op de veelgestelde vragen pagina. In de praktijk is die kans echter niet zo groot, zolang hij ten minste niet vele honderden euro’s of meer bijverdient. Maar wat je/jullie het best kunnen doen is alles netjes melden..

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens