Geld verdienen met YouTube

Laatst bijgewerkt: 01 december 2018

Veel mensen weten dit niet, maar om geld te kunnen verdienen aan je YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie “advertenties tonen” in te schakelen voor je YouTube kanaal. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Deze optie is echter alleen interessant als je minimaal een paar duizend views per maand hebt.

Hoe werkt het?

Was het je wel eens opgevallen dat bij veel YouTube filmpjes advertenties worden getoond maar lang niet bij allemaal? Dat komt doordat niet iedere YouTuber die optie heeft aangezet voor zijn filmpjes. Het aanzetten van die functie is vrij eenvoudig, maar heeft eigenlijk alleen nut als jouw filmpjes echt veel views genereren.

Sinds april 2017 is dit echter pas mogelijk als je in totaal minimaal 10.000 views met je kanaal hebt behaald. Meer info hier.

Hoeveel kun je verdienen?

YouTube advertenties brengen gemiddeld €0,30 tot €4,00 op per 1000 views. Wat je precies verdient hangt af van het onderwerp van je advertenties en van hoeveel kijkers op de advertenties klikken. De verdiensten worden uitbetaald via Google Adsense, en het uitbetalingsminimum is daar 70 euro. Dat maakt duidelijk waarom deze optie niet interessant is voor kleine YouTubers. Brengen jouw filmpjes niet bijzonder veel op en verdien je daardoor maar €1,00 per 1000 views? Dan heb je 70.000 views nodig om je eerste uitbetaling te behalen. Met 100 views per dag duurt dat bijna 2 jaar..

Maar als je miljoenen views weet te genereren kun je met deze methode best leuk verdienen: tot €4 per duizend views betekent immers tot €4000 per miljoen views. Schattingen van hoeveel bestaande YouTubers verdienen vind je op Socialblade. Gebruik simpelweg de zoekbalk aan de bovenkant van de site om het geschatte inkomen van een YouTube-kanaal te achterhalen. De beste verdienende YouTuber is momenteel PewDiePie, in 2014 verdiende hij 6,8 miljoen euro met zijn kanaal.

Waarmee mag je geld verdienen?

Strict juridisch gezien is het alleen toegestaan om geld te verdienen met content waarvan je zelf alle bijhorende commerciële gebruiksrechten hebt. Eigenlijk betekent dat dat je de content van je video’s volledig zelf moet hebben gemaakt (en dat er zelfs geen commercieel achtergrond muziekje te horen mag zijn), òf dat je kunt bewijzen dat de werkelijke eigenaar jou toestemming heeft gegeven voor gebruik.

In de praktijk komt het echter niet zo super nauw. Je mag best geld verdienen met filmpjes waarop toevallig een bepaald achtergrondmuziekje is te horen. Voor een samenvatting van de officiële regels zie de video hierboven. Voorbeelden van video’s waarmee wel en niet verdiend mag worden vind je op deze pagina.

Een goede strategie

Zoals je wellicht al op Socialblade hebt gezien zijn er redelijk wat YouTubers die op deze manier 6-cijferige bedragen verdienen. Voorbeelden zijn Vsauce, FPSRussia en EpicMealTime. Hun geheim is dat ze met hun inhoud miljoenen abonnees aan zich hebben weten te binden. Als dat je eenmaal gelukt is krijgt elke nieuwe video die je plaatst namelijk vrijwel automatisch een heleboel nieuwe views. Op die manier hoef je maar af en toe een nieuwe video te plaatsen, en het geld blijft binnenstromen.

Het advies is daarom een onderwerp te kiezen waarmee je zeker weet dat je ook op de lange termijn bezoekers kunt boeien. Het doel moet zijn zoveel mogelijk subcribers te krijgen. Begin dus bij voorkeur geen kanaal over een uniek filmpje dat je toevallig eenmalig hebt weten te maken. En je mag gerust creatief zijn: make-up tutorials, zelfgemaakt animaties, een videoblog over je huisdier, of video fragmenten nasynchroniseren net zoals LuckyTV doet (ook wel “dubben” genoemd); het kan allemaal werken. Goede bron voor inspiratie zijn de top-kanalen op Socialblade.

Advertenties aanzetten

Om advertenties in te schakelen voor je YouTube filmpjes ga je naar de functies pagina van je YouTube-account. Als je een account hebt dat lang genoeg bestaat en als je in het verleden geen onacceptabele filmpjes hebt geupload, kun je daar de functie “Inkomsten genereren” inschakelen. (Je hoeft je dus niet aan te melden bij het YouTube partnerprogramma. Dat was vroeger zo, maar tegenwoordig heb je alleen de functies pagina van je account nodig.)

Vervolgens kun je voor al je video’s aangeven of je wilt dat er advertenties bij worden getoond. Je gaat daarvoor naar het menu videobeheer van je YouTube-account. Vink de filmpjes aan waar je advertenties bij wilt tonen, en kies dan als actie “Inkomsten genereren”. Voordat de advertenties daadwerkelijk worden getoond, moeten de door jou geselecteerde video’s wel eerst nog goedgekeurd worden door YouTube. Er wordt dan gecheckt dat je video’s geen onacceptabele inhoud hebben en geen commerciële rechten schenden. Daar zijn ze heel streng in: een duidelijk aanwezig achtergrond-muziekje waarvan de rechten bij Universal liggen is genoeg om je filmpje afgekeurd te laten worden. Meer uitleg en tips vind je in de Welkom Gids en Creator Academy.

Dan is er nog maar één ding te doen: je aanmelden bij Google Adsense (zie ook het kopje hieronder) en vervolgens je YouTube en Adsense accounts aan elkaar koppelen (volg deze voorgaande link en klik dan op de ‘volgende’ knop). Dat zorgt ervoor dat de opbrengsten van de advertenties die bij jouw filmpjes worden getoond automatisch in jouw Adsense account terecht komen. Adsense betaalt maandelijks uit, mits je minimaal 70 euro in je account heb staan.

Google Adsense account aanmaken

Als je nog geen Google Adsense account hebt moet je je daar dus eerst nog even aanmelden. Dat kan hier en is gratis. Je kunt er overigens alleen maar geld mee verdienen en het kan nooit geld kosten, dus niks om bang voor te zijn. Meer informatie over Google Adsense vind je op de google adsense pagina hier op geldverdienen.nl; Adsense wordt namelijk niet alleen gebruikt voor geld verdienen met YouTube.

Wel geldt bij Adsense een minimumleeftijd van 18 jaar. Je toch aanmelden als je minderjarig bent is onverstandig, want als Google daar dan achter komt dan worden je verdiensten bevroren en kun je een levenslange Adsense en YouTube ban krijgen. Ben je minderjarig en wil je toch geld verdienen met YouTube? Dan kun je het beste één van je ouders vragen of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Omdat Adsense nooit geld kan kosten vinden de meeste ouders dat geen probleem.

Statistieken YouTube vs Adsense

YouTube toont voor elke dag apart je geschatte inkomsten, maar die ‘Estimated earnings’ worden voor elke individuele dag wel pas 2 dagen later zichtbaar (om precies te zijn: ongeveer 24 uur na het einde van de dag in de PST tijdzone). De geschatte inkomsten die je in YouTube ziet zijn doorgaans redelijk accuraat maar het blijven schattingen: er gaat uiteindelijk nog een correctie voor invalid clicks overheen. Dat zijn clicks waarvoor de adverteerders niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat dezelfde bezoeker meerdere keren op dezelfde advertentie heeft geklikt.

In Adsense worden je YouTube verdiensten aangeduid met de term ‘Hosted Adsense for Content’. Daar vind je ook de term ‘Estimated earnings’, maar verwarrend genoeg werkt die functie niet. In Adsense blijven je estimated earnings gedurende de hele maand op nul staan. Je werkelijke verdiensten verschijnen uiteindelijk wel in je Adsense account maar pas zo’n 15 dagen na het eind van de maand. Als je totale account-saldo dan €70 of meer is wordt het automatisch uitbetaald, is het minder dan gaat het mee naar de volgende maand net zo lang totdat je wel €70 of meer hebt.

Betaalde kanalen

Nieuw op YouTube is de optie om mensen te laten betalen voor toegang tot je kanaal. Deze betaalde kanalen (‘paid channels’) optie is echter alleen geschikt als je een echt professioneel kanaal hebt (één van de vereiste is dat je minimaal 1000 abonnees hebt), en bovendien momenteel nog niet beschikbaar in Nederland. Meer info hier en hier.

Een alternatief voor YouTube

Ook op Zideo.nl kunnen bezoekers filmpjes uploaden, bekijken en beoordelen, en ook daar kun je als uploader geld verdienen aan de advertenties bij je filmpjes. Het grote voordeel van Zideo is dat de drempel om geld te kunnen verdienen wat lager is. Dat komt doordat je bij Zideo je verdiensten al kunt laten uitbetalen vanaf €5,00. Een nadeel is dat Zideo minder bezoekers heeft en je daardoor waarschijnlijk ook minder verdient dan wanneer je je filmpje op YouTube zou zetten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Albrecht D.

  Als men een video op YouTube plaatst zonder reclame of advertentie, word men dan nog betaald voor de reviews die men krijgt? Indien ja, hoeveel word men dan betaald? De video’s die ik zou plaatsen op You Tube gaan over een bepaalde sport, namelijk over Ritmische Gymnastiek. De video’s die ik zou plaatsen hebben een duurtijd van ongeveer +/- 3 à 4 minuten. Kunt u mij helpen?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Albrecht,

   Voor reviews en reacties krijg je bij YouTube niet betaald. Wat je eventueel wel kunt doen is een aantal affiliate links in de beschrijving bij je video plaatsen (of in de “overlay teksten” in je video). Voor meer uitleg daarover zie de affiliate pagina.

 • Henny M.

  Mijn dochter is nog geen 18 nu mag ze van mij via mij een account aan maken. Maar als het zover is dat ze geld gaat verdienen. Hoe zit dat dan voor mijn belasting?
  Alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Hi Henny,

   Excuses voor dit late antwoord. Inkomsten moeten gewoon aangegeven worden, ook als ze door een kind verdiend worden. Wel is het zo dat je dochter over de eerste 6759 euro inkomsten geen belasting hoeft af te dragen; zie ook de eerste vraag op de veelgestelde vragen pagina.

   Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met het effect op kinderbijslag. Meer informatie daarover vind je hier.

   Succes :-)

 • Bart D.

  Ik zie veel mensen uploads maken van bekende mensen
  clips die zij niet zelf gemaakt hebben en gewoon geupload hebben ze hebben ook veel abonnees. Sommigen met advertenties verdienen die mensen eraan? Zijn er rechten aan verbonden?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bart,

   Deze vraag is al vaker voorbij gekomen; zoek maar eens op “rechten” in het zoekveld hierboven.

 • Karim A.

  Beste,
  Mijn liedje is 1,7 miljoen keer beluisterd. Helaas is deze video niet door mij geplaatst. Wil dit zeggen dat diegene die het heeft geplaatst wel een goedkeuring kan krijgen zonder mijn toestemming?? (Maakt het uit wanneer deze video is geplaatst? Of gaat het alleen om de cijfers?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Karim,

   Als de uploadende YouTuber geen geschiedenis heeft van zich niet aan de regels houden, dan worden nieuwe video’s normaal gesproken automatisch goedgekeurd. Enkel wanneer iemand anders een klacht indient over de/een video, zal YouTube de video keuren.

   Als je wilt proberen de video te laten verwijderen begint dat met een klacht indienen: dat kan door onder de video (aan de rechterkant) op de knop met de drie bolletjes te klikken en dan de optie “Melden” te kiezen.

 • Harry S.

  Onze Youtube muziekvideo’s van onze band zijn al tot twee keer toe niet goedgekeurd voor inkomsten te genereren. De video’s die de melding gaven dat er een auteursrechtelijke claim op berusten hebben we zowiezo verwijderd. Nu is het zo dat de covers op de muziekvideo afkomstig zijn van onze eigen DVD waarover Stemra is betaald bij het persing in de fabriek. Het is een live registratie van een concert waarbij we de muziek zelf spelen en de videobeelden door ons zelf zijn gemaakt. Dus we gebruiken behalve de compositie (waarover stemra is afgedragen) verder niets van derde. Toch begrijpen we niet helemaal waarom het hele kanaal niet wordt goedgekeurd, terwijl er wel enkele eigen stukken en traditionals bij zitten. Van de ruim 40 video’s zijn er al enkele de miljoen views gepasseert. Kunt U ons helpen. Het is moeilijk corresponderen met Youtube. In afwachting van uw antwoord, met vriendelijke groeten, H. Slits The Locomotions

  • Geldverdienen.nl

   Hi Harry,

   Het probleem lijkt inderdaad te zijn dat advertenties bij “coverband muziek” normaal gesproken niet toegestaan zijn. Zie ook dit artikel en deze thread op het YouTube Productforum. Het zou kunnen dat jullie deal met Stemra dat in jullie geval wel OK maakt, maar 100% zeker weten wij dat ook niet.. Als de klantenservice van YouTube niet reageert, kun je het stellen van jullie vraag ook op het YouTube Productforum proberen. Wellicht dat het overigens helpt jullie kanaal-naam te wijzigen naar “The Locomotions”, dat is het voor de stagiairs bij YouTube duidelijker dat jij niet aan de optredens van iemand anders probeert te verdienen ;-)

   Succes in ieder geval.

 • jorik van e.

  beste,

  als ik naar creator studio, kanaal, geavanceerd en dan bijbehorende website ga…wil ik mijn spotify bitly daaaraan koppelen…nu probeer ik te verifieren maar het wil maar niet lukken de stappen daarna…ik heb html bij kladblok gedaan om dat bitly website van te maken en gekoppeld aan me youtube kanaal maar hij vraagt telkens ‘bezig met behandeling’…ik wil heel graag link koppelen zodat ik aan iedere eind van de video de link heb zodat kijkers naar dat spotify link kunnen gaan….kunt u mij daarbij helpen aub?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Jorik,

   Daar hebben wij helaas geen ervaring mee, maar wellicht dat je het antwoord op jouw vraag wel op het YouTube Productforum kunt vinden.

 • Elisa H.

  Hi ik ben nu al tijdje bezig met YouTube en vind het super leuk (videos maken doe ik al van kleins af aan, maar toen mocht het niet online nu wel). Ik wil een leuk begin maken met kijkers en hoorde dat je geld kan verdienen. Mijn vraag is hoe dat precies gaat.

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Elisa,

   Gewoon even de artikeltekst door lezen, daar worden al je vragen beantwoord :-)

   Succes

 • Ruben C.

  Beste!,

  Afgelopen 20 februari heeft YouTube de voorwaarden aangescherpt, en ben ik mijn inkomsten genereren kwijt geraakt. Echter, een aantal maanden later voldoe ik ruim schoots aan de eisen, en word al ruim 2 maanden er over gedaan door YouTube om mijn kanaal te beoordelen. Helaas, maar waar. In al die tijd kan ik niks qua inkomsten genereren, en de datum van zogenaamd ‘we hebben tot eind deze maand nodig l ‘ om jou aanvraag te behandelen schiet niet op.

  Kan ik op een of andere manier iets doen!? Mail contact is uitgesloten.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ruben,

   Heb je al eens geprobeerd contact op te nemen via het YouTube product forum? Als dat ook niet helpt hebben wij helaas geen verdere suggesties en is de beste strategie waarschijnlijk gewoon geduld hebben en afwachten. Succes.

 • Brutar X.

  Ik heb alles gedaan heb ook 1000 abbs& meer dan 4000 uur kijktijd , mijn kanaal wordt al bijna een maand beordeelt hoe kan dt ?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Brutar,

   Het is bekend dat er iets van een Backlog is bij YouTube wanneer het gaat om het beoordelen van nieuwe accounts, maar dat zou normaal gesproken niet meer dan een paar weken moeten duren. Het je het 10.000 views minimum ook al behaald?

   Indien je na een paar weken noch steeds problemen ervaart kunnen ze je op het YouTube Productforum wellicht verder helpen.

 • leon n.

  als iemand addblocker gebruikt in zijn brouwser word dit nog steeds als een vieuw gezien onlangs deze persoon de adds blockt heeft dit consequenties voor de youtuber?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Leon,

   Goede vraag! Ja dat telt als een view (van je video), maar bij zo’n view wordt voor de bezoeker geen advertentie zichtbaar en daardoor kun je aan zo’n view ook niks verdienen.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens