Geld verdienen met affiliate marketing

Laatst bijgewerkt: 04 september 2018

Een affiliate is iemand die reclame maakt voor een product of dienst van iemand anders en daarvoor betaald krijgt op basis van behaalde resultaten. Het gaat bijna altijd om reclame maken via internet (zoals via een website). Na Adsense is dit de meest gebruikelijke manier om geld te verdienen met je website.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing houdt in dat je betaald wordt voor het promoten van het product van iemand anders. Daarbij zijn er altijd drie partijen: de adverteerder (het bedrijf dat zijn product of dienst wil verkopen), de affiliate (de persoon die bereid is het product van dat bedrijf te promoten), en de bezoeker/consument (de persoon aan wie de affiliate de reclame van de adverteerder laat zien). Vaak is er ook een vierde partij: het affiliate netwerk (een tussenpersoon tussen de adverteerder en affiliate).

Het voordeel van affiliate zijn

Het grote voordeel van werken als affiliate is dat je geen tijd, moeite en geld hoeft te steken in het bedenken en maken van een product. Je kunt geld verdienen met het promoten van een product dat al bestaat.

Hoe werkt het?

Als je geld wilt verdienen als affiliate moet je je eerst aanmelden als affiliate (soms ook ‘partner’ of ‘publisher’ genoemd) bij een affiliate programma of affiliate netwerk. De term affiliate programma verwijst naar het systeem dat het mogelijk maakt om een bepaald product voor een bedrijf als affiliate te promoten; denk aan het promotiemateriaal en de benodigde tracking-techniek (de software die ervoor zorgt dat de verdiensten uit jouw bezoekers ook echt bij jou terechtkomen). Na je aanmelding kies je een product of website-pagina uit om te promoten, en plaats je de bijhorende tekstlink of banner op je website. Elke keer dat een bezoeker vervolgens via jouw link het geadverteerde product koopt (of een andere waardevolle actie uitvoert), verdien jij een bepaald bedrag.

Het verschil tussen affiliate programma’s en affiliate netwerken

Een affiliate programma (ook ‘partnerprogramma’ genoemd) is het systeem van een individueel bedrijf waarmee affiliates de producten van dat bedrijf kunnen promoten. Sommige bedrijven hebben hun eigen affiliate programma (zoals Wehkamp), maar de meeste bedrijven besteden het beheer van hun affiliate programma uit bij een netwerk.

Een affiliate netwerk is eigenlijk niet meer dan een verzameling affiliate programma’s. Je vindt er de affiliate programma’s van honderden verschillende bedrijven. Het voordeel van affiliate netwerken is dat ze je de mogelijkheid bieden om op een overzichtelijke manier reclame te maken voor heel veel verschillende producten, websites en diensten. Er is altijd wel iets dat je kunt promoten dat aansluit bij het onderwerp van je website en bij de interesses van je bezoekers. Het affiliate netwerk verzorgt het promotiemateriaal, het contact met alle adverteerders, en betaalt al je verdiensten in één keer uit.

Aanmelden bij affiliate netwerken

Veel adverteerders zijn bij maar één affiliate netwerk aangesloten. Door je bij meerdere netwerken aan te sluiten is de keus uit dingen om te promoten dan ook het grootst. De beste affiliate netwerken staan hieronder.

Affiliate netwerk Score Kenmerk Uitbetaling bij
1. Daisycon   Hoogste commissies € 25,00
2. Tradetracker   Hoge commissies € 25,00
3. Awin   Nieuw NL netwerk € 20,00
4. Commission Junction   Grootste EN netwerk € 25,00
5. Tradedoubler   Oud netwerk € 50,00
6. Nettrack   Alleen voor grote sites € 25,00

Zoals eerder aangegeven zijn er ook bedrijven die hun affiliate programma niet uitbesteden bij een affiliate netwerk, maar het in eigen beheer houden. Je kunt dat soort affiliate programma’s meestal vinden door op de homepage van zo’n bedrijf onderaan de pagina te zoeken naar een link met de tekst ‘Affiliates’, ‘Affiliate programma’, ‘Partnerprogramma’ of ‘Webmasters’. Zie de homepage van het eerder genoemde Wehkamp als voorbeeld. Een ander voorbeeld is het partnerprogramma van bol.com.

Waarvoor krijg je betaald? (leads en sales)

Het beloningssysteem verschilt per affiliate programma, maar meestal krijg je als affiliate een vergoeding (‘commissie’) per lead of sale. Leads zijn acties van bezoekers waarbij de bezoeker niks koopt, maar die wel van waarde zijn voor de adverteerder. Voorbeelden zijn nieuwsbriefaanmeldingen, prijsvraagdeelnames of offerteaanvragen. Van een sale is sprake als de bezoeker die jij naar de website van de adverteerder hebt gestuurd daar wel echt iets koopt. Heel soms kun je als affiliate ook vergoed worden per klik op een advertentie of per keer dat je de advertentie vertoont (oftewel per weergave), maar dat is tegenwoordig vrij zeldzaam.

Uiteraard verdien je meer naar mate de lead of sale waardevoller is voor de adverteerder. Zo is een bezoeker gratis mee laten doen aan een prijsvraag meestal niet meer dan een euro waard, maar kan het afsluiten van een energiecontract gerust €50.00 opbrengen.

Affiliate marketing zònder website

Om geld te kunnen verdienen met affiliate marketing is het hebben van een website niet noodzakelijk (al maakt dat het wel veel makkelijker). Andere online media die je kunt gebruiken zijn e-mailbestanden, facebook pagina’s met veel likes en twitter accounts met veel volgers. Ook kun je affiliate links verwerken in advertenties die je inkoopt op andere sites, op Facebook, of bij zoekmachines (dat heet dan ‘keywordmarketing’). Het gaat er om dat je een manier hebt om bij andere mensen een product te promoten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Linny D.

  Hi,
  Ik wil een lyrics website beginnen, met songteksten. Alleen weet ik niet hoe ik hiermee geld kan verdienen.. Heb je een idee? Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Dag Linny,

   Google Adsense en affiliate marketing zijn beide goede opties. Als je voor laatstgenoemde gaat, dan zou je bijvoorbeeld reclame kunnen maken voor Spotify-abonnementen, Bol.com of Amazon. Succes :-)

 • Lex van B.

  Ben ik heel erg apart als ik een affiliate programma wil starten waarbij de publisher (ik) het programma distribueert onder adverteerders?
  Is daar software voor?

  Zelfs als ik deze vraag letterlijk type in de zoekmachine, dan is alles omgekeerd bij Google: de adverteerder maakt het programma en zoekt bloggers etc. voor publicity met affiliate links.

  Ik wil de boel omdraaien en komen met een voorstel voor de bedrijven waarover ik schrijf.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lex,

   Als je een idee hebt voor iets dat nog niet bestaat, dan betekent dat zeker niet automatisch dat dat een slecht idee is. In tegendeel zelfs, het kan daarom juist een heel goed idee zijn!

   Wel zul je moeten realiseren dat als je iets wilt introduceren wat nog niet bestaat, je nog meer doorzettingsvermogen zult moeten hebben omdat het opbouwen van zoiets doorgaans ook moeilijker is. Succes in ieder geval :-)

   • Lex van B.

    Dank je wel; toffe reactie! :)

 • Erik F.

  Beste Lezer,

  Wanneer je prijzen wil vergelijken van bijvoorbeeld accountant diensten zoals whitfieldd doet. Is dat ook affiliate marketing? Hoe kan je dat dan het beste aanpakken?

  Vr gr Erik

  • Geldverdienen.nl

   Hi Erik,

   Excuses voor dit vertraagde antwoord. Geen idee, hier zul je je eigen creativiteit moeten gebruiken. Wellicht kun je een affiliate netwerk vinden waar accountant diensten bij zijn aangesloten, maar vermoedelijk zijn die er niet veel. Als alternatief zou je eventueel bepaalde bestaande accountant diensten (die je wel zou willen promoten) kunnen aanschrijven met het voorstellen of ze voor zo’n samenwerking open zouden staan. Succes :-)

 • Robin T.

  Beste,
  Als een klant doorgelinkt wordt naar 1 product maar meerdere producten aanschaft, hoe gaat dat met de commissie? Krijg je dan alleen betaald voor het gelinkte product of voor de totale aankoop
  Met vriendelijke groet,
  Robin

  • Geldverdienen.nl

   Hi Robin,

   Als je bezoekers doorverwijst naar een online webshop dan krijg je vaak commissie over alle producten die de door jouw verwezen klant koopt in de eerste 30 dagen na verwijzing. Maar dat is niet altijd het geval, uiteindelijk heeft elk affiliate programma zijn eigen regels en voorwaarden; en die kun je altijd van te vore inzien.

 • maria j.

  ik heb 30.000 volgers op instagram maar doe daar eigenlijk niet veel mee. iedereen zegt dat ik daar geld mee kan verdienen maar geen idee hoe. Een pr buro heeft nu interesse in een gesprek met mij voor een klant van hun (mode) maar enig idee wat ik kan verwachten en wat zou mijn account waard kunnen zijn? welke vragen moet ik stellen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Maria,

   Dat valt vrijwel niet te zeggen zolang je geen referentiepunt hebt, oftewel nog niet eerder hebt geprobeerd ermee te verdienen. Pas als je meerdere adverteerders hebt krijg je waarschijnlijk een goed beeld van wat je account echt waard is.

   Je zou wel kunnen proberen al van te vore af een toe een affiliate link (wel afgeschermd via een URL shortener zoals goo.gl, om het voor je bezoekers niet te opvallend te maken dat het een affiliate link is) bij je posts te plaatsen, zodat je een beetje ervaring krijgt met hoeveel zoiets oplevert. Je moet dan wel oppassen dat je volgers dergelijke reclames niet snel beu worden en dan uiteindelijk stoppen met je te volgen. Als je simpelweg kleding draagt is die irritatiefactor waarschijnlijk een stuk minder snel behaald. Belangrijk is dat je oprecht blijft, en je alleen affiliate links plaats als je echt achter het onderliggende product staat. Wat dat betreft is zo’n mode-adverteerder wel heel tof.

 • Naomi K.

  Hallo,

  Kun je affiliate marketing ook inzetten op je website naast bijvoorbeeld google adsense?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Vr gr Naomi

  • Geldverdienen.nl

   Hi Naomi,

   Natuurlijk kan dat en veel webmasters doen dat ook zo :-)

 • Stijn De C.

  Beste,

  ik ben nog vrij groen in deze materie maar voel mij hier erg door aangetrokken, omdat dit mij een ideale manier lijkt om mijn passie ten volle te benutten.
  Echter weet ik niet hoe eraan te beginnen, ik lees hier en daar een uitleg en heb een duidelijk beeld wat affiliate marketing inhoud, maar de beginfase lijkt mij moeilijk. Als ik merk x en merk y wil promoten op een webshop, hoe krijg ik dat voor elkaar dat deze merken mij dat vertrouwen geven?

  Mvg, Stijn

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Stijn,

   Aan de meeste affiliate programma’s bij de meeste affiliate netwerken kun je deelnemen zonder dat je aan bepaalde eisen moet voldoen. Meld je maar eens aan als ‘Publisher’ bij bijvoorbeeld Daisycon en zoek dan eens wat rond in het ‘Campagnes’ gedeelte. Dan wijst alles zich waarschijnlijk vanzelf. Aanmelden bij Daisycon als publisher is overigens gratis.

 • Pieter P.

  Is het niet link om hieraan mee te doen. Ik wil me aanmelden bij daisycon, maar nu leesik dat adverteerders kosten in rekenening brengen voor campagnes? en dat alle aansprakelijkheid ligt bij de Publisher. Dus als ik iets adverteer voor een klant van daisycon dat rechtelijk gezien niet juist is, ben ik verantwoordelijk?
  Is aanmelden echt gratis bij die programmas? zijn er geen maandelijkse kosten aan verbonden? of eenmalige kosten?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Pieter,

   Je moet je aanmelden als Publisher. Als Publisher verdien je geld door het plaatsen van de reclame van de adverteerders. De adverteerders verdienen geld doordat ze op die manier meer producten kunnen verkopen.

   De adverteerders dragen inderdaad aansprakelijkheid voor de inhoud van hun reclames, de Publishers niet. Succes :-)

 • rick n.

  om je te registreren vragen ze om een bedrijfsnaam en website als je die niet hebt want je wilt het bijvoorbeeld via facebook of e-mail doen kun je niet aanmelden?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Rick,

   Medianaam is niet hetzelfde als ‘bedrijfsnaam’. Medianaam is gewoon de naam van de site waarop je affiliate marketing wilt toepassen. Als je van plan bent via een Facebook pagina te promoten geef je als medianaam gewoon de naam van die Facebook pagina op, en bij URL het adres van de betreffende Facebook pagina.

 • Sam H.

  Ik wil een affiliate business opzetten t.b.v. een Nederlands bedrijf. De advertentiecampagne zal via Facebook verlopen. Geïnteresseerden worden doorgeleid naar mijn website. Daar krijgt men info en daar wordt men doorverwezen naar de website van de leverancier. Als affiliate ontvang ik provisie over de verkopen.

  Vraag 1
  Als ik dit als privé persoon doe, moet ik dan over mijn provisie BTW afdragen? De verdienste geef ik gewoon bij de IB aangifte als overige verdienste?

  Indien de provisie geen kleine bijverdienste meer is maar hoofdverdienste dan wil ik deze activiteit in een BV onderbrengen.

  Vraag 2
  Kan zo’n switch na 2 of 3 maanden (of nog later) gedaan worden?

  Vraag 3
  Moet ik dan wel 21% van mijn provisie als zijnde BTW afdragen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sam,

   1. Als privé persoon is BTW niet van toepassing. In dat geval moet je je bij het affiliate programma registeren als privé persoon, en het affiliate programma zal jouw commissie dan exclusief BTW uitbetalen. Jij hoeft verder niks meer te doen behalve je verdiensten eenmaal per jaar te melden bij je aangifte inkomstenbelasting als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. (zie ook de veelgestelde vragen pagina)

   2. Later switchen kan prima, geen probleem.

   3. Vanaf het moment dat je als bedrijf handelt is BTW wel van toepassing. Je moet de instellingen van je affiliate account dan veranderen in een zakelijk account, en het affiliate programma zal vanaf dat moment automatisch je provisie plus BTW overmaken. (Feitelijk bereken jij vanaf dat moment BTW over de geleverde diensten.) Voor wat je netto overhoudt maakt dat niets uit, want vanaf het moment dat je zakelijk handelt dien je alle BTW die je verdient elk kwartaal af te dragen aan de fiscus via een zogenaamde aangifte omzetbelasting. En voor het affiliate programma maakt het ook niks uit, want zij kunnen die extra uitbetaalde BTW weer terugvragen.

   Dat is namelijk een groot voordeel van handelen als bedrijf: alle BTW die je betaalt (als onderdeel van bedrijfskosten en investeringen) kun je terugvragen. Als je denkt meer dan een klein beetje kosten te maken en/of te investeren dan is het dus zeker aan te raden om al vanaf het begin als bedrijf te gaan handelen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het beste eens rondzoeken op het Higherlevel ondernemersforum.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens