Geld verdienen met bloggen

Laatst bijgewerkt: 09 december 2023

Bloggen is het bijhouden van een blog (het moderne woord voor ‘weblog’). Blogs kunnen overal over gaan; bijvoorbeeld over huisdieren of grappige filmpjes, maar ook over brede onderwerpen zoals marketing of mode. Populaire blogs hebben vaak veel vaste lezers en daar kan natuurlijk geld aan verdiend worden.

Waarover bloggen?

Wil je een nieuwe blog starten maar heb je nog geen onderwerp? Neem dan even de tijd een goed onderwerp te bedenken. Kies in de eerste plaats voor een onderwerp dat je echt boeit. Daarnaast is het een groot voordeel als je al veel afweet van het onderwerp dat je kiest, maar noodzakelijk is dat zeker niet. In de loop van de tijd wordt je namelijk vanzelf een expert en in het begin (als je toch maar weinig bezoekers hebt) kun je prima online vooronderzoek doen voordat je een bepaald artikel schrijft. Tot slot is het natuurlijk relevant er rekening mee te houden dat je geld wilt verdienen met je blog. Dat kan op zich wel met elk onderwerp, maar vanzelfsprekend gaat het een stuk makkelijker met een blog over de nieuwste tv’s dan met een blog over je huisdier.

Twee andere tips voor je onderwerp keuze:

 • Denk goed na over de naam die je kiest voor je blog. Je blognaam later aanpassen (als je al veel vaste bezoekers hebt) is altijd problematisch. Kies een naam waarvan de .nl-domeinnaam nog vrij is. Dat kun je controleren bij SIDN.
 • Kies daarnaast bij voorkeur een onderwerp waarover nog nauwelijks andere Nederlandse blogs bestaan. Begin dus geen beautyblog; daar zijn er al heel veel van en daarmee haal je je dus ook veel concurrentie op de hals.

Het beste blog platform? WordPress!

Als je een onderwerp en naam hebt gekozen voor je blog is de volgende stap het kiezen van een blog platform. Dat is het systeem waarmee je je blog gaat beheren. Het bekendste en beste blog platform is WordPress. Het maken van een nieuwe blog post is met WordPress bijna net zo makkelijk als het sturen van een mailtje. Maar het grootste voordeel van WordPress is dat het ‘open source’ is. Dat betekent dat het basis-platform gratis is, en er heel veel (gratis en betaalde) themes en plugins voor te downloaden zijn. Themes zijn layouts. Plugins zijn kant-en-klare extra functionaliteiten (een soort ’toppings’) die je kunt toevoegen aan het basis-platform; zoals een contactformulier, kalender of nieuwsbrief systeem. Daardoor kun je je blog met WordPress helemaal naar eigen wens inrichten, zonder dat je een designer of programmeur hoeft in te huren.

› Meteen je eigen WordPress-blog beginnen

Nu het blog platform is gekozen is de volgende stap het kiezen van een hosting provider. Dat is het bedrijf dat de webruimte en domeinnaam van je website verzorgt. Als je onervaren bent met websites bouwen kun je het best een hoster kiezen die een automatische WordPress installatie aanbiedt. Een goede keus is Keurig Online. Dat bedrijf biedt naast automatische installatie (uitleg hier) namelijk ook erg lage prijzen. Je kunt er je eigen WordPress-blog starten op een .nl-domeinnaam voor €26,62 per jaar. (= €10 voor de domeinnaam + €1/maand voor de hosting + €4,62 BTW)

Heb je wel ervaring met websites bouwen? Dan kun je je hosting en domeinnaam ook prima regelen via een ander bedrijf, en dan WordPress helemaal zelf installeren op je webruimte. Je kunt WordPress gratis downloaden op WordPress.org en als je de installatie uitleg volgt hoeft die installatie niet meer dan 5 minuutjes te duren. Een hoster zo goedkoop als Keurig Online zul je echter niet snel vinden.

› Of WordPress eerst gratis uitproberen

Wil je het WordPress platform gratis uitproberen? Dan kun je een gratis blog aanmaken op wordpress.com. Je domeinnaam wordt dan jouwblognaam.wordpress.com. Nadelen zijn dat je uit maar een beperkt aantal layouts kun kiezen, je helemaal geen eigen plugins kunt installeren, er reclame op je blog wordt getoond, en dat je je blog niet aan een .nl-domeinnaam kunt koppelen. Het is daarom echt aan te raden deze optie alleen te gebruiken om het WordPress systeem te proberen. Begin geen serieuze blog op wordpress.com, want als je blog vervolgens succesvol wordt en je hem toch wilt gaan verhuizen naar een .nl-domeinnaam dan is dat echt een enorm gedoe.

Hoe verdien je vervolgens met je blog?

Het enige dat je nodig hebt om geld te kunnen verdienen met je blog zijn bezoekers. In het begin moet je focus daarom vooral liggen op het creëren van een populaire blog. Maak regelmatig nieuwe posts, zorg dat je interessante informatie biedt, en promoot je blog door links te ruilen met andere sites. Als je eenmaal redelijk wat bezoekers hebt kun je beginnen met de standaard verdien methodes voor websites: zoals het plaatsen van Adsense of affiliate advertenties. Als je blog veel bezoekers heeft heb je echter ook nog een andere mogelijkheid: het verkopen van ‘advertorials’. Dat kan via LinkPizza.

Adverteerders kunnen via LinkPizza namelijk posts, reviews en links inkopen op websites die zijn aangesloten bij LinkPizza. Dat is een advertentie vermomd als artikel. Als je een tv-blog hebt kan het bijvoorbeeld zijn dat Samsung je betaalt voor het schrijven van een positief artikel over hun nieuwste tv. Je kunt bij LinkPizza zelf aangeven tegen welke prijs adverteerders zo’n advertorial mogen kopen op jouw blog. Als je hiermee aan de slag wilt kun je je aanmelden als Influencer bij LinkPizza. Dat is echter alleen mogelijk als je minimaal 1000 bezoekers per maand hebt.

Vloggen (video bloggen)

Vloggen is het bijhouden van een ‘vlog’ (een video weblog). Het beste platform voor het bijhouden van een vlog is natuurlijk YouTube. Als je daarmee geld wilt verdienen kun je al vanaf het begin advertenties inschakelen voor je YouTube kanaal. Heeft je vlog na verloop van tijd grote aantallen vaste kijkers? Dan kun je je daarnaast ook aanmelden bij Blogmij zodat adverteerders advertorials bij je kunnen kopen.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Manon V.

  Vast een hele domme vraag… maar ik las ergens dat je ongeveer 3 euro verdient als 1000 bezoekers je blog bezoeken. Hoe komt dat geld dat op een rekening? Gaat dat automatisch via de credit card waarmee je je jaarlijks bedrag voor je account hebt betaald?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Manon,

   Dat is afhankelijk van het advertentie-platform waarmee die advertenties worden getoond. In de meeste gevallen is dat Google Adsense en daar kun je je gewoon op je bankrekening laten uitbetalen.

 • pete g.

  Als je gaat vloggen zijn de verdiensten per vlog in elk land hetzelfde bijvoorbeeld USA en Australië tegenover India en Thailand?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Pete,

   Nee, er zijn geen vaste verdiensten per views. Je verdient past als een bezoeker op een advertentie klikt (of in het geval van video-advertenties; een minimum aantal seconde kijkt) en hoeveel dat is verschilt per advertentie.

   Advertenties over verzekeringen voor de Amerikaanse markt leveren doorgaans meer op dan het advertenties voor snoep in de Aziatische markt, maar YouTube probeert in ieder geval automatisch die advertenties te tonen waarop de doelgroep van jouw video met de grootste waarschijnlijkheid klikt.

   In het algemeen kan je zeggen dat je 1 tot 4 euro per 1000 views verdient.

 • Nihed G.

  Een blog bij houden lijkt me een leuk idee! Echter vraag ik me af hoe je aan bezoekers komt. Ik wil namelijk een vrij persoonlijke blog starten en in de eerste instantie dus niet promoten onder familie en vrienden. Bezoekers zijn altijd een goede motivatie en verder zou het niet vreselijk zijn om een goed zakcentje er van te verdienen in de toekomst :)

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nihed,

   Er zijn een aantal standaard manieren om je bezoekersaantallen op te krikken; je blog delen met connecties en op forums, links ruilen met andere sites, of advertenties voor je eigen blog inkopen bij andere sites en/of social media.

   Maar uiteindelijk gaat het eigenlijk allemaal om content, oftewel de inhoud van je blog. Als je regelmatig interessante nieuwe artikelen schrijft dan zullen je bezoekers uit zichzelf terugkomen, zullen je bezoekers die artikelen ook uit zichzelf gaan delen via social media, en zul je ook vanzelf meer bezoekers krijgen via zoekmachines als Google.

   Vrijwel elke nieuwe blog start zonder bezoekers. Het is dan de kunst door te zetten en nieuwe artikelen te blijven toevoegen, zodat langzaam je bezoekersaantallen stijgen. Daarbij is het vooral belangrijk niet vanaf het begin af aan al overal op je blog reclame te plaatsen, want dat schrikt bezoekers af. Prioriteit één moet zijn goede content schrijven en daarmee een succesvolle blog op te bouwen, en als je uiteindelijk veel bezoekers hebt dan kun je wat reclame plaatsen.

   De beste tip is daarom eigenlijk een onderwerp te kiezen dat je echt boeit en waarmee je ook op de lange termijn bezoekers denkt te kunnen blijven boeien. Succes :)

 • sacha b.

  Hallo,

  Ik ben vandaag een gratis blog begonnen (WordPress).

  Maar nu is mijn vraag, kan ik hier ook al geld mee verdienen . Of heb ik daar een bepaalde account voor nodig? En mijn volgende vraag. Om betaalde kliks te zien en te krijgen. Wat moet ik daarvoor doen?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Sacha,

   Alle uitleg die je nodig hebt staat in de artikeltekst onder het kopje “Hoe verdien je vervolgens mij je blog?”

   Samengevat komt het erop neer dat geld verdienen met een blog kan door er reclame op te zetten, maar dat dat pas zin heeft als je blog bezoekers heeft. Bovendien moet je oppassen dat je er niet zoveel reclame opzet dat het bezoekers afschrikt.

 • Anneke S.

  Wat verdien je nou eigenlijk met zo’n blog?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Anneke,

   Zo’n vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Het is hetzelfde als vragen hoeveel er met een website of eigen bedrijf te verdienen valt. Sommige mensen verdienen er niks mee (of maken zelfs verlies), bij anderen gaat het om vele miljoenen.

 • Michel O.

  Zeer interessant artikel, niks op aan te merken.
  Er is nog altijd veel geld te verdienen met bloggen.

 • Fara B.

  Vanaf hoeveel bezoekers per maand kan je jezelf aanmelden bij blogmij? En hoeveel inkomen verdien je ongeveer als je 10.000 bezoekers per maand hebt?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Fara,

   Je kunt je aanmelden bij Blogmij als je minimaal 5.000 unieke bezoekers per maand hebt. Als je aan die voorwaarde voldoet betekent dat overigens niet dat je aanmelding ook automatisch wordt goedgekeurd. Waar het Blogmij vooral omgaat is dat je een blog hebt met een professionele uitstraling die ook echt interessant is voor adverteerders.

   Hoeveel je verdient of kunt verdienen is eigenlijk niet te zeggen; dat ligt volledig aan het onderwerp van je blog, het type bezoekers en hoe prominent de advertorials van jou mogen zijn. Vanzelfsprekend zijn 10.000 bezoekers van een blog over het vergelijken van hypotheken meer waard dan 10.000 bezoekers van een blog over grappige filmpjes. De bezoekers van de hypotheek-blog zijn immers veel interessanter voor adverteerders.

   Succes!

 • Otis N.
  4

  Interessant artikel. Je kunt inderdaad veel geld verdienen met het plaatsen van blogs. Belangrijk is wel dat je je vooral richt op de inhoud (en daar later pas geld wil mee gaan verdienen), anders hebben lezers dat in de gaten.

 • Elleke T.

  Ik dacht dat een hosting pakket aan bepaalde eisen moet voldoen om er WordPress op te kunnen draaien. Is dat niet zo?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Elleke,

   Je hebt gelijk, er zijn inderdaad een paar ‘eisen’:
   Om WordPress vlotjes te kunnen draaien heb je altijd een webhostingpakket met minimaal 1 database en bij voorkeur minimaal 128MB geheugen nodig. Als je pakket minder geheugen heeft kan je site wat langzaam zijn (al hangt dat ook weer af van het aantal plugins dat je hebt geïnstalleerd).

   De genoemde pakketten van Keurig Online voldoen in ieder geval allemaal aan deze eisen. Succes!

  • Wij hanteren inderdaad standaard een php memory limit van 128mb. Onze hosting is uitermate geschikt voor WordPress, desgewenst kunnen wij de installatie voor u verzorgen.

   Mvg,

   KeurigOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens