Geld verdienen met Google Adsense

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2019

Wil je geld verdienen met je website maar weet je niet hoe? Dan is Google Adsense vaak de makkelijkste oplossing. Je plaatst wat code op je site, en op die plek verschijnen voortaan automatisch advertenties die passen bij de inhoud van je pagina’s. Klikt een bezoeker op zo’n advertentie, dan verdien jij geld.

Aan de slag met Google Adsense

Dat begint met je aanmelden bij Google Adsense. Dat is gratis, maar er is wel een minimum leeftijd van 18 jaar. Na je aanmelding ga je naar “Mijn advertenties” en klik je op “+ Nieuw advertentieblok”. Je kunt dan kiezen welk formaat en welk type advertentieblok (tekst en/of beeld) je op je site wilt tonen. Daarna krijg je een code die je op je site moet plaatsen op de plek waar je de advertenties wilt tonen. Elke keer dat een bezoeker op zo’n advertentie klikt verdien jij geld. Je mag maximaal drie blokken op één pagina plaatsen en zodra je €70 hebt verdiend kun je je laten uitbetalen.

Hoe zien Adsense advertenties eruit?

Google Adsense advertenties zijn veruit de meest voorkomende advertenties op het internet en het is zodoende vrijwel onmogelijk dat je ze nog nooit ben tegengekomen. Op de pagina met voorbeeld advertenties kun je zien hoe de verschillende soorten Adsense advertenties eruit zien. De kleuren van de advertenties kun je overigens nog zelf aanpassen zodat ze wat beter passen bij het design van je site.

Voorbeeld van een Adsense advertentieblok:

Voorbeeld van een Google Adsense advertentie

Waar komen de advertenties vandaan?

Google Adsense is afhankelijk van Google Adwords. Samen vormen zij het advertentie platform van Google. Via Adwords kunnen adverteerders aangeven bij welke onderwerpen ze willen adverteren en wat ze daar per klik voor bereid zijn te betalen. Via Adsense kunnen webmasters geld verdienen aan het vertonen van die advertenties.

Waarom is Google Adsense zo populair?

Google Adsense toont automatisch die advertenties waar jij als webmaster het meest aan verdient. Daarbij maakt Google een slimme afweging tussen de vergoeding per klik (die de adverteerders bereid zijn te betalen) en de kans dat er op de advertentie wordt geklikt (hoe relevanter de advertentie voor de bezoeker, hoe groter de kans dat erop wordt geklikt).

Bezoekers klikken sneller op advertenties die aansluiten bij de informatie waarnaar ze al op zoek waren. Zo is de kans dat een bezoeker van een belastingsite klikt op een advertentie voor een boekhoudprogramma veel groter dan de kans dat zo’n bezoeker klikt op reclame voor een spelletjessite. De match tussen de inhoud van je website en het onderwerp van de advertenties wordt automatisch gemaakt door Adsense.

Hoeveel kun je verdienen?

Bij een gemiddelde site wordt er bij 2 tot 5 procent van alle paginaweergaves op een Adsense advertentie geklikt. (Dat wordt de ‘click-through-rate’ of CTR genoemd.) De verdiensten per klik hangen af van het type advertenties en dus van het onderwerp van je website. Een voorzichtige inschatting is dat een gemiddelde klik 15 eurocent opbrengt. (Dat heet de ‘commission-per-click’ of CPC.) Heb je een gemiddelde site, met een CTR van 3% en een CPC van €0.15, dan zijn je verwachte verdiensten dus €4.50 per 1000 paginaweergaves.

Als je bent ingelogd op je Google Adsense account kun je allerlei statistieken van jouw advertentieweergaves inzien: het aantal weergaves, je CTR, CPC, etc. Zo weet je precies waar ruimte ligt voor verbetering!

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd voor het aanmaken en hebben van een Adsense account is 18 jaar. Als je minderjarig bent, toch een account aanmaakt, en Google komt daarachter, dan wordt je accountsaldo bevroren en kun je een levenslange Adsense ban krijgen. Ben je jonger dan 18 en wil je toch geld verdienen met Adsense? Vraag dan aan één van je ouders of je een account op zijn of haar naam mag aanmaken. Een Adsense account kan alleen maar geld opleveren en nooit geld kosten dus de meeste ouders vinden dat geen probleem.

Valsspelen?

Denk je na het lezen van deze pagina dat het klikken op je eigen Google Adsense advertenties een makkelijke manier is om geld te verdienen? Dan heb je het mis. Het algoritme van Google is enorm geavanceerd herkent dat soort fraude heel snel. (Daarbij wordt er onder andere gekeken of de CTR niet te hoog is, en of er niet te vaak vanaf dezelfde IP-adressen wordt geklikt.) Bovendien riskeer je levenslang verbannen te worden van Adsense en het verliezen van al je gemaakte inkomsten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Carmen T.

  Hoi hoi,

  Ik snap het even niet met betrekking tot het verdienmodel aangaande Adsense. Je ontwerpt een website/blog en zorgt voor genoeg content, daarnaast plaats je advertentie blokken. Als een bezoeker op die advertenties klikt dan verdien je. Maar verdien je helemaal niets met het feit dat die bezoeker op jouw website is beland? Ben je dus alleen afhankelijk van het feit of de bezoeker op de advertentie klikt om te verdienen?

  Groetjes,
  Carmen

  • Geldverdienen.nl

   Hi Carmen,

   Dat is correct..

 • geert s.

  Hoi,

  Mijn blog krijgt ondanks veel content bijna geen bezoekers. Heb je nog tips? Metatags en de standaard kleine dingen hebben niet geholpen:(

  Met vriendelijke groet,

  Geert

 • Ryon de R.

  Geachte heer, mevrouw,

  Ik zou graag iets meer willen weten over Google Adsense.
  Een vriend van mij had een paar jaar geleden iets via twitter gedaan. Is dit mogelijk? En op welke manier is dit mogelijk?
  Kan ik bijvoorbeeld een twitter account kopen en daar rendement uithalen met Google Adsense?

  Ik wacht je antwoord af.
  Hartelijk dank alvast

  Mvg,
  Ryon de Ruijter

  • Geldverdienen.nl

   Hi Ryon,

   Twitter zelf heeft daar, zover ons bekend, geen functie voor. Je zou eventueel zelf een WordPress-blog kunnen starten, die zo aan kunnen passen dat die blog automatisch via een RSS-feed de posts van je Twitter-account toont, en daar dan Adsense op activeren. Op je Twitter-account zou je dan een post kunnen plaatsen om je bezoekers naar die blog te leiden. Maar het gebruik van Google Adsense is alleen toegestaan als je content uniek is en als je (vaak) berichten van andere retweet/kopieert riskeer je dus ook dat je een Adsense ban kunt krijgen.

   Een logischere manier om geld te verdienen met een Twitter-account is via affiliate marketing.

 • robert h.

  ik heb de html code geplaats op mijn website maar ik zie nog geen advertentie op mijn site, hoelang duurt dit? ik las ergens dat het 2 uur duurt maar na 5 uur zie ik nog niks, is er nog iets dat ik moet doen om het af te ronden? en zijn weergaves gelijk aan visits of hits? dus als een bezoeker nogmaals op een andere pagina klikt wordt dan de advertentie opnieuw getoont en telt het dan als 2 weergaves? of is het 1 weergave per bezoeker

  • Geldverdienen.nl

   Hi Robert,

   Staat er misschien bij jezelf een AdBlocker aan?

   Weergaves geven aan hoe vaak een advertentie is vertoond. Als een bezoeker meerdere pagina’s bezoekt (of dezelfde pagina meerdere keren laadt) kan eenzelfde bezoeker dus meerdere weergaves genereren.

   • robert h.

    adblocker staat uit

    • Geldverdienen.nl

     Hi Robert,

     Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je de advertenties niet ziet, zie deze pagina. Als dat allemaal niet helpt, kun je het beste even hulp vragen op het Adsense productforum. Succes.

 • Piet van der p.

  Ik heb een interessante vraag. Ik heb 6 jaar geleden een filmpje op youtube geplaatst en heb ongeveer 730.000 vieuws. Ik heb nog niks uitbetaald gekregen waaraan kan dit aan liggen?
  Volgens mij ben ik te laat met geld vragen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Piet,

   Je kunt pas verdienen vanaf het moment dat je advertenties hebt ingeschakeld voor je filmpjes en je je Adsense account hebt gekoppeld aan het betreffende YouTube account. Je kunt helaas niet alsnog betaald krijgen voor views die je in het verleden hebt behaald; dat is omdat YouTube daar niet nu ineens alsnog advertenties bij kan vertonen.

 • Bas L.

  Ik heb een website met spel statistieken.
  ongeveer 200-1000 views per dag (weekeinde ligt stuk hoger)

  Website zijn voornamelijk tabellen die elke uur opnieuw gevuld worden.

  Echter Google keurt mijn aanvraag steeds af vanwege te weinig content.

  Ik kan onderaan de pagina’s wel wat extra uitleg geven. Maar geen idee of dit de oplossing is.

  Is er een goed alternatief voor Google Adsense?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Bas,

   meer content toevoegen is absoluut de manier om toch bij Google Adsense toegelaten te worden. Zorg er dan wel voor dat je niet alle content op één pagina zet maar over meerdere pagina’s verdeeld.

   Het meeste gebruikte alternatief voor Adsense is affiliate marketing, wat ook zeker heel veel op kan leveren. Succes.

 • Peter N.

  Ik heb zitten zoeken maar ik kon het niet echt vinden. Ik wou graag weten in hoeverre je namen van sites/winkels mag vermelden?

  Bijvoorbeeld dingen om mee te knutselen, zo van ik heb dat en dat gekocht bij “naam winkel”, of op “naam site” kan je meer info vinden …
  Dus in hoeverre mag je namen van merken, winkels of sites noemen in je verhaal?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Peter,

   Daar zit geen enkele wettelijke beperking op. Je mag merknamen en dingen zoveel noemen als je wilt. Merkenrecht heeft er meer mee te maken dat je merknamen van anderen niet mag gebruiken als naam voor je eigen producten.

   • Peter N.

    Dus als ik het goed begrijp is het geen enkel probleem als ik een lijst maak, met naam en logo van winkels en dergelijke, waar ik wel eens wat koop?
    Of namen noem van merken van bijvoorbeeld verf die ik gebruik?
    En een lijst met sites waar je handige tutorials kan vinden, ook geen probleem?

    • Geldverdienen.nl

     Hoi Peter,

     Klopt, dat is allemaal geen probleem.

 • Mirabelle F.

  Hallo,

  Wat is het beste moment om je aan te melden voor Google adsense? Vanaf het begin dat je je site online hebt of pas als je meer bezoekers hebt?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mirabelle,

   Je wordt pas bij Adsense toegelaten als je in ieder geval een beetje content hebt. Je aanmelden voordat je content hebt (of dat nu een site, artikelen of YouTube filmpjes zijn is irrelevant) heeft dus geen zin. Het maakt voor Adsense echter niet uit of je content ook echt bezoekers heeft of niet.

   Wat je dus het beste kunt doen is een account aanmaken meteen zodra je site live is. Succes.

 • Erwin D.

  Hallo,
  Ik heb al bijna 2 jaar een YouTube kanaal waar ik al ongeveer 900 euro mee heb verdient (ook uitbetaalt). Maar laatst kwam ik ergens achter waar ik nog nooit over nagedacht had…. Ik las dat je 18 moest zijn voor adsense. Ik ben zelf nu 17 en over een half jaartje 18. Nu weet ik niet wat het beste is om te doen aangezien ik geen ban wil van adsense. Zou ik wachten tot dat ik 18 ben en is dan wel alles goed mochten ze er nog achter komen? Of zou ik mijn ouders nu een adsense account laten aanmaken? Als ik mijn ouders een adsense account laat aanmaken, kan het geld dan nog wel op de rekening komen waar ik het nu ook op krijg?!

  • Geldverdienen.nl

   Dag Erwin,

   Twee opties:
   1. Niks doen en geen slapende honden wakker maken; je zegt dat je gewoon krijgt uitbetaald en wat dat betreft is er dus geen probleem. Echter, als Google er op wat voor manier dan ook achter komt dat je leeftijd niet correct is (bijvoorbeeld doordat je je echte leeftijd bij een andere Google dienst invoert), dan loop je het risico een ban te krijgen.
   2. Een nieuw Gmail account aanmaken op de naam van één van je ouders, daar ook een nieuw Adsense account mee aanmaken, en dat nieuwe Adsense account dan aan je YouTube account koppelen. Als je de nieuwe Gmail en Adsense accounts hebt aangemaakt doe je dat door naar deze pagina te gaan, daar op ‘geavanceerd’ te klikken, en vervolgens de optie ‘Kanaal verplaatsen naar je Google-account of een ander merkaccount’ te kiezen. Of je met dat nieuwe Adsense account nog wel op je huidige rekening kunt laten uitbetalen weten wij ook niet.

   Keuze is aan jou, maar optie 1 lijkt het meeste voor de hand te liggen ;)

 • Bas B.

  Hallo..
  Ik heb geen eigen website, kan ik me dan toch aanmelden voor adsense?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Bas,

   Dat kan wel, maar om er mee te verdienen heb je dan wel een ander medium nodig waar je dan je Adsense code kunt plaatsen. Voorbeelden zijn wanneer je geld wilt verdienen met YouTube of artikelen schrijven.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens