Geld verdienen aan negatieve energieprijzen

Laatst bijgewerkt: 17 april 2024

Goed doen voor het klimaat èn geld verdienen? Dat kan bij leveranciers van groene stroom die elk uur de dan geldende marktprijs in rekening brengen. Deze zogenaamde ‘beursprijs’ kan namelijk negatief zijn en in dat geval krijg je betaald voor het verbruiken van energie. Goed voor het klimaat, het net en voor jezelf!

Waarom stroomprijzen soms negatief zijn

Teveel stroom is slecht voor het electriciteitsnet en daarom kunnen stroomprijzen negatief worden op momenten van overproductie. Vroeger gebeurde dat zelden omdat klassieke energiecentrales relatief makkelijk een standje lager konden worden gezet. Energieproductie door windmolens en zonnepanelen is echter niet zo makkelijk te verlagen. Producenten betalen daarom liever dan dat ze hun wind- of zonnepark even uitzetten. Doordat er steeds meer windmolens en zonnepanelen in Nederland zijn is de stroomprijs daardoor vaker negatief, vooral op zonnige dagen met veel wind.

Hoe hiervan profiteren?

Om te kunnen profiteren van negatieve stroomprijzen heb je een energiecontract met zogenaamd ‘dynamisch tarief’ nodig:

  • Bij een vast tarief betaal je het hele jaar een vast prijs.
  • Bij een variable tarief wordt de prijs meestal een paar keer per jaar aangepast.
  • Bij een dynamisch tarief beweegt je prijs continue met de energiemarkt mee: bij stroomprijzen gebeurt dat elk uur, bij gasprijzen elke dag.

De beste aanbieder van deze optie is Tibber. Je betaalt er vast €3,99 per maand plus de beursprijs zonder winstopslag. Ze zijn daarmee 25% tot 50% goedkoper dan de meeste andere aanbieders – en dat dus met 100% groene energie.

Tips bij je verbruik

Gebruik de Tibber-app om te zien wanneer de beursprijs het laagst is en pas je verbruik daar op aan: je auto opladen, wasmachine draaien en Quooker aanzetten ;) doe je uiteraard het beste als de prijzen laag of zelfs negatief zijn. Ook handig is de functie om de temperatuur in huis zich te laten aanpassen aan de stroomprijs.

Het terugleveren van energie (als je zelf zonnepanelen hebt) is overigens ook mogelijk en je krijgt ook dan de beursprijs per uur betaalt. Dat is meer dan bij andere bedrijven en sowieso de maximale vergoeding die bedrijven überhaupt bereid zijn te betalen, want voor meer dan die prijs kunnen ze de door jou geproduceerde stroom toch niet doorverkopen. Ook voor het terugleveren van stroom zit je dus goed bij Tibber.

Slotopmerking

Alhoewel dit geen zuivere verdien methode is (je kunt weliswaar sommige uren geld verdienen, maar zult -tenzij je zonnepanelen hebt- de meeste uren nog steeds geld betalen) hebben we besloten deze optie toch op te nemen. Iedereen heeft immers een energiecontract en elke bespaarde euro is net zoveel waard als een verdiende euro.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens