Geld verdienen met medisch onderzoek

Laatst bijgewerkt: 21 mei 2019

Medicijnen mogen pas op de markt worden gebracht als ze uitvoerig zijn getest. Testen op mensen hoort daarbij. Voor deelname aan medisch onderzoek worden daarom hoge vergoedingen geboden. Het klinkt als een makkelijke manier om snel veel geld te verdienen, maar risicoloos is het natuurlijk niet.

Waarschuwing vooraf

Het toezicht op medisch onderzoek is enorm streng in Nederland, en de kans dat je als proefpersoon ernstige bijwerkingen of blijvende gezondheidsschade oploopt is daardoor klein. Maar je gezondheid wordt niet voor niets ‘je meest waardevolle bezit’ genoemd. Denk dus héél goed na voordat je kiest voor deze verdien manier.

Hoe werkt het?

Betaald medisch onderzoek voor nieuwe medicijnen vindt in Nederland plaats in gespecialiseerde onderzoeksklinieken. De bekendste zijn PRA (in Groningen), CHDR (in Leiden), en QPS (in Groningen). Deze klinieken zijn ingericht op meerdere nachten verblijf; naast slaapkamers zijn er gemeenschappelijke ruimtes, recreatieruimtes, badkamers, binnenplaatsen, etc.

Afhankelijk van het type onderzoek wordt je een paar dagen tot maximaal een maand opgenomen in zo’n kliniek, samen met andere deelnemers van hetzelfde onderzoek. Je krijgt daar dan een medicijn of placebo toegediend (een placebo is een nep-medicijn zonder werkzame stoffen), en vervolgens worden er gedurende je verblijf regelmatig tests en onderzoekjes bij je uitgevoerd. Denk aan het meten van je hartslag, bloed, urine, etc. Op momenten je niet met het onderzoek bezig bent mag je doen wat je zelf wilt, bijvoorbeeld tv kijken, lezen, werken op je laptop (als je die hebt meegenomen), of spelletjes spelen in de recreatieruimte met andere patiëntvrijwilligers.

Jaarlijks doen er ongeveer 40.000 Nederlanders mee aan dit type betaald medisch onderzoek. Een video-introductie van PRA staat hierboven.

Om wat voor medicijnen gaat het?

Geneesmiddelenonderzoek is nodig voor allerlei soorten medicijnen; van middeltjes tegen depressie en overgewicht, tot geneesmiddelen voor diabetes en trombose. Echt zware geneesmiddelen (bijvoorbeeld tegen kanker) worden overigens nooit op gezonde vrijwilligers getest, maar alleen op zieke patiënten. (Patiënten die ook echt beter zouden kunnen worden door gebruik van het nieuwe medicijn).

Hoeveel kun je verdienen?

De hoogte van de vergoeding heeft nooit te maken met ‘hoe gevaarlijk’ een onderzoek is, maar alleen met hoe vaak je aan testjes en onderzoeken mee moet doen.

Er wordt altijd gewerkt op basis van een dagvergoeding tussen de 100 en 190 euro. De precieze hoogte van de vergoeding hangt af van hoe intensief je dag is; moet je aan veel tests en onderzoekjes meedoen of heb je juist veel vrije tijd? Gemiddeld kun je rekenen op €120 per dag. Bovenop de dagvergoeding ontvang je een reiskostenvergoeding van €0.19 per kilometer.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Bij elk onderzoek worden bepaalde eisen gehanteerd met betrekking tot leeftijd en geslacht. Daarnaast zijn de onderzoekers soms specifiek op zoek naar gezonde vrijwilligers en andere keren juist naar patiënten.

De keuring is voornamelijk een formaliteit. Als je voldoet aan de voorwaarden die op de website staan aangegeven kom je vrijwel altijd door de keuring heen.

Via de websites van de onderzoeksklinieken kun je meer informatie opvragen over een specifiek onderzoek. Als je je aanmeldt voor een onderzoek ontvang je een informatie-pakket en wordt er telefonisch contact met je opgenomen om een afspraak te maken voor een informatiegesprek en een medische keuring. Bij die keuring wordt vastgesteld of je voldoet aan de gestelde voorwaarden en geschikt bent voor deelname. Je krijgt daar bij alle klinieken een reiskostenvergoeding voor van €0.19 per kilometer. Alleen bij CHDR ontvang je daarbovenop een vaste vergoeding van €15 voor de keuring zelf.

Overzichten van aankomende onderzoeken:

 1. Onderzoeken bij PRA
 2. Onderzoeken bij CHDR
 3. Onderzoeken bij QPS

Hoe veilig is het?

Nieuwe medicijnen mogen pas op mensen worden getest als er aan een heleboel strenge wettelijke eisen is voldaan. Na jarenlang laboratorium onderzoek (waarbij ook vaak proefdieren worden gebruikt) moet er overtuigend bewijs op tafel liggen dat het nieuwe medicijn met grote zekerheid werkt en geen onacceptabele bijwerkingen zal hebben. Bovendien moet het voorgestelde onderzoek vooraf door een onafhankelijke “medisch-ethische toetsingscommissie” (METC) worden goedgekeurd. Het risico op ernstige bijwerkingen is daardoor relatief klein.

Maar er wordt natuurlijk niet zonder reden op mensen getest. De situatie is nou eenmaal dat de onderzoekers niet zeker weten hoe het menselijk lichaam op het betreffende medicijn reageert. Ongeveer 10 tot 20 procent van alle testpersonen krijgt last van lichte bijwerkingen (zoals hoofdpijn, misselijkheid of diarree). En alhoewel het in de praktijk nauwelijks voorkomt, loop je als proefpersoon ook het risico dat je ernstige bijwerkingen of blijvende gezondheidsschade oploopt. Als dat gebeurt, wordt het onderzoek uiteraard wel meteen stopgezet.

De vraag die je jezelf moet stellen is of het geld dat je kunt verdienen voor jou genoeg compensatie is voor de risico’s die je loopt.

Rechten van proefpersonen

In de wet is vastgelegd dat je als medisch proefpersoon op elk moment mag stoppen, ook als je geen bijwerkingen hebt. Je krijgt dan gewoon de vergoeding uitgekeerd die hoort bij de tijd die je tot dan toe in de kliniek bent verbleven. Daarnaast staat er ook in de wet dat je maximaal eens in de drie maanden mee mag doen aan medisch onderzoek. Om die wet te kunnen handhaven worden je deelnames bijgehouden in een landelijke database waar alle klinieken toegang tot hebben.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Willeke D.

  Ik woon in een psychiatrisch ziekenhuis ik heb astma diabetes type 2 en psychisch heb ik vordering kan ik dan ook mee doen aan medisch onderzoek en dat ik de medicijnen in de instelling ga testen op betaling

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Willeke,

   Dat verschilt per bureau en per onderzoek. Wat precies de vereisten zijn staat voor elk onderzoek altijd duidelijk op de site van het betreffende onderzoeksbureau vermeld.

 • Rian V.

  Ik ben gisteren voor niets naar QPS in Groningen gegaan, omdat mijn hartslag maar 37 is. Geen formaliteit dus, ook voor andere onderzoeken vN hen kom ik daardoor niet in aanmerking. Enig idee waar dit wel kan? Iemand?

 • Nelleke G.

  Klopt het dat bij elk onderzoekscentrum de anticonceptiepil is vereist als vrouw (of overgang etc, oftewel uitsluiten van kinderen krijgen) ?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Nelleke,

   Dat klopt niet, wat precies wel en/of niet vereist is steeds altijd in de site onderzoeksbeschrijving op de site van het onderzoekscentrum beschreven. Voor meer inhoudelijke vragen kun je vervolgens het beste even contact opnemen met de support van het onderzoeksbureau zelf.

 • Chiënne van H.

  hoi,
  wanneer er iets mis gaat, ben je dan verzekerd of draai je zelf voor alle kosten op?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chiënne,

   Je bent altijd verzekerd voor de behandeling van gezondheidsproblemen die door deelname aan de test optreden.

 • Aliona O.

  Vanaf welke leeftijd kan je proefpersoon worden?

  mvg

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Aliona,

   Altijd minimaal 18 jaar. Voor individuele onderzoeken kan het zijn dat er nog specifiekere leeftijdseisen zijn; bijvoorbeeld alleen deelnemers tussen de 30 en 40. Dat soort eisen worden altijd duidelijk aangegeven bij de onderzoeksbeschrijving.

 • Joey A.

  Ik ga mee doen aan onderzoek waarbij ik 20 dagen moet blijven en dan nog 4 bezoeken achteraf dag 105 en 108 worden genoemd hoe zit het met betaling krijg je die ook pas volledig achteraf? Dus na 108 dagen dat ik uit die kliniek ben gekomen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Joey,

   Voor antwoorden op dit soort vragen kun je het beste even contact opnemen met de support van de betreffende onderzoekskliniek. Hoe er in dit soort gevallen met de betalingen omgegaan wordt verschilt per kliniek.

 • Roger K.

  Het bruto bedrag dat ik moet krijgen.. gaat daar eerst al de belasting af via jullie of moet ik dat zelf wel of niet opgeven en afstaan.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Roger,

   Je krijgt inderdaad bruto bedragen en dat betekent dat je die bedragen zelf moet aangeven bij je belastingaangifte en er afhankelijk van je situatie ook nog belasting over moeten betalen. Je dient de inkomsten in ieder geval op te geven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Zie ook de veelgestelde vragen pagina.

 • kwintijn e.

  goede middag,

  ik las bij elke onderzoek dat je njet mag roken. hoe lang moet je gestopt zijn om hier aan mee te doen…?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Kwintijn,

   Voor een antwoord op dit soort vragen kun je het beste even contact opnemen via de contactpagina van het onderzoeksbureau zelf. Succes.

 • Marc V.

  Ik heb overgewicht en last van last van diabetes en wil ook graag een bijdrage leveren aan de wetenschap en vraag me af of ik kan deel nemen aan een test.

  • Geldverdienen.nl

   Dag Marc,

   Het hebben van overgewicht, diabetes en/of andere gezondheidsproblemen betekent niet automatisch dat je niet mee kunt doen met dit soort onderzoeken, en vaak zijn de onderzoekers juist op zoek naar testpersonen met een specifiek gezondheidsprobleem.

   De precieze eisen staan altijd duidelijk aangegeven bij de onderzoekdsomschrijvingen. Voor een overzicht van onderzoeken klik je op de links onder het kopje “Overzichten van aankomende onderzoeken” in de artikeltekst.

 • marc c.

  Hey,
  ik ben bijna 27 en woon in België, tegen Antwerpen. Zou het beter zijn voor mij dergelijk onderzoek te laten doen hier? Zo ja, wat zijn betrouwbare faciliteiten in België? Ik zoek uiteraard zo dicht en veilig mogelijk.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Marc,

   Wij hebben zelf geen ervaring met bureau’s in België, maar met Google kun je er wel wat vinden: bijvoorbeeld CPU, SGS en CRU. Hopelijk heb je hier wat aan, succes.

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens