Geld verdienen met Bitcoin

Laatst bijgewerkt: 10 april 2019

Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn booming en het is duidelijk dat er veel geld mee verdiend kan worden. Microsoft en Goldman Sachs investeren erin en ook Putin lijkt het concept inmiddels te omarmen. Daarom op deze pagina de belangrijkste verdienstrategieën: investeren (buy-and-hold), actief handelen en minen.

Wat is Bitcoin?

Cryptovaluta (ook crypto currencies, cryptos of simpelweg coins genoemd) zijn op cryptografie gebaseerde digitale munten. De eerste en bekendste is Bitcoin, maar er bestaan inmiddels vele alternatieve coins (‘altcoins’ genoemd). De meeste altcoins richten zich op een specifieke niche of beweren in bepaalde opzichten beter te zijn dan Bitcoin, en proberen daaraan hun bestaansrecht te ontlenen.

Wat alle cryptovaluta gemeen hebben is dat ze op cryptografie gebaseerd zijn. Dat zijn digitale versleutelingstechnieken die het mogelijk maken dat cryptomunten o.a. de volgende eigenschappen (kunnen) hebben: geld kan niet afgepakt of gestolen worden, geen inflatie, volledige anonimiteit en geen transactiekosten. Sommige mensen denken dat cryptovaluta door deze eigenschappen wel eens populairder dan traditionele munten zoals de euro of dollar zouden kunnen worden.

Net als bij traditionele valuta is de waarde van een cryptomunt voor een belangrijk deel gebaseerd op vertrouwen in vraag en aanbod: vertrouwen dat je jouw geld ook in de toekomst nog in kan ruilen voor (andere dingen van) waarde. Veel cryptovaluta hebben daarbij nog een lange weg te gaan, in de winkel iets kopen met Bitcoin is immers nog bijna nergens mogelijk. De belangrijkste reden voor veel mensen om toch nu al coins te kopen is dan ook puur speculatief; die mensen hebben de hoop en/of verwachting dat cryptos in de toekomst nog veel meer waard kunnen worden.

Waarom stijgen de prijzen zo?

Als je denkt dat een bepaalde coin in de toekomst meer gebruikt zal worden, dan kan het nu kopen van die coin toch al interessant zijn. Hogere toekomstige vraag betekent (als de coin niet bijgedrukt kan worden) namelijk dat de toekomstige prijs ook hoger zal zijn. Wat coins speciaal maakt is dat het verschil tussen huidige en toekomstige vraag in potentie enorm is. En in dat geval is het potentiële rendement ook enorm.

Want stel je eens voor dat Bitcoin ooit de belangrijkste wereldmunt zou worden. Schattingen zijn dat momenteel minder dan 1 op de 2000 mensen wat Bitcoins hebben en in vrijwel al die gevallen hebben die mensen nog steeds een veel groter deel van hun vermogen in traditionele munten zitten. Als Bitcoin ooit echt de belangrijkste wereldvaluta zou worden, dan kan de prijs van 1 Bitcoin niet ondenkbaar op tientallen miljoenen euros of dollars per coin komen te liggen. (1 Bitcoin kan overigens in honderdmiljoen stukjes opgedeeld worden [genaamd ‘Satoshis’], dus dat betekent niet dat je geen Bitcoin meer zou kunnen kopen als je geen miljonair bent)

Geld verdienen aan cryptomunten?

Er zijn veel manieren om mee te liften op het succes van cryptovaluta. De belangrijkste worden hieronder toegelicht. Let op dat al deze methoden risicovol zijn. Als een coin een bubble blijkt of er iets technisch fout gaat kun je al je inleg verliezen. Zelfs als de kans groter lijkt dat je over 5 jaar spijt zult hebben van nu niet investeren, investeer in ieder geval nooit geld dat je niet echt kunt missen.

METHODE 1: Investeren (buy-and-hold)

Waar Bitcoin een aantal jaar terug nog als tijdelijke hype werd weggezet, lijken Bitcoin en altcoins inmiddels hier om te blijven. Keer op keer werd gezegd dat Bitcoin een bubble is gedoemd om te crashen, maar keer op keer is ook gebleken dat investeren op de langere termijn toch veel oplevert. Ja Bitcoin en zeker ook de vele altcoins zijn volatiel (wat betekent dat de prijs sterk schommelt) maar vooral bitcoin is op de langere termijn tot nu toe enkel omhoog gegaan.

De minst risicovolle manier om proberen te profiteren van verder succes is het kopen van coins waar je in gelooft en die dan aanhouden. Op z’n Engels ‘Buy and hold’. Kopen en er dan gewoon een paar jaar niet meer naar omkijken. Als de prijs op korte termijn toch zou dalen, geen paniek maar vertrouwen op je verwachting dat de prijs op lange termijn toch wel weer hoger zal uitkomen dan je aankoopprijs.

Argumenten waarom cryptovaluta nog wel eens veel verder kunnen stijgen:

 1. Blockchain zou zich nu in dezelfde fase bevinden als het internet begin jaren ’90.
 2. Gurus voorspellen dat Bitcoin’s prijs wel eens naar €500.000 per coin kan gaan.
 3. Zelfs bedrijven als Goldman Sachs en Microsoft investeren in Bitcoin en altcoins.
 4. Technische problemen (bijv. beperkte transactievolumes) kunnen opgelost worden door software updates. (‘forks’ genaamd in de cryptocurrency wereld)
 5. Waar voorheen werd gedacht dat de VS of centrale banken de groei wel zouden blokkeren, lijkt het tegenovergestelde waar: veel landen (o.a. China en Rusland) omarmen Bitcoin. Misschien om een nieuwe wereldmunt te creëren als alternatief voor de dollar, en zo de macht van de VS in te perken?

Als je veel Bitcoin wilt kopen doe je dat het best bij Coinbase. De transactiekosten zijn daar het laagste en je krijgt er $10 aan gratis Bitcoin zodra je voor $100 aan Bitcoin (of altcoins) hebt gekocht. Meer uitleg over het kopen van Bitcoin bij Coinbase en de transactiekosten daar vind je onder de oranje “Extra uitleg” knop bovenaan deze pagina aan de linkerkant.

Nadelen van Coinbase zijn dat de site Engelstalig is, je er je identiteit moet verifiëren voordat je coins kunt kopen, je er niet met iDeal kunt betalen en je er maar een beperkt aantal altcoins kunt kopen. Allemaal nadelen die niet van toepassing zijn bij de Nederlandse sites BitMyMoney en Litebit. Nadeel van deze sites is echter dat de transactiekosten er iets hoger zijn dan bij Coinbase.

Bitmymoney

Nadat je bij Bitcoin hebt gekocht is het aan te raden je coins naar een eigen wallet over te schrijven. Het risico van de coins op een platform als Coinbase te laten staan is namelijk dat zo’n platform gehackt kan worden en dat de hackers er dan met jouw coins vandoor zouden kunnen gaan. (Dat gebeurde al eens in 2014 bij de ‘Mt Gox’ exchange.) Door de coins naar je eigen wallet over te schrijven houd je er volledige controle over en maak je optimaal gebruik van het cryptocurrency-voordeel dat coins niet afgepakt kunnen worden. Op bitcoin.org vind je links naar betrouwbare Bitcoin-wallets.

METHODE 2: Actief handelen

Bitcoin en andere cryptos zijn erg volatiel en dat biedt potentieel voor actieve handelaren. Als je geld wilt verdienen aan stijgende en dalende koersen met actief handelen dan is eToro een betere keus dan Coinbase. Voordelen van eToro zijn dat ze Paypal accepteren en de transactiekosten er nog lager zijn dan bij Coinbase (vooral bij actief handelen kan elke 0,01% uiteindelijk veel verschil maken).

Een ander voordeel van eToro is de mogelijkheid om mee te doen aan ‘copy trading’. Dat betekent dat je extra geld kunt verdienen als andere traders jouw strategie kopiëren. Meer informatie daarover vind je op de copy trading pagina.

Nadeel van eToro is dat je er niet in echte Bitcoin kunt handelen maar je er feitelijk handelt in financiële contracten die de waarde vertegenwoordigen van de prijs van Bitcoin op de wereldmarkt. Als de echte Bitcoin in waarde stijgt, stijgt de waarde van die contracten precies evenveel en bij dalingen ook. Deze constructie is voordelig als je actief wilt handelen omdat het snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt. Voor een ‘buy and hold’ strategie ben je echter beter af met via Coinbase of Litebit gekochte ‘echte’ Bitcoin.

METHODE 3: Minen

De cryptografie-techniek die de meeste coins gebruiken is ‘blockchain’, wat kort gezegd betekent dat alle regels voor het voltrekken van transacties en alle transacties die sinds oprichting van de coin hebben plaatsgevonden allen openbaar zijn en gedeeld worden bijgehouden door heel veel computers tegelijk. Daardoor is er geen ‘centrale bank’ nodig maar worden cryptovaluta toch als heel veilig beschouwd. (zolang niemand meer dan 50% van de deelnemende computers in zijn bezit heeft ;)

Fundamenteel onderdeel van de Bitcoin-blockchain-technologie is het concept ‘minen’. Minen verwijst naar de cryptografische rekensommen die de deelnemende computers op moeten lossen om transacties te valideren en elkaar te controleren. Omdat daar veel rekenkracht voor nodig is en de mensen die dat doen daardoor ook extra (stroom)kosten hebben, worden de miners beloond voor hun werk: met kleine fees voor de gecontroleerde transacties en met nieuwe coins die langzaam aan het systeem worden toegevoegd (totdat het maximum van 21 miljoen Bitcoin is bereikt, naar verwachting ergens in 2140).

Alhoewel behoorlijk wat mensen ook hier in Nederland veel Bitcoin verdiend hebben met minen is het probleem dat het technisch complex is en de hoeveelheid winst die je kunt maken met de dag kleiner wordt. Redenen daarvoor zijn dat de rekensommen langzaamaan steeds complexer worden en het aantal Bitcoin dat nog ‘vrij’ gemined kan worden steeds kleiner. Daardoor worden met het verstrijken van de tijd de kosten steeds hoger, de opbrengsten steeds kleiner en heb je inmiddels zelfs geoptimaliseerde speciale hardware nodig, daar waar je vroeger nog met een gewone huis-tuin-en-keuken computer winst kon maken.

Een alternatief voor het zelf kopen van hardware wordt geboden door Genesis Mining. Daar kun je professionele mining hardware capaciteit leasen. Je hoeft dan zelf geen hardware te kopen en ook geen Nederlandse stroomprijzen af te rekenen. Ook hier geldt echter dat dit niet meer zo winstgevend lijkt als het vroeger wellicht was.

Onze algemene conclusie is dat wij in Nederland toch niet met de veel goedkopere stroom in China kunnen concurreren en het concept minen eigenlijk zodanig complex is dat het niet aan te raden is als verdienmodel voor de gewone leek.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Isabella G.

  Nadeel is dat je in essentie handelt in aandelen en niet in de coins zelf. Je kunt je aankopen daardoor niet naar een eigen coin-wallet laten overschrijven.

  Hallo,

  Dit stukje snap ik nog niet zo goed. Zou ik hier misschien meer uitleg over kunnen krijgen?
  Hoe kun je hiermee winst maken? Als je bijvoorbeeld bitcoins heb gekocht een tijdje geleden en je wil ze nu verkopen. Ik doe dat via die website. Hoe kan de koper geld naar mij overmaken? Of begrijp ik het verkeerd..

  • Geldverdienen.nl

   Hi Isabella,

   Bij eToro kun je Bitcoin zelf niet kopen en ook niet verkopen. Wat je bij eToro feitelijk koopt (of verkoopt) zijn financiële contracten die precies de waarde vertegenwoordigen van de prijs van Bitcoin op de wereldmarkt. Als de echte Bitcoin in waarde stijgt, stijgt de waarde van die contracten precies evenveel en bij dalingen ook.

   Het voordeel van deze constructie is dat het handelen in de waarde van Bitcoin goedkoper en sneller is dan wanneer je Bitcoins zelf zou kopen en/of verkopen. Nadeel is dat wat je koopt/verkoopt geen Bitcoins zijn maar financiële contracten.

   Als je ooit ergens echte Bitcoins hebt gekocht en die wilt verkopen kan dat niet bij eToro, wel bij Litebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens