Geld verdienen met een eigen 0900-nummer

Laatst bijgewerkt: 02 december 2018

Je kunt gratis een 0900-nummer aanvragen en daar tot 25 cent per minuut mee verdienen (of 60 cent per gesprek). Niet alleen handig voor bedrijven, want ook als individu kun je geld verdienen aan een betaalnummer: denk aan het beginnen van je eigen PC-hulplijn, horoscoopdienst of advieslijn.

[Beldienst is helaas gestopt met het aanbieden van de mogelijkheid om een gratis 0900-nummer aan te vragen. Deze pagina wordt binnenkort geupdate…]

Hoe kan het gratis zijn?

Normaal gesproken kost het aanvragen van een 0900-nummer een paar honderd euro en een heleboel papierwerk. Je moet zo’n aanvraag namelijk officieel indienen bij de ACM (de toezichthouder op de telecommarkt in Nederland, voorheen de OPTA). Het bedrijf Beldienst speelt daar slim op in door 0900-nummers gratis aan te bieden.

Het addertje onder het gras is dat Beldienst slechts 50% van de winst uitkeert die jij als nummer-beheerder met je nummer maakt. Het gevolg is dat als je nummer 80 cent per minuut kost voor bellers, je daar zelf maar 25 cent per minuut van over houdt. Dat zou 50 cent zijn als je zelf een 0900-nummer bij de ACM zou aanvragen. Als je zelf je nummer bij de ACM zou aanvragen heb je echter ook elk jaar een paar honderd euro aan vaste kosten. Het grote pluspunt van Beldienst is dus dat je gegarandeerd geen kosten hebt, en dat je geen risico loopt om geld te verliezen. Met Beldienst kun je alleen maar geld verdienen. Om mee te kunnen doen moet je wel minimaal 16 jaar zijn.

Hoe werkt het?

Door je aan te melden bij Beldienst kan je 0900-nummer binnen 24 uur actief zijn. Je nummer ziet er dan ongeveer zo uit: ‘0900-654321 toestelnummer: 3 (60 cpm)’. Nadat je je hebt aangemeld kun je kiezen wat voor een servicenummer je wilt (een 0900, 0906, 0909 of 0800-nummer), en daarnaast heb je de keuze uit allerlei instellingen: Moet de beller betalen per minuut of per gesprek? Naar welk vast of mobiel nummer moet het betaalnummer doorschakelen? (Of wil je dat er automatisch een bandje start?) Moet er een welkomsttekst worden afgespeeld? Wil je een keuzemenu? etc.

Hoeveel kun je verdienen?

Dat hangt af van het land waarvandaan je bellers bellen en het tarief dat aan de bellers wordt berekend. Voor een Nederlandse beller krijg je tussen de 5 en 25 cent per minuut, of tussen de 5 en 60 cent per gesprek, afhankelijk van het tarief dat de beller betaalt. Dat tarief kun je zelf bepalen. Kies je voor de bekende 80 cent per minuut? Dan verdien jij 25 cent per minuut. Een overzicht van de mogelijke tarieven en bijhorende vergoedingen staan op de site van Beldienst. Je verdiensten worden maandelijks uitbetaald, op je bankrekening of Paypal account.

Ideeën voor een 0900-nummer

Op de site van Beldienst vind je ook voorbeelden van situaties waarin je een servicenummer zou kunnen gebruiken. De meeste suggesties die daar staan zijn gericht op mensen met een eigen bedrijf of website. Maar ook zonder eigen bedrijf kun je prima geld verdienen met je eigen betaalnummer. Een paar concrete voorbeelden:

 • Als je veel van computers weet kun je je 0900-nummer promoten als ‘PC Hulplijn’ met een advertentie in de krant of bij de lokale supermarkt.
 • Je kunt ook een persoonlijk advieslijn op te zetten, gericht op mensen die er behoefte aan hebben hun hart te luchten.
 • Het beginnen van je eigen horoscoopdienst of sekslijn is ook een eenvoudig in de praktijk de brengen optie.

Wat voor een betaalde dienst je ook begint, het is wel altijd nodig dat je je nummer gaat promoten om zo bellers te krijgen. Ideeën daarvoor zijn het ophangen van zoekertjes bij de lokale supermarkt, het aanbieden van je diensten via Marktplaats, en het kopen van advertenties in lokale (of eventueel zelfs landelijke) kranten.

Type servicenummers

Omdat veel mensen niet weten wat de verschillen zijn staat hieronder nog even wat extra uitleg. Bij Beldienst kun je kiezen uit 4 soorten betaalnummers: 0900, 0906, 0909 en 0800-nummers. De meeste mensen kiezen voor een 0900-nummer. Dit zijn de verschillen:

 1. 0900-nummers zijn bedoeld voor algemene informatieve diensten.
 2. 0906-nummers zijn specifiek bedoeld voor erotische diensten.
 3. 0909-nummers zijn bedoeld voor spelletjes en ander amusement.
 4. 0800-nummers zijn ook bedoeld voor algemene informatieve diensten, maar hier betaalt niet de beller maar de eigenaar van het nummer de gesprekskosten. Als het je doel is om geld te verdienen kun je in de meeste gevallen dus beter geen 0800-nummer kiezen. Anderzijds heeft een 0800-nummer wel waarde als je het wilt gebruiken om je eigen bedrijf of website een professionele en betrouwbare uitstraling te geven. En dat kan natuurlijk ook resulteren in meer geld.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • M Z.

  Is het legaal om het nummer door te verbinden met een bedrijf. Dat je bijvoorbeeld doorverbind met de service desk van de Essent? Dat je online gewoon aangeeft dat het de service desk is van Essent en dat ze via jou daar terecht komen?

 • Mandy P.

  Kan ik nog een gratis 0900 nr aanvragen?

 • wim o.

  kan ik via jullie nog wel een 0900 nummer aanvragen of is die dienst er niet meer?
  Als ie er nog wel is vermoed ik dat het niet meer gratis is. Wat zijn dan de kosten?
  Kan ik via zo’n nummer een conference call dienst opzetten, zo’n nummer waarop meerdere mensen via een code kunnen inloggen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Wim,

   Het lijkt er inderdaad op dat beldienst(.nl) nu definitief gestopt is, al is beldienst.com wel nog steeds bereikbaar. Een alternatieve aanbieder is er zover ons bekend niet.

   We zullen dit artikel binnenkort eens nalopen en het dan mogelijk maar eens helemaal verwijderen.. Excuses voor het ongemak.

 • jan van v.

  Beste redactie,

  Als ik een 0900 nummer bij beldienst neem om iets te proberen ,en het mislukt kan ik dan per direct opzeggen en kost het me niets.

  Met vriendelijke groet,

  Jan

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Jan,

   Dat klopt helemaal. Je zit nergens aan vast en hoeft bij je aanmelding dan ook helemaal geen bankgegevens of iets dergelijks op te geven.

 • Matt N.

  Beste Redactie,

  Heb de volgende vraag aan jullie.

  In de uitleg hoe het werkt schrijven jullie het volgende ” Het addertje onder het gras is dat Beldienst slechts 50% van de winst uitkeert die jij als nummer-beheerder met je nummer maakt. Het gevolg is dat als je nummer 80 cent per minuut kost voor bellers, je daar zelf maar 25 cent per minuut van over houdt ”

  Als mijn nummer 80 cent per minuut kost en ik 50% uitgekeerd zou krijgen zou dat 40 cent zijn. In het voorbeeld is het 25 cent.

  Hoe wordt het berekend gezien jullie op 25 cent uitkomen?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Matt,

   Voorheen was het zo dat de ACM maar zo’n 50 cent per minuut uitkeerde bij een nummer van 80 cent per minuut (om hun eigen kosten te dekken), vandaar die verwijzing. Inmiddels is dat niet meer zo maar rekent de ACM vaste kosten van een paar honderd euro per jaar. Het punt is in ieder geval dat je bij Beldienst zelf geen vaste of variabele kosten hebt; die 50% geldt ter indicatie.

 • lianne a.

  hallo
  mijn vraag luid om een paranormaal lijn te beginnen omdat ik altijd onder een ander heb gewerkt wil ik nu zelf iets op zetten en hoe moet ik dan beginnen voor een paralijn
  ik hoor het graag.
  groetjes lianne.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lianne,

   Nummer aanvragen bij Beldienst, gratis advertenties plaatsen op bijvoorbeeld Markplaats, zoekertjes bij de supermarkt, wellicht een betaalde advertentie in een lokale krant?

   Overigens dien jij (of iemand die je in dienst neemt) wel echt over iets van paranormale kwaliteiten te beschikken. Anders is het beginnen van een algemene levensadvieslijn of iets dergelijks waar mensen heen kunnen bellen om hun hart te luchten een betere en vooral eerlijkere keuze.

 • John V.

  hoeveel mensen kunnen er tegelijk bellen op één bandje?
  De volgende beller start dan automatisch aan het begin van het bandje?

  • Geldverdienen.nl

   Hi John,

   Dat kan inderdaad gewoon. Het systeem werkt digitaal en het gaat dus om een spreekwoordelijk bandje: in werkelijkheid is er geen bandje dat teruggespoeld moet worden ;)

   Overigens stopt Beldienst helaas per 1 januari 2015 met het aanbieden van gratis 0900-nummers, dus als je het nog wilt uitproberen moet je snel zijn.. Succes.

 • Lita S.

  Goedemorgen!

  Wat ik me afvraag is het volgende:
  Je hebt al een vaste baan maar neemt daarnaast nog een 0906 nummer via Beldienst.
  Als je dan 25 cent per minuut over houd (nadat Beldienst zijn deel verrekend heeft), hoeveel hou je dan nog over als je dit opgeeft bij de belastingdienst..?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lita,

   Op de veelgestelde vragen pagina wordt uitgelegd hoe het met belastingen zit: http://www.geldverdienen.nl/veelgestelde-vragen/#belasting

   Bijverdiensten vallen dus in box 1 onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Het effectieve belastingtarief is daarmee hetzelfde als het tarief dat je betaalt over je vaste inkomen uit je baan, en dat tarief ligt dus tussen de 37 en 52 procent. Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

 • Yvana L.

  Is dit zwart werk? In verband met mijn uitkering kan ik alleen zwartwerk aannemen. En hoe word je uitbetaalt

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Yvana,

   Als je je bijverdiensten niet zelf opgeeft bij de Belastingdienst is het inderdaad zwart werk. Zie ook het antwoord op Imala’s vraag hieronder. Zolang je niet echt veel bij verdient hoef je je waarschijnlijk nergens zorgen over te maken, maar let wel op dat het niet duizenden euro’s worden want dan kun je natuurlijk wel je uitkering kwijtraken als ze erachter komen.

 • Imala A.

  Hoi bedankt voor de goede uitleg. Hoe zit het met de Belastingdienst, moet je hiervan zelf opgave doen of wordt dat automatisch doorgegeven. Want als je er een baan naast hebt wordt al automatisch belasting ingehouden

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Imala,

   Deze en andere bijverdiensten worden niet automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je dient dit soort inkomsten formeel zelf aan te geven bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’, zie ook: http://www.geldverdienen.nl/veelgestelde-vragen/#belasting

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens