Geld verdienen met micropayments

Laatst bijgewerkt: 10 februari 2023

Een weinig bekende manier om geld te verdienen met je website is bezoekers ergens per telefoon een klein bedrag voor laten betalen. Bijvoorbeeld voor een download, het kopen van een virtueel product, of voor toegang tot een bepaald gedeelte van je site. Dat kan met de hulp van betaaldiensten zoals TargetPay.

Wat zijn micropayments?

Micropayments zijn kleine betalingen (van meestal maar een paar euro) die mensen via de telefoon kunnen voldoen. Bezoekers bellen of SMSen naar een speciaal nummer, krijgen dan een code, en moeten die invoeren op jouw website om de betaling te voltooien. Op de website van TargetPay staat een volledig voorbeeld (inclusief plaatjes) van hoe dat werkt.

De voordelen van micropayments

Het grootste voordeel van micropayments is dat ze laagdrempelig zijn voor bezoekers. Bezoekers zijn sneller bereid een micropayment betaling te voldoen dan hetzelfde bedrag te betalen via credit card of iDeal. Een tweede voordeel is dat de kosten van micropayments voor webmasters relatief laag zijn. Als je een bezoeker per telefoon €1.30 laat betalen, dan kun jij als webmaster daar bijna €1.10 aan overhouden. Zou je dezelfde bezoeker datzelfde bedrag via iDeal laten betalen? Dan ben je al snel €0.70 kwijt aan kosten en houd je nog maar €0.60 over.

Wanneer gebruiken?

Vaak zie je dat micropayments worden gebruikt om bezoekers te laten betalen voor toegang tot een bepaalde pagina of voor het downloaden van bepaalde content (zoals een wallpaper, ringtone of e-book). Een ander voorbeeld is het gebruik van micropayments om spelers van browser games en ‘mmorpg games’ in staat te stellen virtuele goederen te kopen.

Aanbieders van micropayment diensten

In Nederland zijn TargetPay en Mollie de bekendste ‘payment service providers’ die micropayment betalingen ondersteunen. Bij beiden betaal je geen opstartkosten maar alleen transactiekosten. Ideaal, want die kosten worden gewoon op je verdiensten ingehouden. Je verdiensten worden uitbetaald als je saldo minimaal €0.25 bedraagt.

TargetPay de beste keus omdat de uitbetalingen die je als webmaster krijgt daar het hoogst zijn: zowel de 0900 uitbetalingen (tot 84%) als de SMS uitbetalingen (tot 72%) zijn iets hoger dan bij Mollie. Bovendien helpen ze je bij de implementatie van het betaalsysteem op je website, en kun je er 24/7 je verdien statistieken inzien.

Grotere betalingen

Ook als je de bezoekers van je website grotere betalingen wilt laten doen kun je terecht bij TargetPay. Voor iDeal betalingen betaal je ook geen opstartkosten en zijn de kosten per transactie maximaal €0.70 (en €0.49 als je meer dan 10 transacties per dag hebt). Vergeleken met andere payment service providers is dat een goede deal. De goedkoopste payment service provider voor iDeal betalingen is overigens Sisow; je betaalt daar maar €0.45 per transactie, en geen opstart- of abonnementskosten.

Pas als je een echt grote site hebt worden de ‘grote’ payment service provder zoals MultiSafePay interessant. De kosten van de betalingen liggen daar door allerlei opstartkosten dan wel iets hoger dan bij TargetPay en Sisow, maar het grote voordeel zit hem in de gebruikersvriendelijkheid voor bezoekers en de professionaliteit die je site ermee uitstraalt. MultiSafePay biedt een overzichtelijker checkout proces (waarbij de bezoekers uit meer betaalmethoden kunnen kiezen) en geven je site een professioneler imago.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Brim F.

  Mag iedereen zomaar geld vragen voor bepaalde extra functies van de site? Of moet je bijvoorbeeld een bedrijf hebben of iets dergelijks.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Brim,

   Terechte vraag! Bij TargetPay en Mollie kun je inderdaad alleen meedoen als je een KvK-inschrijving hebt. (Voor een eenmanszaak is dat een kwestie van een afspraak maken en €50 betalen..)

 • chris b.

  Ik heb een blog bij simplesite geopend en die is al helemaal ingevuld en alles, nu wilde ik voor bepaalde info en producten gebruik maken micropayments. Ik heb al een kvk en btw nummer en alles. Nu is mijn vraag kan ik jullie op mijn reeds bestaande blog laten aansluiten, zodat ik gebruik kan maken van micropayments? En hoe gaat dan in zijn werk?

  vr groet,

  chris

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chris,

   Wij zijn zelf geen provider van micropayment oplossingen, daarvoor moet je bij TargetPay of Mollie zijn. Zie ook de tekst onder het kopje “Aanbieders van micropayment diensten”. Succes :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens