Geld verdienen met een eigen 0900-nummer

Laatst bijgewerkt: 01 januari 2024

Een 0900-nummer aanvragen is relatief eenvoudig en biedt de mogelijkheid geld te verdienen met het ontvangen van telefoontjes. Niet alleen handig voor bedrijven, want ook als individu kun je geld verdienen aan een betaalnummer: denk aan het beginnen van je eigen helpdesk, sekslijn of horoscoopdienst.

Hoe werkt het?

De uitgifte van informatienummers wordt geregeld door de ACM. Daar kun je volgende betaalnummers aanvragen: 0900-nummers (voor informatieve diensten), 0909-nummers (voor amusement) en 0906-nummers (voor sekslijnen).

Als beheerder van bovenstaande nummers mag je de beller een tarief in rekening brengen, vanaf 0 tot 100 cent per minuut (met altijd een maximum van €40 per gesprek) of vast €1,60 per gesprek. Je gekozen tarief wordt automatisch aan het begin van het gesprek afgespeeld en je bent verplicht je tarief altijd duidelijk bij je telefoonnummer te vermelden. Verder belangrijk om te weten is dat je voor een 0900-nummer géén kosten in rekening mag brengen als je het nummer als klantenservice voor je bedrijf gebruikt en dat je je bellers (vanzelfsprekend) niet mag misleiden. De ACM ziet daar streng op toe.

Het uitbaten van dergelijke betaalnummers is mogelijk vanaf €61 aan opstartkosten en daarna €23 per jaar. Meer informatie hier. Als je hiermee aan de slag wilt kun je hier een aanvraag indienen. Het verwerken van zo’n aanvraag duurt doorgaans drie weken.

Alternatief: Belfabriek

In plaats van direct bij de ACM je nummer aan te vragen kun je ook gebruik maken van de diensten van het bedrijf Belfabriek. Het voordeel daarvan is dat zij je een papierwerk uit handen nemen, ze je aan goede ‘naamnummers’ (bijv. 0900-VERDIEN) kunnen helpen en ze ook de software leveren om je betaalnummer mee uit te baten; denk aan het opnemen van gesprekken voor service- en trainingsdoeleinden, wachtrijen, welkomstboodschappen en meldingen van openingstijden.

Ideeën voor een 0900-nummer

Op de site van Belfabriek vind je voorbeelden van situaties waarin je een servicenummer zou kunnen gebruiken. De meeste suggesties die daar staan zijn gericht op mensen met een eigen bedrijf of website. Maar ook zonder eigen bedrijf kun je geld verdienen met je eigen betaalnummer. Een paar concrete voorbeelden:

 • Als je veel van computers weet kun je je 0900-nummer promoten als ‘PC Hulplijn’ met een advertentie in de krant of bij de lokale supermarkt.
 • Je kunt ook een persoonlijk advieslijn op te zetten, gericht op mensen die er behoefte aan hebben hun hart te luchten.
 • Het beginnen van je eigen horoscoopdienst of sekslijn is ook een eenvoudig in de praktijk de brengen optie.

Wat voor een betaalde dienst je ook begint, het is wel altijd nodig dat je je nummer gaat promoten om zo bellers te krijgen. Ideeën daarvoor zijn het ophangen van zoekertjes bij de lokale supermarkt, het aanbieden van je diensten via Marktplaats, en het kopen van advertenties in lokale (of eventueel zelfs landelijke) kranten.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Hendrick B.

  Beste schrijvers van deze pagina,
  Ik ben nieuwsgierig of jullie ondertussen een update hebben voor het geld verdienen met een 0900 of wellicht een 0909 nummer. Vind het een erg interessant onderwerp en leuk dat jullie erover schrijven!
  Mochten er alsnog tips zijn voor het gratis aanvragen van een 0900 of 0909 nummer dan lees ik graag meer.
  H.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Hendrick,

   Dank voor de navraag, we hebben bovenstaand artikel vandaag een update gegeven.

   Het gratis aanvragen van een betaalnummer is helaas niet meer mogelijk, maar dat betekent niet dat er met betaalnummers geen geld meer verdiend kan worden. Het uitbaten van een betaalnummer kost namelijk (slechts) €55 aan opstartkosten en daarna €22 per jaar. Als je een goed business plan hebt kun je dat relatief snel terug verdienen. Succes :-)

 • Mark Z.

  Is het legaal om het nummer door te verbinden met een bedrijf. Dat je bijvoorbeeld doorverbind met de service desk van de Essent? Dat je online gewoon aangeeft dat het de service desk is van Essent en dat ze via jou daar terecht komen?

  • Geldverdienen.nl

   Dag Mark,

   Nee dat is (tenzij je bij je nummer duidelijk vermeldt wat er gebeurt) misleiding en kan tot rechtszaken leiden. Zie ook dit artikel.

 • Mandy P.

  Kan ik nog een gratis 0900 nr aanvragen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Mandy,

   Vroeger was dat inderdaad mogelijk via beldienst.com, maar die zijn daar helaas mee gestopt.

 • wim o.

  kan ik via jullie nog wel een 0900 nummer aanvragen of is die dienst er niet meer?
  Als ie er nog wel is vermoed ik dat het niet meer gratis is. Wat zijn dan de kosten?
  Kan ik via zo’n nummer een conference call dienst opzetten, zo’n nummer waarop meerdere mensen via een code kunnen inloggen?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Wim,

   Het lijkt er inderdaad op dat beldienst(.nl) nu definitief gestopt is, al is beldienst.com wel nog steeds bereikbaar. Een alternatieve aanbieder is er zover ons bekend niet.

   We zullen dit artikel binnenkort eens nalopen en het dan mogelijk maar eens helemaal verwijderen.. Excuses voor het ongemak.

 • jan van v.

  Beste redactie,

  Als ik een 0900 nummer bij beldienst neem om iets te proberen ,en het mislukt kan ik dan per direct opzeggen en kost het me niets.

  Met vriendelijke groet,

  Jan

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Jan,

   Dat klopt helemaal. Je zit nergens aan vast en hoeft bij je aanmelding dan ook helemaal geen bankgegevens of iets dergelijks op te geven.

 • Matt N.

  Beste Redactie,

  Heb de volgende vraag aan jullie.

  In de uitleg hoe het werkt schrijven jullie het volgende ” Het addertje onder het gras is dat Beldienst slechts 50% van de winst uitkeert die jij als nummer-beheerder met je nummer maakt. Het gevolg is dat als je nummer 80 cent per minuut kost voor bellers, je daar zelf maar 25 cent per minuut van over houdt ”

  Als mijn nummer 80 cent per minuut kost en ik 50% uitgekeerd zou krijgen zou dat 40 cent zijn. In het voorbeeld is het 25 cent.

  Hoe wordt het berekend gezien jullie op 25 cent uitkomen?

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Matt,

   Voorheen was het zo dat de ACM maar zo’n 50 cent per minuut uitkeerde bij een nummer van 80 cent per minuut (om hun eigen kosten te dekken), vandaar die verwijzing. Inmiddels is dat niet meer zo maar rekent de ACM vaste kosten van een paar honderd euro per jaar. Het punt is in ieder geval dat je bij Beldienst zelf geen vaste of variabele kosten hebt; die 50% geldt ter indicatie.

 • lianne a.

  hallo
  mijn vraag luid om een paranormaal lijn te beginnen omdat ik altijd onder een ander heb gewerkt wil ik nu zelf iets op zetten en hoe moet ik dan beginnen voor een paralijn
  ik hoor het graag.
  groetjes lianne.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lianne,

   Nummer aanvragen bij Beldienst, gratis advertenties plaatsen op bijvoorbeeld Markplaats, zoekertjes bij de supermarkt, wellicht een betaalde advertentie in een lokale krant?

   Overigens dien jij (of iemand die je in dienst neemt) wel echt over iets van paranormale kwaliteiten te beschikken. Anders is het beginnen van een algemene levensadvieslijn of iets dergelijks waar mensen heen kunnen bellen om hun hart te luchten een betere en vooral eerlijkere keuze.

 • John V.

  hoeveel mensen kunnen er tegelijk bellen op één bandje?
  De volgende beller start dan automatisch aan het begin van het bandje?

  • Geldverdienen.nl

   Hi John,

   Dat kan inderdaad gewoon. Het systeem werkt digitaal en het gaat dus om een spreekwoordelijk bandje: in werkelijkheid is er geen bandje dat teruggespoeld moet worden ;)

   Overigens stopt Beldienst helaas per 1 januari 2015 met het aanbieden van gratis 0900-nummers, dus als je het nog wilt uitproberen moet je snel zijn.. Succes.

 • Lita S.

  Goedemorgen!

  Wat ik me afvraag is het volgende:
  Je hebt al een vaste baan maar neemt daarnaast nog een 0906 nummer via Beldienst.
  Als je dan 25 cent per minuut over houd (nadat Beldienst zijn deel verrekend heeft), hoeveel hou je dan nog over als je dit opgeeft bij de belastingdienst..?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Lita,

   Op de veelgestelde vragen pagina wordt uitgelegd hoe het met belastingen zit: https://www.geldverdienen.nl/veelgestelde-vragen/#belasting

   Bijverdiensten vallen dus in box 1 onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Het effectieve belastingtarief is daarmee hetzelfde als het tarief dat je betaalt over je vaste inkomen uit je baan, en dat tarief ligt dus tussen de 37 en 52 procent. Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

 • Yvana L.

  Is dit zwart werk? In verband met mijn uitkering kan ik alleen zwartwerk aannemen. En hoe word je uitbetaalt

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Yvana,

   Als je je bijverdiensten niet zelf opgeeft bij de Belastingdienst is het inderdaad zwart werk. Zie ook het antwoord op Imala’s vraag hieronder. Zolang je niet echt veel bij verdient hoef je je waarschijnlijk nergens zorgen over te maken, maar let wel op dat het niet duizenden euro’s worden want dan kun je natuurlijk wel je uitkering kwijtraken als ze erachter komen.

 • Imala A.

  Hoi bedankt voor de goede uitleg. Hoe zit het met de Belastingdienst, moet je hiervan zelf opgave doen of wordt dat automatisch doorgegeven. Want als je er een baan naast hebt wordt al automatisch belasting ingehouden

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Imala,

   Deze en andere bijverdiensten worden niet automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je dient dit soort inkomsten formeel zelf aan te geven bij de Belastingdienst als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’, zie ook: https://www.geldverdienen.nl/veelgestelde-vragen/#belasting

 • naweed h.

  Kan ik ook een service nummer krijgen met BKR ???

  • Geldverdienen.nl

   Hi Naweed,

   Ja dat kan. Het wel of niet hebben van een BKR notering is volledig irrelevant, tenminste als je van de dienst van Beldienst gebruik maakt (want of dit ook zo is als je zelf een nummer bij de ACM aanvraagt weten wij niet). Beldienst is in ieder geval 100% gratis, en het is ook niet zo dat je als het ware geld leent dat je dan later moet terugbetalen. Succes!

 • Jane van s.

  goedemorgen, Ik had een vraagje over een erotische lijn wil geen 50% afdragen aan iemand maar wil zelf een 0900 lijn creeren en zou graag willen weten wat dat kost een eigen lijn groetjes

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Jane,

   Een eigen 0900-nummer aanvragen bij de ACM kost €50 aan opstartkosten en vervolgens €20 per jaar. Er komt echter wel wat papierwerk bij kijken en bovendien heb je dan niet automatisch de beschikking over een interface waarmee je bijvoorbeeld een keuzemenu kunt instellen of een bandje kunt laten afspelen.

   Meer informatie vind je in ieder geval hier. Succes!

 • nick w.

  Kan ik ook bijvoorbeeld mensen die via google een telefoonnummer zoeken van bijv schiphol naar dat nummer laten bellen en dat ik ze dan doorverbind? of kan ik ze alleen het telefoon nummer doorgeven en moeten ze dan zelf het nummer van bijv schiphol bellen? vriendelijke groeten!

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Nick,

   Als het nummer waarnaar je doorschakelt een ‘normaal’ nummer is dan kan dat. Het is daarentegen niet mogelijk om een ander servicenummer (een ander 0900-, 0800-, etc. nummer) in de Beldienst-applicatie in te voeren als doorschakelnummer. Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

 • rachel b.

  Ik woon in belgie, heb belgisch gsm nr. Dus gaat het niet ? Heb begrepen dat het via beldienst alleen met ned gsm nrs gaat

  • Geldverdienen.nl

   Hi Rachel,

   Dat klopt, deze verdien methode is eigenlijk alleen geschikt als je een Nederlands vast of mobiel nummer hebt. Je kunt overigens wel gewoon vanuit het buitenland meedoen met Beldienst, maar je betaalt dan zelf de kosten voor het doorschakelen vanaf de Nederlandse grens naar je eigen locatie. In het geval van meedoen vanuit België zou het kunnen dat die extra kosten lager zijn dan de vergoeding die je krijgt (en dat meedoen daardoor nog steeds winstgevend kan zijn), maar voor een antwoord op die vraag moet je bij Beldienst zelf zijn. Succes in ieder geval!

 • Raymond W.

  Beste geldverdienen.nl
  Ik ben zeer geïnteresseerd in dit concept ik heb alleen een aantal vragen. Als ik zelf een nummer aanvragen bij ACM. Kan ik ook zelf allerlei instellingen doen?Per minuut of per gesprek? Naar vast of mobiel nummer doorschakelen etc.

  Alvast bedankt!

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Raymond,

   Het staat je dan inderdaad vrij om je nummer (binnen bepaalde regels) naar eigen wens in te rechten, maar daar heb je dan wel redelijk wat technische kennis voor nodig. Het is niet zoals bij Beldienst dat er een gebruiksvriendelijke controlepaneel is waarvan je gebruik kunt maken om instellingen te wijzigen.

   Uitgebreide informatie over het hoe en wat omtrent het aanvragen van 0900 (of andere) nummers via de ACM vind je in ieder geval hier. Succes!

 • colin b.

  Hallo.
  Ik ben zeer geïnteresseerd in dit concept ik heb alleen een aantal vragen
  Is het mogelijk dat wanneer ik een 0906 nr aanvraag ik zonder de telefoon aan de nemen meerdere ingesproken erotische verhalen afspelen niet elke keer hetzelfde maar wanneer hetzelfde nummer 2 x per dag mijn nummer belt er altijd een ander verhaaltje te horen is.
  Ik wil dit idee uitwerken omdat ik een hele hoop ruimdenkende vriendinnen heb.
  Hopelijk kunt u mij vertellen welk systeem ik nodig heb om een soort antwoordapparaat idee te krijgen met meerdere verhalen
  Mvg Colin

  • Geldverdienen.nl

   Hi Colin,

   Dat moet inderdaad mogelijk zijn; het inbouwen van een keuzemenu en het afspelen van opgenomen berichten behoren namelijk tot de standaard functionaliteiten waarvan je gebruik kunt maken. Succes!

 • Henk M.

  Hallo
  Ik woon in Hua Hin Thailand.
  Kan ik vanuit hier via mijn mobile Thaise nummer hier aan mee doen?

  Ik hoor graag van u,
  Henk Michelbrink

  • Geldverdienen.nl

   Hi Henk,

   Beldienst kan alleen doorschakelen naar vaste en mobiele Nederlandse nummers. Wat je echter zou kunnen doen is via Skype een Nederlands nummer kopen (kosten iets van 45 euro per jaar): dat Nederlandse nummer lijkt voor anderen dan gewoon op een echt vast Nederlands nummer, maar jij kunt alle gesprekken dan gewoon via Skype op je computer aannemen vanuit Thailand. Meer informatie hier:
   http://www.skype.com/nl/features/online-number/

   Iets waar je overigens wellicht geen rekening mee hebt gehouden is het tijdsverschil. Je meeste Nederlandse klanten zullen mogelijk bellen gedurende wat bij jou midden in de nacht is. Had je daar aan gedacht?

   Succes in ieder geval!

 • Pascal Horstik .

  Als ik een 0900 nummer doorschakel naar mijn mobiel kan ik dan zien dat die beller van 0900 komt?

  • Geldverdienen.nl

   Hi Pascal,

   Jazeker; het nummer dat dan wordt weergegeven is je 0900 nummer. Het lijkt dat dus als het ware alsof je door je eigen 0900 nummer gebeld wordt.

 • Thomas T.

  Krijg je een simkaart dan?
  Of hoe werkt dan hoe komt
  Het nummer dan bij mij terecht?
  En ik wil graag op mijn eigen mobiel
  Dat 0900 nummer hebben maar ook
  Mijn eigen nummer behouden en te bereiken
  Zijn op mijn mobiel

  • Geldverdienen.nl

   Hi Thomas,

   Nee je krijgt geen simkaart. Wat wel kan is dat je 0900-nummer naar jouw eigen mobiele nummer wordt doorgeschakeld. Door laten schakelen naar een vast nummer of automatisch een bandje laten afspelen kan overigens ook. In alle gevallen kun je je eigen nummer gewoon behouden.

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.

 • reinier z.

  hallo ik wil wel zo 09 numer maar hoe werk dat dan

  krijg je dan telefoon er bij of niet

  • Geldverdienen.nl

   Hallo Reinier,

   Je krijgt geen telefoon. Wat je wel krijgt is een ‘0900-nummer’ waarmee je bijvoorbeeld zou kunnen adverteren in kranten of op Marktplaats.nl en andere internet sites.

   Dat nummer ziet er ongeveer zo uit: 0900-654321 toestelnummer: 3 (60 cpm). Wat er precies gebeurt als mensen daar dan naar bellen hangt af van welke instellingen je voor je nummer hebt gekozen. (Zie het kopje “Hoe werkt het?”) Zo kun je instellen dat alle gesprekken automatisch naar je eigen vaste of mobiele nummer worden doorgeschakeld, maar ook dat er automatisch een bandje start.

 • Chevain m.

  Als ik klanten aan de telefoon heb krijg ik dat geld direct op mijn rekening gestort??

  • Geldverdienen.nl

   Dag Chevain,

   Je verdiensten worden automatisch en real-time bijgehouden in je Beldienst-account. En die totale account-verdiensten worden vervolgens één keer per maand automatisch uitbetaald op je bankrekening. Dat gebeurt altijd halverwege elke maand, en er is geen minimumbedrag die je verdiend moet hebben om voor uitbetaling in aanmerking te komen.

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord!

 • Gijs d.

  Hoe weet ik dat het betrouwbaar is?
  Hoe wordt het op mijn rekening vermeld?
  Natuurlijk wel ik bijverdienen maar wil me niet bij de neus laten nemen..

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Gijs,

   In reactie op je vraag hier een screenshot van onze eigen uitbetaling van oktober:

   beldienst-uitbetaling-voorbeeld

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord en zijn hierdoor ook je twijfels weggenomen. Je kunt met Beldienst alleen maar geld verdienen, en nóóit geld verliezen (zolang je ten minste niet met je eigen telefoon naar je eigen 0900-nummer belt).

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond

Nog minimaal 200 tekens