Geld verdienen met een eigen webshop

Laatst bijgewerkt: 12 januari 2018

Zelfs als je niets afweet van websites bouwen is het niet al te moeilijk om je eigen webshop te beginnen. Met de juiste webwinkel software kun je namelijk aan de slag met kant-en-klare designs. Als beheerder hoef je dan alleen nog een domeinnaam te regelen en je shop te vullen met producten om te verkopen.

Voordat je begint

Je eigen webshop beheren is super leuk en biedt je de mogelijkheid om online veel geld te verdienen. Maar het vereist ook doorzettingsvermogen. Je bent in het begin vooral bezig met het investeren van tijd en geld in het invullen en promoten van je webshop, en natuurlijk ook in het inkopen en/of maken van producten. Tegelijkertijd zal je in die beginfase waarschijnlijk maar weinig bezoekers hebben en dus ook niet zoveel inkomsten. Webwinkelier worden betekent ondernemen. Het biedt een hoop lange termijn potentieel maar vereist ook veel toewijding op de korte termijn.

De voordelen van een webshop

Het grote voordeel van een online winkel starten is dat je eerste investering een stuk lager is dan wanneer je een gewone winkel zou beginnen. Je hoeft geen winkelpand te huren en ook geen personeel aan te nemen. Het enige dat je nodig hebt is webwinkel software en producten om te verkopen. Goede webwinkel software kost een paar tientjes per maand, en er is zelfs een gratis oplossing. De hoogte van je investering hangt daardoor vooral af van de inkoopkosten van de producten die je wilt verkopen.

Wat te verkopen?

Je kunt natuurlijk iets gaan verkopen dat je zelf maakt (zoals sieraden, kinderkleertjes of vogelhuisjes), maar mogelijk interessanter is het inkopen van producten en die duurder doorverkopen. Goede sites om ideeën op te doen en producten in te kopen zijn Alibaba en Dealextreme. Bij beide sites kun je héél goedkoop producten inkopen.

Dealextreme is een van oorsprong Chinese webshop gericht op consumenten, maar wel een webshop met enorm lage prijzen. Alibaba richt zich op bedrijven. Het is de grootste en beste site om (als bedrijf) direct met fabrieken in contact te komen. Dat betekent nog lagere prijzen (je kunt vaak zelfs onderhandelen over de prijs), maar doorgaans ook een minimum productaantal per bestelling. Een ander nadeel van Alibaba is dat de fabrieken je producten meestal pas gaan produceren nadat je een bestelling hebt geplaatst; het gevolg is een langere levertijd dan bij Dealextreme.

Een leuk praktijkvoorbeeld is het iPig docking station. Op Alibaba worden die te koop aangeboden vanaf $25 per stuk (ongeveer €20) met een minimum afname van 10 stuks, maar hier in Nederland wordt er gerust 70 of zelfs 80 euro per stuk voor gevraagd. Dat is nou online ondernemen!

Welke webshop software?

Heb je een idee voor een product om te verkopen? Dan is de volgende stap het kiezen van de juiste webshop software (ook wel “e-commerce platform” genoemd). Die software kan je veel werk uit handen nemen. Het zorgt voor het design van je shop, de webhosting, het afhandelen van betalingen, je administratie en véél meer. Als je geen programmeerkennis hebt is de software van Lightspeed meestal de beste keuze.

Heb je wel technische kennis en wil je echt zo goedkoop mogelijk je eigen webshop beginnen? Dan kan Magento een beter alternatief zijn. Dat is een open source e-commerce systeem, wat betekent dat het gratis is. Maar het betekent ook dat je zelf voor de hosting moet zorgen, zelf de software moet installeren en up-to-date houden, en problemen ook zelf (met behulp van Google) zult moeten oplossen. Meer informatie over Magento en het installeren vind je op het Nederlandse Magento forum.

Software gratis proberen

De grootste voordelen van Lightspeed zijn dat je geen programmeerkennis nodig hebt en dat de Lightspeed webwinkels automatisch aardig scoren in Google. Bovendien is op je domeinnaam na alles inbegrepen dat je nodig hebt als webwinkelier: van het design en de hosting, tot het betaalsysteem, orderadministratie, technische support en heel veel tips en handleidingen. Dat grote bedrijven zoals Philips ook Lightspeed gebruiken zegt eigenlijk wel genoeg.

Voor beginnende webwinkeliers is het Essential pakket vrijwel altijd een prima keus. Als je site groter wordt kun je je pakket altijd nog upgraden. Alle pakketten zijn inclusief technische support en kun je 14 dagen gratis uitproberen.

Een domeinnaam regelen

Het enige dat niet zit inbegrepen bij de pakketten van Lightspeed is een domeinnaam, dat moet je zelf regelen. Maar dat is gelukkig niet moeilijk en ook niet duur. En voor het uitproberen van de Lightspeed software heb je overigens niet eens een domeinnaam nodig. Bij de 14-dagen demo-periode zit namelijk een tijdelijk domein inbegrepen: jouwshop.webshopapp.com. Pas als je zeker weet dat je een online winkel wilt starten, pas dan heb je je .nl-domeinnaam nodig. (Een .com kan ook, maar .nl oogt meestal professioneler als je je op de Nederlandse markt richt.)

Een goede keuze voor het kopen van je domeinnaam is TransIP. Een .nl-domein kost daar het eerste jaar €3,99 en daarna 7,49 per jaar. Zodra je de domeinnaam hebt kun je die koppelen aan je webwinkel bij Lightspeed.

Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?

Omdat je producten gaat verkopen is het hebben van een KvK en BTW-nummer verplicht. Dat betekent dat je je zult moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bovendien moet je rekening houden met allerlei wetgeving voor webshops. Laat dat je echter niet afschrikken, het klinkt ingewikkelder dan het is. Inschrijven bij de KvK kost eenmalig €50 en stelt niet veel meer voor dan even langs gaan. Verder zorgt de webshop software er automatisch voor dat je KvK- en BTW-nummer op de juiste facturen en bonnen worden vermeld, en dat je webshop voldoet aan allerlei standaard wettelijke regels. Het meest relevant om dan nog te onthouden is de wettelijk verplichte bedenktijd: dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat klanten een online aankoop altijd minimaal veertien dagen moeten mogen retourneren.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Reacties

Toon:
Er zijn geen reacties gevonden voor de door jou opgegeven zoekterm.
 • Chiara L.

  Ik wil graag een webshop openen maar ik woon niet in Nederland. Bij de KVK moet je fysiek binnen Nederland werken, maar hoe zit het dan met een webshop? Ik richt me met Nederlandse spullen op de Nederlandse markt.

  • Geldverdienen.nl

   Hi Chiara,

   Je kunt het beste gewoon even contact opnemen met de KVK zelf, je bent vast niet de eerste in deze situatie ;-)

   Succes

 • Rick W.

  De KVK in je bericht is niet gratis! De kosten hiervoor zijn eenmalig 50 euro! hierbij krijg je je KVK inschrijving plus een BTW nummer!

  • Geldverdienen.nl

   Hi Rick,

   Dank voor je toevoeging, je hebt gelijk. Dit artikel is geschreven in een tijd dat inschrijven bij de KvK nog wel gratis was, maar dat is in de tussentijd inderdaad veranderd. De artikeltekst is inmiddels geupdate.

 • nico b.

  Hallo,

  Ik vroeg mij af of het toegestaan is om kortingscodes te gebruiken of waardebonnen, bij grote online bedrijven en deze producten dan door te verkopen.
  En mag je alle producten verkopen, of moet je daar soms toestemming voor hebben van het ‘merk’/bedrijf die de producten produceert/verkoopt.

  Gr

  • Geldverdienen.nl

   Dag Nico,

   Ja dat mag, toestemming is niet nodig. Wel belangrijk is dat je je niet voordoet als het betreffende bedrijf (het moet voor de koper duidelijk zijn dat je een onafhankelijke webshop bent) en dien je net zoals andere webshops BTW in rekening te brengen. Kijk anders ook eens op het Higher Level ondernemersforum. En anders sowieso verstandig om eens bij de KvK langs te gaan. Succes :-)

   • Michelle B.

    Hoi, ik zit toevallig net deze website te bekijken en zie deze reactie voorbij komen. Ik heb namelijk ook een vraag over het gebruiken van een merk. Ik heb een aantal producten gezien die gebaseerd zijn op het merk Jordan (basketballijn van Nike). De schoenen van Jordan zijn erg bekend, en op de sleutelhangers die ik heb gezien staan deze schoenen afgebeeld. Ze zijn dus niet van het merk Jordan, maar de schoen staat er wel op. Zou ik in overtreding zijn als ik zulke dingen verkoop op een website? Het zijn gewoon leuke hebbedingetjes en niet bijvoorbeeld kleding met het Jordan logo erop (dat zou hoogstwaarschijnlijk namaak zijn en niet mogen). Ik hoop op een snelle reactie ondanks dat deze pagina al een tijdje bestaat :)
    Met vriendelijke groet,
    Michelle

 • Nico V.

  Hi,
  Ik zou graag een webshop aanmaken maar dan niet echt zelf verkopen maar dan eigenlijk koppelen aan een andere webshop waar producten worden verkocht
  Hoe kan ik hiermee juist geld verdienen plus hoe zit dit dan met de belastingen? Mvg nico

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Nico,

   Dat kan en is eigenlijk gewoon affiliate marketing maar dan via een webshop-layout, meer informatie daarover op de pagina over affiliate marketing. Wel zal standaard webshop software zoals SEOshop dat mogelijk niet heel makkelijk ondersteunen en ben je in dat geval toegewezen op het zelf bouwen/tweaken van je webshop; dat zou kunnen door zoals in de tekst beschreven Magento te gebruiken.

   Wat betreft belastingen werkt alles eigenlijk nog precies hetzelfde: winst = inkomsten – kosten, en dat geef je op dezelfde manier aan en daarover betaal je dezelfde belastingtarieven. Belangrijkste verschil is dat je minder kosten zult hebben (omdat je geen producten hoeft in te kopen) en minder inkomsten (omdat de affiliate commissie die je verdient bij de verkoop van een product uiteraard maar een deel van de verkoopprijs is). Succes.

 • Maaike S.

  Als ik een eigen webshop start en ik koop alles in bij bijvoorbeeld AliExpress en het dan doorverkoop op mijn website. Mag dit? Sommige artikelen zijn echte merken (of namaak…het blijft China natuurlijk). Kan ik dan geen claims of boetes verwachten van die bedrijven waar het merk officieel van is. Ik lees alleen maar, je kunt verdienen aan het doorverkopen maar ik ben bang voor claims. Hoe zit dit nou precies?

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Maaike,

   Als verkoper ben je zelf volledig verantwoordelijk voor wat je verkoopt en voor de wetgever is het geen valide excuus als je zegt dat jouw leverancier beweerde dat een product wel echt of veilig was in geval dat feitelijk niet zo is.

   Wat dat betreft is het eigenlijk te adviseren om via AliExpress geen producten in te kopen waarvan beweerd wordt dat het merkartikelen zijn en ook geen producten die mogelijk aan strenge Europese veiligheidseisen moeten voldoen als je niet volledig zeker bent over de herkomst.

   Het antwoord op Albert’s vraag van 31 oktober 2015 is overigens ook wel behulpzaam hier.

   Succes in ieder geval :)

 • Huseyin G.

  Geachte Geldverdienen, ik wil ook graag een webshop beginnen, maar weet niet goed hoe. Als ik me alvast ga inschrijven bij de KvK moet ik dan ook gelijk belasting betalen of pas als ik iets verkoop?

  • Caroline C.

   Wanneer je je aanmeld bij de kvk krijg je automatisch een btw nummer. Dus dat betekend dat je per kwartaal je inkomsten moet doorgeven dus ook al is het nul. Anders heb je problemen dan gaan ze schatten

  • Geldverdienen.nl

   Hi Huseyin,

   Je betaalt pas belasting (ver nadat) je iets verkoopt;

   Als zelfstandig ondernemer loop je in principe tegen twee soorten belasting aan: omzetbelasting en inkomstenbelasting. Omzetbelasting is de BTW die je moet afdragen over verkochte producten. Die draag je af nadat de klant het aan jou heeft betaald, meestal één keer per kwartaal in één keer over alles wat je verkocht hebt gedurende het betreffende kwartaal. En dan is er dus ook inkomstenbelasting; die betaal je pas ergens halverwege het jaar opvolgend op het jaar waarover het gaat.

   Voor meer informatie over dit soort onderwerpen kun je het beste eens rondkijken op het Higherlevel ondernemersforum.

   Succes!

   • Huseyin G.

    Super snel antwoord. Grandioos en bedankt voor de heldere reactie. Dit is voor het eerst in mijn leven dat ik zo snel antwoord heb gekregen. Ik heb echt antwoord gekregen op mijn vraag. Dus ga binnenkort een webshop beginnen. De vorderingen zullen jullie ook weten. Nogmaals bedankt.

 • Sheila B.

  Ik wil graag een webwinkel beginnen en spullen inkopen in China. Het enige probleem is dat er geen btw bon bij deze artikelen zitten hoe kan ik toch correct mijn btw aangeven? Ik bestel meestal onder de 22 euro zodat er geen kosten bij komen. Ik heb echt heel internet afgezocht naar een antwoord maar het blijft allemaal vaag.

  • Geldverdienen.nl

   Hoi Sheila,

   Je kunt alleen in Europa betaalde BTW aftrekken. Als je goederen van buiten de EU invoert moet je normaal gesproken BTW betalen op het moment en op de plek dat die goederen Europa binnen komen. Daar ontvang je dan ook een BTW-factuur van en die betaalde BTW kun je vervolgens (als je recht hebt op BTW-aftrek) inderdaad aftrekken.

   Je zegt: “ik bestel meestal onder de 22 euro zodat er geen kosten bijkomen”. Daarmee zeg je eigenlijk: “ik bestel voor dergelijk lage bedragen dat de overheid ervan uitgaat dat ik toch niet bedrijfsmatig handel en er daarom op het moment van invoer ook geen BTW en invoer-heffingen worden berekend”. Je betaalt over jouw invoer dus al geen BTW, en dan valt er ook niets af te trekken.

   Wat je doet (geen BTW afdragen op het moment van invoer) kan op zich wel, maar strict juridisch alleen als je op jaarbasis toch bijna geen BTW zou hoeven af te dragen. Zie ook deze en deze pagina van de Belastingdienst.

   Hopelijk heb je hier wat aan.

   Succes

 • Sadem T.

  Hi,

  Stel dat ik een webschop begin en dingen uit sites zoals alibaba, aliexpress, wish etc. doorverkoop.. Mag dit gewoon? Stel dat ik elke keer wat kleins koop dus voor een klein bedrag, mag ik dit gewoon doen zonder enige problemen?

  Of zou ik het toch aan de belastingdienst etc moeten doorgeven? Zo ja, welke stappen moet ik allemaal nemen?

  Alvast bedankt

  • Geldverdienen.nl

   Hi Sadem,

   In principe ja, maar je hebt dan wel een KvK inschrijving nodig en zult vervolgens aangifte omzetbelasting moeten doen. Zie ook het kopje “Hoe zit het met de KvK, BTW en andere wetgeving?” en deze KvK pagina.

   Voor meer hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf en voor informatie over het betalen van belasting als bedrijf is Higherlevel een goede site.

   Succes

   • Sadem T.

    Hoi,

    Bedankt voor het antwoord.

    Ik wil niet echt een bedrijf starten, maar eens in de zoveel tijd wat verkopen. Misschien maar met een winst van €50 per maand. Zou ik dit dan toch moeten doorgeven? Wat als ik dat niet doe? Hoe kunnen ze er dan achter komen?

    Alvast bedankt

    • Geldverdienen.nl

     Dag Sadem,

     Als een KvK-inschrijving niet nodig is (zie de link uit de vorige reactie), dan geldt wat belasting betreft het antwoord op de belasting vraag op de veelgestelde vragen pagina.

     Wettelijk behoor je dus al je bijverdiensten op te geven, doe je dat niet dan riskeer je een naheffing en boete. Hoe de Belastingdienst erachter zou kunnen komen dat je bijverdient is bijvoorbeeld door gegevens met je bank uit te wisselen..

 • Levi K.

  Beste

  Kan ik bij deze sites die genoemd om goedkoop in te kopen zomaar als gewone burger bijvoorbeeld 100 stuks van iets kopen en dat zonder probleem bij mij thuis te leveren ? Ik denk dat douane zich vragen zou stellen Mvg
  (Ik woon in België )

  • Geldverdienen.nl

   Hi Levi,

   Als je goederen invoert vanuit buiten de EU dan komen daar inderdaad een aantal extra kosten bij kijken. De precieze hoogte van die invoerkosten worden bij de douane bepaald, en je krijgt dan voordat je het pakket in ontvangst kunt nemen gewoon een rekening gepresenteerd die je eerst dient te betalen.

   De precieze hoogte van de extra kosten hangt van een heleboel factoren af. Een handige calculator om die kosten voor invoer in Nederland te berekenen vind je hier. Merk op dat in de meeste gevallen de BTW het grootste deel van die extra kosten is, maar dat als je handelt als onderneming (wat je formeel ook behoort te doen als je 100 stuks inkoopt, want zo’n bestelling is duidelijk voor de doorverkoop bedoelt), dan krijg je die betaalde BTW gewoon terug via de aangifte omzetbelasting.

   Meer informatie over Nederlandse invoerkosten vind je hier:
   Belastingdienst over internetaankopen
   Higherlevel ondernemersforum
   Informatie over de precieze gang van zaken in België hebben we helaas niet, maar met de hulp van Google kun je dat vast wel vinden. Succes!

 • Pim B.

  Ik ben zeer benieuwd naar jullie resultaten de afgelopen jaren!!

 • Oudere reacties laden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens