Geld verdienen met cryptovaluta

Laatst bijgewerkt: 15 november 2017

Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn booming en het is duidelijk dat er veel geld mee verdiend kan worden. Microsoft en Goldman Sachs investeren erin en ook Putin lijkt het concept inmiddels te omarmen. Daarom op deze pagina de belangrijkste verdienstrategieën: investeren (buy-and-hold), actief handelen en minen.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta (ook crypto currencies, cryptos of simpelweg coins genoemd) zijn op cryptografie gebaseerde digitale munten. De eerste en bekendste is Bitcoin, maar er bestaan inmiddels vele alternatieve coins (‘altcoins’ genoemd). De meeste altcoins richten zich op een specifieke niche of beweren in bepaalde opzichten beter te zijn dan Bitcoin, en proberen daaraan hun bestaansrecht te ontlenen.

Wat alle cryptovaluta gemeen hebben is dat ze op cryptografie gebaseerd zijn. Dat zijn digitale versleutelingstechnieken die het mogelijk maken dat cryptomunten o.a. de volgende eigenschappen (kunnen) hebben: geld kan niet afgepakt of gestolen worden, geen inflatie, volledige anonimiteit en geen transactiekosten. Sommige mensen denken dat cryptovaluta door deze eigenschappen wel eens populairder dan traditionele munten zoals de euro of dollar zouden kunnen worden.

Net als bij traditionele valuta is de waarde van een cryptomunt voor een belangrijk deel gebaseerd op vertrouwen in vraag en aanbod: vertrouwen dat je jouw geld ook in de toekomst nog in kan ruilen voor (andere dingen van) waarde. Veel cryptovaluta hebben daarbij nog een lange weg te gaan, in de winkel iets kopen met Bitcoin is immers nog bijna nergens mogelijk. De belangrijkste reden voor veel mensen om toch nu al coins te kopen is dan ook puur speculatief; die mensen hebben de hoop en/of verwachting dat cryptos in de toekomst nog veel meer waard kunnen worden.

Waarom stijgen de prijzen zo?

Als je denkt dat een bepaalde coin in de toekomst meer gebruikt zal worden, dan kan het nu kopen van die coin toch al interessant zijn. Hogere toekomstige vraag betekent (als de coin niet bijgedrukt kan worden) namelijk dat de toekomstige prijs ook hoger zal zijn. Wat coins speciaal maakt is dat het verschil tussen huidige en toekomstige vraag in potentie enorm is. En in dat geval is het potentiële rendement ook enorm.

Want stel je eens voor dat Bitcoin ooit de belangrijkste wereldmunt zou worden. Schattingen zijn dat momenteel minder dan 1 op de 2000 mensen wat Bitcoins hebben en in vrijwel al die gevallen hebben die mensen nog steeds een veel groter deel van hun vermogen in traditionele munten zitten. Als Bitcoin ooit echt de belangrijkste wereldvaluta zou worden, dan kan de prijs van 1 Bitcoin niet ondenkbaar wel eens op miljoenen euros of dollars per coin komen te liggen. (1 Bitcoin kan overigens in honderdmiljoen stukjes opgedeeld worden [genaamd ‘Satoshis’], dus dat betekent niet dat je geen Bitcoin meer zou kunnen kopen als je geen miljonair bent)

Geld verdienen aan cryptomunten?

Er zijn veel manieren om mee te liften op het succes van cryptovaluta. De belangrijkste worden hieronder toegelicht. Let op dat al deze methoden in enige mate risicovol zijn. Als een coin een bubble blijkt kun je in korte tijd al je inleg verliezen. Zelfs als de kans groter lijkt dat je over 5 jaar spijt zult hebben van nu niet investeren, investeer in ieder geval nooit geld dat je niet echt kunt missen.

METHODE 1: Investeren (buy-and-hold)

Waar Bitcoin een aantal jaar terug nog als tijdelijke hype werd weggezet, lijken Bitcoin en altcoins inmiddels hier om te blijven. Keer op keer werd gezegd dat Bitcoin een bubble is gedoemd om te crashen, maar keer op keer is ook gebleken dat investeren op de langere termijn toch veel oplevert. Ja Bitcoin en zeker ook de vele altcoins zijn volatiel (wat betekent dat de prijs sterk schommelt) maar vooral bitcoin is op de langere termijn tot nu toe enkel omhoog gegaan.

De minst risicovolle manier om proberen te profiteren van verder succes is het kopen van coins waar je in gelooft en die dan aanhouden. Op z’n Engels ‘Buy and hold’. Kopen en er dan gewoon een paar jaar niet meer naar omkijken. Als de prijs op korte termijn toch zou dalen, geen paniek maar vertrouwen op je verwachting dat de prijs op lange termijn toch wel weer hoger zal uitkomen dan je aankoopprijs.

Argumenten waarom cryptovaluta nog wel eens veel verder kunnen stijgen:

  1. Blockchain zou zich nu in dezelfde fase bevinden als het internet begin jaren ’90.
  2. Gurus voorspellen dat Bitcoin’s prijs wel eens naar €500.000 per coin kan gaan.
  3. Zelfs bedrijven als Goldman Sachs en Microsoft investeren in Bitcoin en altcoins.
  4. Waar voorheen werd gedacht dat de VS of centrale banken de groei wel zouden blokkeren, lijkt het tegenovergestelde waar: veel landen (o.a. China en Rusland) omarmen Bitcoin. Misschien om een nieuwe wereldmunt te creëren als alternatief voor de dollar, en zo de macht van de VS in te perken?

Als je Bitcoins of andere altcoins wilt kopen ga je het beste naar Litebit als je wilt betalen met iDeal. Litebit hanteert 3 niveaus van verificatie (telefoonnummer, je adres, en je persoonsgegevens). Des te meer je wilt kopen, des te meer je geverifieerd dient te hebben om zo fraude te voorkomen. Als je je niveau wilt upgraden ga je in “Mijn Account” naar “Verificatie & Limiten”. Wil je volledige anoniem (zonder verificatie-procedure) cryptovaluta kopen en met credit card betalen? Dan kan dat bij Changelly. De transactiekosten zijn dan wel iets hoger.

Voor het kopen van Bitcoin bij Changelly heb je een wallet (portemonnee) nodig en ook als je bij Litebit inkoopt is het aan te raden je coins naar een eigen wallet over te laten schrijven. Het risiko van de coins op een platform als Litebit te laten staan is namelijk dat Litebit theoretisch gehackt zou kunnen worden en dat de hackers er dan met jouw coins vandoor zouden kunnen gaan. (Dat gebeurde in 2014 bij de ‘Mt Gox’ exchange.) Door de coins naar je eigen wallet over te schrijven heb je er volledige controle over en maak je optimaal gebruik van het cryptocurrency-voordeel dat coins niet afgepakt kunnen worden. Op bitcoin.org vind je links naar betrouwbare wallets.

METHODE 2: Actief handelen

Bitcoin en andere cryptos zijn erg volatiel (wat betekent dat de koersen snel kunnen stijgen en/of dalen) en dat biedt potentieel voor actieve handelaren. Als je geld wilt verdienen aan stijgende en dalende koersen met actief handelen dan is het niet nodig en bovendien zonde om je coins steeds naar je eigen coin-wallet te verschuiven, dan zou je namelijk steeds extra transactiekosten maken.

Het beste platform om actief in de belangrijkste coins te handelen is eToro. (Let op: referentieprijzen in dollars!) Belangrijke voordelen van eToro zijn dat de spreads (het verschil tussen aankoop- en verkoopprijzen) er heel laag zijn (waardoor actief handelen veel goedkoper is) en dat ze ook Paypal accepteren. Nadeel is dat je in essentie handelt in aandelen en niet in de coins zelf. Je kunt je aankopen daardoor niet naar een eigen coin-wallet laten overschrijven.

METHODE 3: Minen

De cryptografie-techniek die de meeste coins gebruiken is ‘blockchain’, wat kort gezegd betekent dat alle regels voor het voltrekken van transacties en alle transacties die sinds oprichting van de coin hebben plaatsgevonden allen openbaar zijn en gedeeld worden bijgehouden door heel veel computers tegelijk. Daardoor is er geen ‘centrale bank’ nodig maar worden cryptovaluta toch als heel veilig beschouwd. (zolang niemand meer dan 50% van de deelnemende computers in zijn bezit heeft ;)

Fundamenteel onderdeel van de Bitcoin-blockchain-technologie is het concept ‘minen’. Minen verwijst naar de cryptografische rekensommen die de deelnemende computers op moeten lossen om transacties te valideren en elkaar te controleren. Omdat daar veel rekenkracht voor nodig is en de mensen die dat doen daardoor ook extra (stroom)kosten hebben, worden de miners beloond voor hun werk: met kleine fees voor de gecontroleerde transacties en met nieuwe coins die langzaam aan het systeem worden toegevoegd (totdat het maximum van 21 miljoen bitcoins is bereikt, naar verwachting ergens in 2140).

Alhoewel behoorlijk wat mensen ook hier in Nederland veel Bitcoins verdiend hebben met minen is het probleem dat het technisch complex is en de hoeveelheid winst die je kunt maken met de dag kleiner wordt. Redenen daarvoor zijn dat de rekensommen langzaamaan steeds complexer worden en het aantal Bitcoins dat nog ‘vrij’ gemined kan worden steeds kleiner. Daardoor worden met het verstrijken van de tijd de kosten steeds hoger, de opbrengsten steeds kleiner en heb je inmiddels zelfs geoptimaliseerde speciale hardware nodig, daar waar je vroeger nog met een gewone huis-tuin-en-keuken computer winst kon maken.

Een alternatief voor het zelf kopen van hardware wordt geboden door Genesis Mining. Daar kun je professionele mining hardware capaciteit leasen. Je hoeft dan zelf geen hardware te kopen en ook geen Nederlandse stroomprijzen af te rekenen. Ook hier geldt echter dat dit niet meer zo winstgevend lijkt als het vroeger wellicht was.

Onze algemene conclusie is dat wij in Nederland toch niet met de veel goedkopere stroom in China kunnen concurreren en het concept minen eigenlijk zodanig complex is dat het niet aan te raden is als verdienmodel voor de gewone leek.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet op de veelgestelde vragen pagina, in de artikeltekst, of tussen de bestaande reacties? Gebruik dan het formulier hieronder. Je vraag wordt dan als reactie geplaatst zodat andere bezoekers mee kunnen lezen, en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van onze redactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Gebruik onderstaand formulier om een review te plaatsen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Alleen de eerste letter wordt getoond Verplicht om je reactie te kunnen bevestigen, wordt niet getoond

Nog minimaal 200 tekens